Rasmus Stoklund Holm-Nielsen er stolt over valget som politisk ordfører for Socialdemokratiet, og han glæder sig til opgaverne som partiets helt store generalist.
Der var flere bud på, hvem der skulle efterfølge Christian Rabjerg Madsen, som politisk ordfører for regeringspartiet Socialdemokratiet. Valget faldt på den 38-årige Rasmus Stoklund Holm-Nielsen. Han blev valgt til Folketinget i 2019, og har siden varetaget et hot job som udlændingeordfører. Det job siger han farvel til nu. Det er samtidig et skifte fra et mere specialiseret politikerområde til det generelle. Et skifte han ser frem til.
Han vil arbejde hårdt – og ved, at det kræver noget andet end område-ordførerskabet, hvor han kunne fordybe sig i højere grad.
– Jeg er meget glad for at have fået posten som politisk ordfører for Socialdemokratiet. Det er en stor tillidserklæring fra mine kolleger i Folketingsgruppen. Jeg vil gøre alt for at leve op til tilliden, som jeg er utrolig stolt og glad for, fortæller han.
– Jeg ved, at rollen bliver svær. Det er gode og svære sager, som man får lov at arbejde med som politisk ordfører. Omvendt synes jeg også, at jeg efterhånden har haft mange sager, der ikke kun var populære, da jeg var udlændingeordfører. Jeg føler mig derfor godt rustet til opgaven. Jeg tager dog ikke noget for givet, jeg vil stå tidligt op og gå sent i seng, arbejde hårdt for at sætte mig ind i de mange sager og gøre mit bedste, siger den nye politiske ordfører.
Rasmus Stoklund Holm-Nielsen startede sin politiske karriere i ungdomsårene i Fredericia, men det tog for alvor fart, da han i 2016 blev folketingskandidat for Socialdemokratiet i Frederikssundkredsen. På Christiansborg tales der om en lynkarriere, men han slår fast, at der er gået meget forud for politikeren, der inden kandidaturet var Erhvervspolitisk chef hos Dansk Metal.
– Jeg førte valgkamp ved at gå rundt banke på døre og ringe klokker allerede i 2016, da jeg blev valgt som kandidat. Jeg lærte mit lokalområde at kende, jeg fik hilst på mange mennesker, og det er jeg glad for og beæret over. Det var stort, at de valgte at stemme på mig i 2019, svarer Stoklund på spørgsmålet om lynkarrieren.
Han blev for alvor kendt, da han blev ordfører på et af de områder, der historisk har fyldt i debatten.
– Det har været en udfordrende opgave. Jeg blev valgt til ordførerskabet på et tidspunkt, hvor jeg aldrig havde været i radio eller tv. Det var derfor en ret stor omvæltning fra den ene dag til den anden at skulle optræde i medierne. Vi bruger meget energi på pressearbejde i moderne politik. Jeg skulle også finde ud af, hvad Christiansborg var. Det var en ny verden. Men det var spændende. Jeg skulle igennem bunkevis af papirer, og det vil jo fortsætte nu, hvor jeg arbejder med flere områder, fortæller Rasmus.
Er du lettet over at slippe for det andet ordførerskab?
– Jeg har sådan set været glad for det ordførerskab, omvendt bliver det noget andet. Jeg har fordybet og specialiseret mig i et område. Jeg er kommet til bunds i det. Nu får jeg en generalistopgave, hvor jeg kan tale om klima, kriminalitet, sundhed og mange andre spændende emner. Jeg bliver en form for hjælperytter for de andre ordførere. Der kan være spørgsmål, der går på tværs, og så kan jeg træde til, siger han.
Har det været hårdt at have et ordførerskab, hvor du er blevet hængt ud for dit menneskesyn?
– Jeg synes egentligt, at det har været spændende at arbejde med området. Jeg synes også, at jeg kan fornemme, at vi som parti har nærmet os hinanden meget mere på udlændingeområdet siden starten, hvor Socialdemokratiet flyttede sig i 2015-16 på disse spørgsmål, siger han og uddyber:
– Sidste år var jeg i efteråret på turne hos en lang række partiforeningerne for at tale om udlændingepolitik. Det var en god oplevelse, fordi jeg kunne mærke, at der er en relativ bred tilslutning til vores linje. Jeg har ikke været ked af at være udlændingeordfører, men jeg synes godt, at det en gang imellem kunne blive lidt negativt det hele, for der er meget stærke følelser om politikken. Jeg har modtaget mange hadbeskeder, og har i dag hemmelig adresse og den slags. På den måde er det specielt – og generelt et specielt felt. Det kan være ubehageligt, når man bliver mødt af folk, der glæder sig til, at man kradser af. Det håber jeg, at der bliver mindre af nu.
Hvilke reaktioner har du fået den nye titel?
– Jeg har fået mange søde og positive hilsner. Både kolleger fra folketingssalen fra alle sider. Jeg har også fået beskeder fra venner, bekendte og partifæller. Det er dejligt. Jeg mangler dog stadig at svare flere, så det skal jeg have gjort, fortæller Rasmus Stoklund Holm-Nielsen, der nu fokuserer på sit arbejde i en tid, hvor der skal være valg senest i 2023.
– Vi har en ambition om, at de mange projekter, vi har sat, i søen gerne skulle lykkes, og der er godt et år til, at der skal være valg. Et af de afgørende spørgsmål er et forsvar for Arne-pensionen, som vi er lykkes med i valget, her giver vi mennesker med at langt og hårdt arbejdsliv mulighed for at trække sig, og få nogle gode år som pensionister, og desværre vil flere i blå blok ved flertal afskaffe Arne-pensionen, og det vil jeg være utrolig ked af på vegne af de mange tusinde danskere, der har fået denne mulighed efter et hårdt arbejde. Vi ser også, at det er dem, der ansøger om pensionen. Sosu-medarbejdere, slagtere, ufaglærte og lignende, slår han fast, men han ved også, at der kan være mange andre emner, der kommer i fokus. Et af de spørgsmål vil givetvis blive klima.
– Klimaet og kampen for klimaet betyder enormt meget. Vi befinder os på en brændende platform, men der kommer også ild fra den anden side, når det handler om sikkerhedspolitik og uafhængighed af Putin. Så klima- og energispørgsmål vil helt sikkert fylde meget i valgkampene fremadrettet, slutter den nye ordfører.