Situationen i Ukraine er fortsat alvorlig for de civile, der ikke har nogen udsigt til en ende på krigens følger. Rusland har ændret strategi og intensivere nu missilangreb på byer i landet. Det er ikke lykkedes for de russiske styrker at erobre de vitale dele af Ukraine, hvorfra ukrainske styrker kæmper indædt mod invasionen fra nabolandet. Våben fra vesten, herunder antitank-missiler, har vist sig særdeles effektive mod de russiske tanks. Disse tanks er i forvejen udsatte på grund af betydelige problemer med forsyninger og logistik, samt droner der opereres af ukrainere. Også civile borgere har sluttet til sig til modstandsstyrkerne, der forsøger at holde Rusland tilbage.

Den ukrainske præsident Zelensky har siden krigens begyndelse i februar opnået international berømmelse, ikke mindst på grund af hans omfattende mediekampagne for at nå ud til de vestlige landes parlamenter og regeringer med det ukrainske budskab om hjælp til at bekæmpe den russiske aggression. Indtil videre har det ikke betydet militær assistance udover våbenleverancer. Men samtidig presses lande som Tyskland til at gøre sig uafhængig af russisk energi og samhandel. På trods af sanktionerne mod Rusland overføres der milliardbeløb til Putins regime i betaling for især gas og olie.

Der er fortsat diplomatiske anstrengelser for at finde en fredelig løsning på krigen, der udelukkende skyldes Putins krav om geopolitisk sikkerhed for Rusland. Men 7 uger inde i den første krig på europæisk jord i lang tid slår præsident Zelensky fast at Ukraine ikke er villig til at opgive territorie til Rusland. Det gælder også i den østlige dele af landet. Til CNN begrundet han det med, at han ikke stoler på det russiske militær eller den russiske regering.

Samtidig advarer Zelensky vesten om at han mener Rusland kan finde på at bruge atomvåben i konflikten:

– Putin respekterer ikke ukrainske liv.

Udtalelsen kommer efter at flere internationale medier har dokumenteret russiske angreb, drab og overgreb på civilbefolkningen. Forrige uge kaldte USA’s præsident, Joe Biden, disse handlinger for folkedrab. Det er en betegnelse som præsident Zelensky erklærer sig enig i. Men efter at de ukrainske styrker har givet Ruslands militær alvorlig modstand over hele landet, ikke mindst omkring hovedstaden Kiev, har de russiske styrker trukket sig tilbage. Det er ukendt hvor mange russiske soldater der har mistet livet, men ifølge de ukrainske myndigheder er det op mod 20.000. På de sociale medier og via krigskorrespondenter i landet er der løbende blevet sendt filmmateriale ud med døde russiske soldater og ødelagte russiske tanks.

Alt dette er dog ikke frit tilgængeligt i Rusland, der har skærpet censuren. Det samme har EU og flere vestlige lande, der blandt andet har tvangslukket den statsfinansierede russiske nyhedskanal RT. Krigen om Ukraine er dermed også blevet en krig om ord og adgang til informationer, og her er Putins diktatur førende. I Moskva og resten af Rusland slås der hårdt ned på kritikere og demonstranter, der risikerer op til 15 års fængsel, hvis de udtaler sig mod krigen, der i Rusland kun må betegnes som en ”militær operation” hvis formål er at befri ukrainerne fra nazister. I vesten er flere internationale medier blevet meget følelsesladede i deres reportage, samtidig med at de sociale medier som Facebook, Twitter og Instagram udøver omfangsrigt selvcensur.