Danmarks Radio bragte den 23. oktober historien om, at Tvind lever i bedste velgående og hvert år hæver 190 offentlige millioner kroner, heraf 5,6 millioner kroner i Fredericia i 2016. I samme serie var der en fredericiansk familie, som udtrykte kritik af Tvind. Det affødte en debat, både i Fredericia og nationalt, hvor også politikere inddrog Tvind i valgkampen.

For mange vakte det undren, at Tvind stadig kunne hæve offentlige midler. I manges optik er dette forkert, da Tvind-Stifter Morgens Amdi Pedersen stadig jagtes af myndighederne for skattesvig og underslæb. Han har dog formået at holde sig skjult gennem mange år.

Lars Midtgaard Andersen fra Fredericia kan dog fortælle en positiv fortælling om Tvind uden at skulle blande Morgens Amdi Pedersen ind i fortælling. Han var 16 år gammel, da livet endelig ændrede sig positivt for ham. Han havde været en del af det offentlige system, siden han var tre år gammel.

”Mit første barndomsminde er fra børnehaven. Jeg blev ikke hentet af min far, i stedet kom jeg på børnehjemmet Tinghøj i Kolding. Som jeg husker det, henter min far mig et par måneder senere med en forklaring om, at han havde brækket benet. Da jeg senere hen i livet bliver klogere, ved jeg godt, at man godt kunne få hentet sine børn, trods et brækket ben”.

Årene går og Lars’ liv er fuld af udfordringer og livseksistentielle valg. Han er blevet 16 år og har sejlet i fire år. De første to år på et skibsprojekt i det daværende Vejle Amt, herefter to år i en plejefamilie på Langeland, hvor familien havde et skib, der sejlede i det Sydfynske Øhav.

Storebroren er begyndt at ryge hash. De bor ikke sammen, men Lars føler et ansvar og en kærlighed for at hjælpe broren. Han er meget bekymret.

Samtalen med Tom blev en “game changer” 

”Jeg var bekymret for ham. Han var røget ud i kriminalitet og stoffer. Derfor valgte jeg ofte at stikke af fra der, hvor jeg var – også fra Tvinds Småskolen Søgaardhus, som dog senere hjalp mig videre. Jeg ville ikke passe min skole. Jeg røg hash, prøvede amfetamin og ecstasy. Jeg ville gerne være sammen med min bror, og det foregik altså sådan. Da jeg havde været på Småskolen Søgaardhus i fem måneder, taler jeg med opholdsstedets leder, Tom Madsen. Han havde arbejdet med mange unge mennesker, som min bror og mig. Erfaringen sagde ham, at jeg ikke kunne hjælpe min bror, fordi jeg var for følelsesmæssigt tilknyttet til ham. Så jeg hjalp ham ikke ved at gå i de samme baner. Den eneste måde at hjælpe ham på, var hvis jeg fik styr på mit eget liv. Hvis lillebror kan komme videre og få styr på sit liv, så kunne storebror måske også, sagde Tom til Lars.

”Det motiverede mig til at stoppe med at ryge hash. Jeg gik målrettet efter at komme på Søfartsskole efter niende klasse. Småskolen Søgaard Hus var en ”game changer”. Det var fra den ene dag til den anden, og æren tilfalder Tom og menneskene på stedet. Han så ikke på, hvad jeg gjorde. Han så mig som menneske, selvom jeg talte grimt, ikke ville deltage i undervisningen og stak af. Han så på, hvorfor jeg havde behov for de handlinger og herfra hjalp han. Han låste mig op. Så jeg har meget at takke ham og stedet for. Det er et eksempel på, at hvis man tror på mennesker og ser ind bag dem, så er chancen for at hjælpe dem videre større.”

Debatten foregår pt. på en forkert præmis, mener Lars. ”Det er ikke Tvind, der får pengene, som medierne og debattører hurtigt konkluderer med baggrund i den negativ diskurs, som Tvind er omfattet af. Pengene går efter min overbevisning til de unge, og de spilleregler følges til dørs, som ved lignende opholdssteder af anden leverandør”, fortæller han og fortsætter:

”Jeg kender til et hav af grimme sager; trusler med knive, hash, ja sågar, at folk kører hash ned til de unge menneske. Jeg har selv prøvet det hele. Det er hardcore unge mennesker, så konflikter kan desværre ikke undgås, men derfra og så til at gøre det til et valgkampsemne i de danske kommuner, er mig en gåde. De mennesker, der har gjort en forskel i mit liv, er mennesker som Tom, fordi han turde udfordre mig. Jeg håber derfor, at vi kan nuancere debatten og tage udgangspunkt i det enkelte menneske og de enkelte opholdssteder, og ikke debatterer med baggrund i Tvinds skandalesager. Om det er Tvind eller andre mange opholdssteder, så skal reglerne naturligvis overholdes, og problemer skal der følges op på, men du kan ikke skære en hel organisation over en kam, og nakke dem på fortidens synder, når deres projekt faktisk har hjulpet mennesker. Jeg boede på en institution i to år, og jeg oplevede ikke noget, som jeg ikke vil kunne stå inde for i dag. Hvis man ser isoleret på de syv mennesker i Fredericia, som bor på institutionerne i dag, og som nogle politikkere nu vil hive hjem på baggrund af den negative stemning omkring Tvind, så er det unge mennesker, som hver især har haft det svært i forvejen. De har brug for stabilitet og ro i deres liv, hvis de bliver gidsel i en valgkamp med baggrund i følelser i stedet for fakta, så ender man med at skade dem, dermed siger jeg ikke, at der kan være opholdssteder, hvor det ikke virker optimalt for alle”.

Lars Midtgaard Andersen bor i dag i Skærbæk i Fredericia sammen med sine to børn. Han læser til lærer på Odense Seminarium på sit tredje år.