Valget er i fuld gang, hver anden time er der en paneldebat et eller andet sted, hvor politikerne gradbøjer præcis de samme ting så det passer til lige netop deres parti, i pauserne fra debatterne har de mange kandidater travlt med at holde tilfældige babyer i armene til et foto, dele slik ud til børn, kager, peanuts og blomster ud til de voksne, mens budskaberne om et nyt og bedre Fredericia gjalder igennem gader og stræder og i samtlige medier 24 timer i døgnet.

Hvis man er i ungebyrådet og gerne vil trænge igennem denne linde strøm af forskellige, ensartede budskaber, samt slå et slag for hvorfor unge skal stemme til lokalvalget, hvad gør man så, ja man udtænker da et lagkagebattle og invitere de voksne politikere i ungdommens hus. Godt tænkt og godt og positivt initiativ.

Foto: Frank Jensen, Fredericia Avisen.

Her til aften i Ungdommenshus, Norgesgade 46, havde de unge mennesker derfor inviteret til et ‘Lagkagebattle’ med ungebyrådet og de voksne politikere som deltagere. Ungebyrådet udfordrerede sig selv og de voksne politikere til en dyst om, hvem der kunne lave den lagkage, der siger mest om kommunalvalget, og om hvorfor unge skal stemme til kommunalvalget.

Genialt i al sin enkelhed og som Fredericia Avisens trofaste og kageelskende udsendte, havde jeg naturligvis takket ja til invitationen, der tikkede ind på mail mandags.

Jeg mødte derfor glad og forventningsfuld op i Ungdommenshus, så jeg kunne berette lidt om arrangementet, samt naturligvis også i håbet om at kunne smage noget lagkage. Ca 35 deltagere og tilskuere var mødt op.

Foto: Frank Jensen, Fredericia Avisen.

Til at starte med bød Nanna, der er ungebyrådets Borgmester, velkommen til alle de fremmødte, herefter tog Gurli, ungebyrådets sekretær ordet og forklarede kort, at der ville blive lavet fire hold, hvor de unge og de voksne skulle samarbejde, ved hvert deres bord, om at lave en lagkage samtidigt med at de skulle debattere, emnerne havde Gurli lige ved hånden og de ville blive råbt op løbende, så man kunne debattere nogle få minutter om hvert emne sideløbende med, at der skulle kreeres en lagkage med et budskab, der beskrev emnerne, der blev delt numre ud så alle kunne fordeles ved bordene og så startede det hele op. Der var ved hvert af de fire borde, på forhånd, lagt de basale ting til at skabe en lagkage, gik debatten godt ved bordet, kunne man så få lov til at hente ekstra tilbehør, det var også muligt at bytte materialer med de andre borde, her kan jeg afsløre at bananer var i høj kurs.

Første opgave var at debattere dilemmaet: Flere peger på at nedsætte valgrestalderen, hvad nu, når alt peger på, at de unge ikke stemmer?

Herefter skiftede emnet til: Både unge og ældre peger på transport som en udfordring, busser, flextraffik, hvordan kan vi løse det?

Hvordan kan I, også gennem en lagkage, blive bedre til at få unge til at deltage i valget og i demokratiet mellem valgene?, var det næste emne, vi hørte Gurli sige til bordene, skarpt forfulgt af emnet: Skal der stilles stemmebokse op på uddannelsessteder, så de unge kan stemme, mens de er i skole, en pommes frites for din stemme? Så kom emnet: Skal man lokke vælgere til med gaver, biobilletter, kage eller andre præmier. De to sidste emner var: Hvilke emner er vigtige for at få de unge til at stemme samt skal der indføres undervisning i skolen om at stemme?

Foto: Frank Jensen, Fredericia Avisen.

Gode debatværdige emner der giver stof til eftertanke, og jeg kan love jer at der blev debatteret ivrigt. Efter knap en time blev der sagt, så er tiden gået, og de færdige resultater , både lagkage og debatmæssige, skulle fremvises.

Vinderen blev, til stor jubel fra de unge mennesker, kagen fra bord nr. 1, jeg mener selv at det var uafgjort da alle kagerne smagte fantastisk og at de alle virkeligt var kreativt udført.

Efter kagedystens afslutning og vinderkåringen blev både de unge og de voksne hængene og hyggede sig med kaffe og kage og sludren.

Jeg talte efterfølgende med både ungebyrådets borgmester, samt det fremmødte byrådsmedlem og alle kandidaterne der deltog.

“Fik I det ud af det I ville og var det sjovt”, spurgte jeg Fredericia Ungeborgmester Nanna. Hun svarede: “Ja, det synes jeg, vi gjorde, vores plan var at tale med de voksne og det lykkes rigtigt godt, og det var rigtigt sjovt at lave det her”

Foto: Frank Jensen, Fredericia Avisen.

De deltagene politikere fik alle muligheden for at fortælle om, hvad de mente om arrangementet og om det havde været sjovt.

Christian Jørgensen fra Venstre udtalte: “Jeg kom i dag, fordi det lød rigtigt spændene og anderledes, vi fik en god debat ved vores bord , også med de unge, og jeg synes det var sjovt, det er nu også rart med lidt lagkage, da der er udsolgt af valgflæsk”.

Connie M. Jørgensen fra SF : “Det var meget sjovt, jeg vil virkelig gerne give de unge kredit for ideen, der er rigeligt med traditionelle valgmøder, her mødte vi de unge og hinanden i øjenhøjde”

Karsten Byrgensen fra DF: “Vi fokuserede i vores gruppe på opgaverne og emnerne og trods det, at vi er forskellige af alder og politik, fik vi bygget broer og fandt en fællesnævner, der kom til udtryk i vores lagkage, det var rigtigt godt, positivt og sjovt at være med til”

Jonas Broe Bendtsen fra SF, der i øvrigt er i ungebyrådet, men også er den yngste kandidat til lokalvalget sagde: “Det var rigtigt sjovt og interessant, vi fik talt sammen om politik og fik lavet en flot lagkage, jeg synes vi har skabt mindre afstand mellem de unge og politikerne”

Bent Troelsen fra DF: “Jeg synes det var rigtigt underholdene og sjovt at bruge tid sammen med det unge guld, de skal jo snart gå i vores fodspor og vi fik os en rigtig god debat”

Martin Runager fra Alternativet: “Det var rigtigt hyggeligt og sjovt, vi i alternativet mener at noget af det allervigtigste er de unge, det er dem der skal overtage butikken lige om lidt”

Anette Zarling fra SF: “Det er fantastisk dejligt at opleve de unges interesse for politik, så det var rigtigt sjovt at være med til og vi fik en god debat”

Jan Oldenborg fra SF: “Ja, det var da rigtigt sjovt og en spændene oplevelse, jeg vidste ikke hvad jeg gik ned til på forhånd, men jeg havde lyst til at se de kreative unge til en god debat samt støtte Jonas der jo både er i ungebyrådet men også stiller op til lokalvalget”

Lise Nielson fra socialdemokratiet: “Det var helt sikkert sjovt, samarbejdet med de unge gjorde at kerneopgaven blev løst meget hurtigt og med et pænt resultat, der var endda tid at løse en ekstra opgave og vi havde en meget ligeværdig debat”

Foto: Frank Jensen, Fredericia Avisen.

Det var helt bestemt en god måde at skabe en dialog mellem de unge og de voksne politikere. Alle fik muligheden for at fortælle og bidrage ,og der var en livlig debat ved alle fire borde. Jeg synes også, at det var en anderledes og sjov måde at komme ud med et budskab og et opråb på.

Det var sjovt, spændene og anderledes og i en meget positiv og uformel atmosfære, dog med reel kampgejst og stor entusiasme til sidste lagkage. Vi kan på Fredericia Avisen ikke rose ungebyrådet nok for dette alternative debatarrangement med så gode og velforberedte debatemner og jeg er sikker på at alle deltagere og tilskuere er gået opstemt og smilende hjem her til aften.

Tak for invitationen Gurli.