Den 6. oktober skal eleverne Brynja Anrasdottir, Astrid Bro, Dea Stewen og Rama Aburakeba fra Social- og Sundhedsskolen i Fredericia, Vejle og Horsens, deltage i regionsmesterne i skills, hvor de får muligheden for at kvalificere sig til DM i Skills 2023. Det er noget, de glæder sig til.

Forberedelserne er i gang, og eleverne studerer sig ind på opgaverne til regionsmesterskaberne, hvor de har fokus på borgere med stomi og med lungesygedommen, kol.

Brynja Anrasdottir og Astrid Bro – SOSU FVH – Foto: AVISEN

– Det er mega spændende. Lige nu forbereder vi os til at komme ud til borgerne i vores case. Vi skal på scenen med dem og arbejde med emnerne stomi og kol, siger Brynja Anrasdottir og bliver suppleret af Astrid Bro.

– Vi meldte os, da lærerne spurgte i klassen om nogen kunne have lyst til at være med. Vi har meldt os fordi, det giver en unik lærlingsoplevelse, og bekræfter os i det arbejde, vi laver. Et arbejde, hvor man lærer mennesker at kende og gør en forskel for andre.

Forberedelserne for de fire elever er forskellige, men en ting gør de ens; øvelse, øvelse og øvelse.

– Det er individuelt, hvordan vi forebereder os. Vi øver på skolen med de fysiske opgaver, men vi træner også derhjemme, så vi går da lidt op i det, siger Astrid og Brynja, der udover konkurrenceelementet håber at lære mere om sig selv og faget ved at deltage.

– Det bliver spændende at skulle stå på en scene og vise, hvad man kan. Måske bliver det lidt skræmmende også, men vi er klar. Vi ved ikke, hvor mange vi skal stå foran, men sikkert flere end under corona. Det giver da lidt sommerfugle i maven, men det er kun godt, siger de og fortsætter:

– Vi vil gøre vores bedste og bruge alt det, vi har lært, og tage det som det kommer. Vi kender ikke niveauet på de andre. Det er første gang, at vi deltager i en konkurrence, så vi glæder os helt vildt. Det er også en anerkendelse af det, vi laver til dagligt, når vi viser, hvad vi kan og får ros for det. Det er mega fedt at kunne vise andre.

Dea Stewen og Rama Aburakeba glæder sig også – og mener, at det er godt for fagets image, at man viser sine skills frem.

– Jeg har valgt at sige ja, fordi det er en god måde at udvikle mine kompetencer på, få mere erfaring og det med konkurrencen er spændende, fordi man får mulighed for at gøre det bedste i sit fag. Det motiverer helt vildt meget, at man skal gøre noget ekstra, fordi der er noget på spil. Det er helt klart en anerkendelse af, at man er god til det, man laver, siger Dea Stewen.

De har de samme opgaver som Brynja og Astrid og nu står den på forberedelse.

– Vi skal forberede os på casen, brainstorme på de opgaver, der er. Vi skal lære og bruge vores viden om området, vi arbejder med. Det er spændende, vi har begge haft meget med kol at gøre i vores arbejde til hverdag, men ikke så meget med stomi, så det bliver spændende at at arbejde med. Vi øver det også i vores praktik, og kan lære endnu mere der, siger Rama Aburakeba.

Begge er glade for at gå på skolen og har fundet ud af, at faget er meget mere end, de troede.

– Det er godt at gå herude, det er et spændende fag og vi får mulighed for at hjælpe nogle mennesker, der har brug for hjælp. Man kommer måske til faget med alle fordommene først, og tænker, at man bare lige skal tage en uddannelse, og så videre, men det viser sig, at det her fag er meget mere end det. Det med at yde en omsorg for et mennesker, der virkelig har brug for det, det kræver meget energi og overskud, men det giver også meget igen, siger de. De har også begge læst den rapport, VIVE, udgav i sidste uge omkring image på uddannelsen og begge kan nikke genkendende til mange af de elementer, der nævnes i rapporten.

– Rapporten giver et meget godt indblik i, hvad der skal ændres, men også, hvad er der godt og fungerer. Tager man rapporten og tænker skills ind i den, så er skills faktisk et redskab til at gøre image bedre, når man får mulighed for at vise folk, hvad vi laver til hverdag. Vores fag er spændende og komplekst. Det kræver faktisk mere, end hvad mange går og tror, så det bliver fedt at vise, hvad vi kan, slutter de.

Det er en 6. oktober 2022, at de i Fredericia Idrætscenter skal vise dommere og publikum, hvor gode de er blevet.