Venstre i Fredericia havde i dag inviteret den tidligere forsvarsminister og nuværende Folketingsmedlem for Venstre Søren Gade på besøg i Veteranhjemmet Trekantsområdet i Fredericia.

Besøget lagde ud med god gammeldags dansk mad bestående af frikadeller, brun sovs, kartofler, grillede tomater og agurkesalat, hertil franske kartofler. Søren Gade benyttede lejligheden til at tale med de fremmødte Venstrekandidater.

Der blev debatteret folkeskole og inklusion, inden den daglige leder af stedet Steffen Zachariassen og formand Bo Lundgreen tog ordet. Steffen fortalte om hjemmets funktion, samarbejdspartnere, veteranerne der bruger huset og de mange arrangementer, som f.eks. kanoture, Mortens Aften, brunch mv. Han fortalte også, at hele årsagen til at Veteranhjemmene kan fungere, skyldes de mange frivillige, som hver dag gør en stor indsats. I Fredericia har man godt 35 frivillige.

Efter Steffens indlæg var der to uden for referat, men meget rørende beretninger fra to af hjemmets brugere. De rørte de fremmødte kandidater, og Søren Gade sagde:

“Da jeg var minister sendte vi 21.000 breve ud til veteraner for at hjælpe og se, hvor står behov, der var for hjælp. Og i 2010 fik vi så Veteranhjemmene. Det er jeg glad for. Vi er blevet meget bedre, siden dengang. Jeg oplevede også i 1990’erne på Balkan, hvor jeg kom hjem til, det I beskriver. Jeg er taknemmlig for at høre jeres historier i dag. Det gør et stort indtryk på mig.”

“Vi kommer desværre aldrig i mål, men vi er nået langt, og i dag er det okay at gå til psykolog og fortælle, at man har det skidt. Da jeg var i forsvaret, blev man stillet på en række, hvor der så blev spurgt, er der nogle af jer, der har brug for hjælp? Ingen svarede, alle vidste, at det kunne koste jobbet. Det var tabu. I dag er vi nået meget længere. Men jeg er nødt til at slå fast, at der har aldrig været tale om bevidst ondskab, tværtimod er der heldigvis i dag en stor velvillighed og accept af alle veteraners indsats,” fortsatte Søren Gade.

“Forsvaret gør mange ting, og består i øvrigt af mennesker, der selv har været udsendt. Alle kan blive ramt, også officerer og chefer. Jeg har været utrolig glad for at høre jeres historier i dag, og det vil jeg helt klart tage med mig fremadrettet, så vi hele tiden kan blive bedre”, sluttede Søren Gade, som skulle videre til næste Venstrekreds.

I Danmark er der godt 63.000 Veteraner, hvis man går tilbage til FNs indsats på Cypern, og 36.000, hvis man tæller efter Balkan, heraf godt 800 veteraner i Fredericia. Der var også ros til Fredericia Kommune for at sætte midler af til en veterankoordinator. “Det er godt, men vi har ikke set en arbejdsbeskrivelse endnu. Flere steder i landet, har man ansat en koordinator, men når man ser jobbeskrivelsen, så er det et punkt blandt mange, heldigvis er der kommuner, som er gået all in, og bruger alle timerne på veteranerne, så jeg glæder mig til at se Fredericias jobbeskrivelse, men vi er meget positive og glade for prioriteringen”, sagde den daglige leder Steffen Zachariassen.

Om Veteranhjem Trekantsområdet

Veteranhjem Trekantsområdet har til formål at skabe et frirum for samvær og aktiviteter for veteraner og deres pårørende og værne om det kammeratskab, der er blevet skabt under tjeneste i Forsvaret, samt danne de fysiske rammer for at fællesskaber mellem veteraner og pårørende kan opstå.

Veteranhjem Trekantsområdet er også et frirum fra en hverdag med mange problemer og en håndsrækning til dem, der af den ene eller anden grund ikke har kunnet finde hjælp i det etablerede system.

Der er som udgangspunkt plads til alle, og vi giver plads til hinanden.
Derfor hedder det et hjem.

Et sted hvor der er trygt og rart at være

Et sted med fred og mulighed for en pause fra hverdagens udfordringer
Et sted at søge hjælp eller for at bidrage med støtte og være der for andre.
Det hedder et hjem for at holde fokus på, at Veteranhjem Trekantsområdet med tiden skal udvikles til et så hyggeligt, hjemligt, trygt og rart sted som muligt.
Det er dog ikke hensigten, at Veteranhjem Trekantsområdet skal blive en fast bopæl for veteraner, ligesom der ikke tilbydes behandling på hjemmet.

Alle veteraner er velkomne

​Langt de fleste af alle veteraner har det ganske glimrende både fysisk og psykisk, men en del har desværre fået midlertidige og varige fysiske skader psykiske mén af deres udsendelse for Danmark.
Veteranhjem Trekantsområdet forsøger at rumme alle veteraner, og veteranhjemmet i er vid udstrækning gjort handicapvenligt.