Nye Borgerlige havde rejst et forslag om ophør af Fredericia Kommunes samarbejde med Danske Bank. Det var oppe at vende på et Økonomisudvalgmøde d. 18.01.2021, og et enigt Økonomiudvalg valgte at følge forvaltningens anbefaling om ikke at opsige aftalen. Karsten Byrgesen (D) tager det til efterretning, men fortæller, at han ikke mener Danske Bank har nogen værdighed.

Viceborgmester Susanne Eilersen (O) oplyser til AVISEN, at Økonomiudvalget fulgte forvaltningens anbefaling om, at der ikke kommer et genudbud på Fredericia Kommunes bankforbindelse.

»Danske Bank gav det bedste tilbud, da vi valgte dem i foråret 2020, og vi havde snakken om troværdighed og etik allerede dengang. Når man er kommune, så er man heller ikke attraktiv for en bank og vi skal huske, at det er borgernes penge, som vi bruger og derfor har vi valgt som vi gør,« siger Susanne Eilersen.

Vi har forholdt Karsten Byrgesen til Økonomiudvalgets beslutning.

»Det var det jeg havde regnet med,« konstaterer Karsten Byrgesen og fortsætter:

»De burde ikke kunne slippe godt fra det, men når der er et flertal, der mener, at de skal slippe godt fra det, så er det sådan. Jeg tænker, at mange er enige med mig og ikke forstår beslutningen, men der kommer flere kampe jeg kan tage,« siger Karsten Byrgesen.

I forslaget skrev Karsten Byrgesen blandt andet:

»Danske Banks forretningsførelse og ledelsens håndtering under og efter hvidvaskningsskandalen vidner om en betydelig grad af uansvarlig forretningsførelse, der efter min og Lokalforeningen for Nye Borgerliges opfattelse ikke er forenelig med vores etiske kodeks.«

»Den seneste afsløring (i TV2 og Berlingske Tidende) viser, at der fortsat og over en lang årrække er nogle betydelige uregelmæssigheder og direkte svigt i bankens drift og håndtering af kunder og ansatte.«

»Nye Borgerlige i Fredericia har på det foreliggende grundlag ikke tillid til DB og vi anser det for uacceptabelt, at en bank der har så betydelige problemer med at håndtere en ordentlig forretningsførelse skal tjene penge på Fredericia kommune. Det er derfor vores anbefaling at samarbejdet skal ophøre så hurtigt som muligt, står der blandt andet.«

Men, hvis det står så slemt til, hvorfor stemte Økonomiudvalget så ikke for et nyt udbud?

»Jeg ved, at de gør det her fordi de ikke tør sige nej, fordi så ville andre skeletter rasle ud af skabet, men sådan er det. Kampen går videre, men det havde klædt dem at indkalde mig til det punkt på Økonomiudvalgsmødet, men jeg er ikke blevet hørt, og det viser arrogance, at jeg ikke er det,« siger Karsten Byrgesen.

I Fredericia Kommune har man lavet en finansiel strategi d. 20.04.2020, hvor der blev stillet krav om, at den fremtidig bankforbindelse skal være en SIFI-bank (Systemically important financial institution). Karsten Byrgesen peger på, at 58 kommuner i Danmark bruger Danske Bank, men 40 kommuner ikke gør og derfor ser han det også som en mulighed i Fredericia.

»Jeg kan ikke nævne én eneste god ting om Danske Bank, de har ikke nogen værdighed,« siger Karsten Byrgesen.

I Fredericia Kommunes beskrivelse står der, at prisen fra Danske Bank var henholdsvis 1/2-delen og 1/3 del af, hvad de øvrige tilbud i udbuddet i foråret 2020 var på.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Ove Nygaard
Ove Nygaard
1 måned siden

Jeg skal ikke forsvare Danske Bank som sådan, og jeg er enig i, at det er nogle stærkt kritisable sager, der er foregået med hvidvask i Estland og de uheldige sager omkring fejlberegnet gæld og jeg ved næsten ikke hvad. Men når den “hårdtslående” partihopper Karsten Byrgesen, som er “værdig” til at sidde i byrådet, bombastisk udtaler, at han ikke kan nævne een god ting om Danske Bank, så rammer han også de menige bankmedarbejdere, som optræder yderst venligt og kompetent. Som neutral iagttager af den lokale politik kan jeg kun se een positiv indsats fra hr. Karsten Byrgesens side, og det var, da han brød med de to øvrige medlemmer af DF og blev løsgænger lige efter kommunalvalget i 2017. At han nu har fundet “hjem” til det nystiftede ultra højrefløjsparti, Ny Borgerlige, er jo hans suveræne ret, men havde han valgt “at hoppe til et i mine øjne “værdigt” parti i den såkaldte blå fløj”, så havde jeg såmænd godt kunnet finde på at ofre min kostbare stemme på ham, for det må man lade ham:” Han er næsten den eneste i det nuværende “ja-sigende byråd”, som stiller relevante og kritiske spørgsmål. Men måske er der ved at komme “normale tilstande” nu, hvor valget den 16. november nærmer sig med hastige skridt, og vi skal forsøge at følge med for “nedrullede gardiner” pga “nedluknngen”, som forhåbentligt lempes inden året går på hæld.