Rusland har invaderet Ukraine, og det vil betyde massive sanktioner fra vesten, forsikrer både statsministeren, udenrigsministeren og forsvarsministeren. Statsministeren forklarede på et pressemøde i går, at sanktioner mod Rusland vil komme til at koste på danskernes økonomi.

Der var indkaldt til pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet, på bagkant af Ruslands invasion af Ukraine i de sene nattetimer og i løbet af hele dagen. Det er kulminationen på en længere diplomatisk konflikt, hvor Vesten ikke rigtig har troet på, at Putin og Rusland var klar til at tage de militære redskaber i brug.

(Foto: AVISEN)

På pressemødet slog Mette Frederiksen fast, at Danmark entydigt er på Ukraines side i denne konflikt. Udenrigsministeren slog fast, at man fra Danmarks side tillægger Rusland det fulde ansvar for denne konflikt.

Statsministeren: Det er et angreb på freden

(Foto: AVISEN)

– Angrebet fra Rusland er ikke bare et angreb på Ukraine. Det er et angreb på fred og stabilitet. Og det er et angreb på den tid, der har hørt sig til siden Den Kolde Krig. Der er nu krig i Europa, lød det fra Statsminister Mette Frederiksen på torsdagens pressemøde i Spejlsalen.

– Vi betragter ikke det her som udtryk for spontanitet. Det lægger vi ikke til grund. Det er en udfordring af det internationale samfund byggende på fælles spilleregler og et ønske om en gammel verdensorden, hvor den stærkeste bestemmer. Men der er en grund til, at vi gik væk fra det, forklarede Mette Frederiksen, da hun blev spurgt ind til hvorvidt det her bliver anset som en længere plan for Vladimir Putin.

Mette Frederiksen vil ikke afvise, at de sanktioner der bliver pålagt Rusland kan komme til at gå ud over danskerne.

– Der er ingen, der kommet præcist til at sige, hvad konsekvenserne er af det her. Men der er mange, og de er dybe. Vi kommer til at holde øje med det, men vi kan ikke sige, at vi én til én kommer til at kunne kompensere for det, der sker, forklarede Mette Frederiksen.

Både forsvarsministeren og forsvarschefen slog fast, at der ikke er nogen konkret militær trussel mod Danmark. Det indgik både i deres indledende taler og som svar på spørgsmål fra de fremmødte journalister.

– Lad mig starte med at slå helt fast: Der er ikke en militær trussel mod Danmark, lød det fra forsvarschefen.

Regeringen vil ikke fortælle, hvilke sanktioner, man var klar til at iværksætte overfor Rusland. Gentagende gange henviste statsministeren til, at det er et samlet vesten der går ud med sanktioner. Derfor er det ikke muligt at vide, hvilke sanktioner Danmark er klar til at tage i brug og hvilke man ikke er.

Det forlyder dog efter møde mellem statslederne i EU i går, at der vil blive tale om økonomiske og financielle sanktioner. Hos den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, var det dog ikke nok. “Uskyldige ukrainske mænd, kvinder og børns blod vil være på deres hænder, så direkte lød det desperate opråb fra den ukrainske udenrigsminister i går aftes i en serie af opslag på det sociale medie, Twitter. Han opfordrede direkte kollegerne i det vestlige og europæiske lande til at smide Rusland ud af SWIFT-systemet, der benyttes af den financielle sektor til at overføre penge på tværs af landegrænser..