Fredag aften kunne fredericianerne igen besøge Fredericia Kunstforening, og den her gang var der besøg af Martin Eggert. Hans udstilling kan ses i de første 17 dage af oktober, og til ferniseringen var der dukket cirka 100 mennesker op.

Hovedpersonen selv, Martin Eggert, var glad for, at mange mennesker var kommet for at se hans malerier, hvor han i den her udstilling har lavet et kunstværk bestående af over 15 forskellige malerier. Han var en rørt mand, som synes, at det var fedt, at der er interesse for, hvad han laver, hvilket kom frem igennem det store fremmøde, der var til arrangementet.

Derefter fortalte han om udviklingen fra at gå til at male på et hobbyplan til at leve af det.

Tilbage i 90’erne var han en nysgerrig ung mand, som udforskede kunstens mange ansigter. Han læste mange tidsskrifter, kunstbøger og beskæftigede sig med tidens mest berømrte malerier. Formålet var, at han skulle lure en stil, som han kunne blive inspireret af.

– Jeg forsøgte at finde min egen rigtige stil, som skulle være ekspressiv, vild og ikke for pæn. Mine malerier skulle dengang prøve at sige noget og skubbe til folks opfattelser. Udfaldet blev et andet, da jeg begyndte at foretrække rolige og idylliske malerier, og derfor var jeg ikke længere så desperat over at finde en bestemt stil, fortæller han selv.

Han har lært, at man skal male, som det falder til en, at et givent fænomen skal males. Ser man på hans malerier, så er de naturlige og indeholder rolige stemningsbeskrivelser, som ikke provokerer observanterne. I den forbindelse er kendetegnet ved hans malerier, at han maler almindelige ting i det danske landskab, som man har set før eller kan relatere til. Nøgleordene for malerierne er således, at de skaber ro, genkendelse og stemning hos den enkelte betragter.

Formand i Fredericia Kunstforening, Poul Bernstorff Jakobsen, er helt vild med Martin Eggerts kunstudstilling, hvor han mener, at det er fedt, at personlige erfaringer og oplevelser skildres igennem malerier.

– Den her fotorealistiske kunst, som Martin Eggert laver, er så akkurat, at man på afstand ikke kan se, at det er malerier. Faktisk tror man ved første øjekast, at det er fotografi. Man skal se og føle malerierne flere gange, hvilket svarer til, at man ser en film for tiende gang, hvor man lægger mærke til flere nuancer ved filmen. Sådan kan man også beskrive Eggerts malerier, beskriver formanden.

Poul Jakobsen

Han opfordrer til, at man tager naboen, familien eller kammeraten en ekstra gang med ind for at se udstillingen, da man for hver gang vil lægge mærke til nye nuancer. For ham er det også glædeligt, at over 100 mennesker havde valgt at bruge aftenen på det arrangement, og som han selv beskriver det store fremmøde i kølvandet på corona-krisen, så begynder det at ligne hverdag igen.

Mangler man at få associationer til barndommen eller genopleve smukke motiver fra det danske landskab igennem malerier?

Så skal man ind og opleve Martin Eggerts kunstudstilling, der udstilles frem til 17 oktober i Fredericia Kunstforening.