Det faldt ikke i lige god jord hos alle, at Socialdemokratiet nu er klar til at fjerne dækningsafgiften i Fredericia Kommune. Der er opbakning fra Business Fredericia, Konservative, Danske Folkeparti og Venstre, men Enhedslisten har svært ved at se sig selv i et budget med en fjernelse af dækningsafgiften. Endvidere mener Peder Tind, at han fortjener mere anerkendelse for sit arbejde med at nedbringe ledigheden.

En fjernelse af dækningsafgiften har været en mærkesag for Business Fredericia lige fra foreningens begyndelse. Det har været en mærkesag for Venstre og Konservative i mange år. Nu er Socialdemokratiet klar til at føre deres valgløfte ud i verden og fjerne dækningsafgiften. Ledigheden er på landsgennemsnittet, derfor frigives der midler, som Socialdemokratiet nu er klar til at bruge på at fjerne dækningsafgiften. Det vækker ikke just glæde hos Enhedslisten.

– For det første er det ikke en god ide, fordi det vil betyde, at vi mister en indtægt på 32 millioner. Hvis ikke de penge kommer derfra, hvor skal de så findes? Jeg forestiller mig ikke, at man vil sænke skatten for erhvervslivet og så hæve skatten for borgerne. Jeg er bange for, at de ikke mener, at pengene skal fjernes. Det betyder, at vi skal fjerne service for 32 millioner, siger byrådsmedlem for Enhedslisten, Cecilie Roed Schultz.

–  Men jeg synes ikke, at det er den rigtige vej at give virksomhederne skattelettelser. Det er rent ideologisk. Kommunen har langt flere opgaver, der skal være styr på, før vi kan tillade os at bruge penge på den slags. Der er mange efterslæb, vi kan gøre bedre. Også i forhold til penge vi tager fra kassen. Det er opgaver, der skal løses, inden vi forærer penge til erhvervslivet, siger Cecilie Roed Schultz og fortsætter:

– Vi tiltrækker mange arbejdspladser. Det kan godt være, at de ikke er glade for dækningsafgiften. Men vi har flere arbejdspladser end arbejdskraft. Det er ikke, fordi vi står og mangler arbejdspladser. For mig at se er der andre og mere brændende platforme.

Søren Larsen: Kritikken er ikke retvisende

Gruppeformand for Socialdemokratiet, Søren Larsen, forstår ikke den kritik, der bliver rejst af Enhedslisten. Der er tale om forskellige kasser og rammer, så en fjernelse af dækningsafgiften får ingen økonomiske konsekvenser for Fredericia Kommune, forklarer han.

Enhedslisten er bange for, at det er penge, der går fra service. Passer det?

– Det passer ikke. Det er selvfinansierende. Det belaster ikke servicerammen. Det rammer ikke de svage. Tværtimod skal det her hjælpe til, at vi får flere udsatte borgere i arbejde.

Er det her en gave til erhvervslivet?

– Det er bestemt ikke en gave. Det var en gulerod, vi lagde ud i efteråret. Til trods for alt det arbejde, der er sket fra politisk hold, erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne kunne vi se, at der ikke blev skabt nok lokale jobs. Derfor lagde vi en gulerod ud, at hvis de hjalp os her, så ville vi hjælpe dem. Det kan vi gøre uden økonomiske konsekvenser. I stedet for at sende penge til staten, sender vi nu penge til de lokale virksomheder.

Er det dit eller hele Socialdemokratiets ønske?

– Det er Socialdemokratiets ønske. Det er ikke bare noget, jeg har fundet på. Borgmesteren talte om det for mere end et år siden. Det blev også talt om i budgetforhandlingerne – det står sågar i budgetaftalen, at vi vil kigge på dækningsafgiften.

– Det her skal hjælpe på i fremtiden at kunne opkvalificere og hjælpe udsatte borgere i arbejdede.

Venstre vil have anerkendelse

Politisk ordfører for Venstre, Peder Tind, var i den seneste periode formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget. Her føler han, at han var udsat for en uretfærdig kritik, og at Socialdemokratiet skylder ham og Venstre en større anerkendelse for deres arbejde på netop dette område.

– Det her er et kæmpe sammendrag af dels det politiske arbejde, som jeg selv har været med til, men det er først og fremmest medarbejderne i jobcenteret, der har knoklet og leveret et godt arbejde. Vi skal ikke tage æren fra medarbejderne. Selvfølgelig er der lavet et politisk arbejde. Men det er hele udvalget, der skal have æren her. Men det er i høj grad uddannelsesinstitutionerne, fagbevægelsen – og selvfølgelig virksomhederne, der går ud og tager flere fredericianere i arbejde siger Larsen.

– Det er et samsurium af alle de ting. Men virksomhederne fortjener et klart cadeau. Men jeg tror også på, at vores klare signal med guleroden har virket. Det er ikke for at nedtone nogen, for der er så mange der har bidraget i denne proces, at man skal passe på med at tage æren af andres arbejde. Jeg anerkender til fulde Peders arbejdsindsats også. Ligesom jeg anerkender det øvrige udvalg. Men først og fremmest skal være en tak til erhvervslivet for at levere varen, uddyber viceborgmesteren.

Med Socialdemokratiets ni mandatter og de øvrige støtter i afskaffelsen af dækningsafgiften tegner der sig et flertal på 19 mod 2 i Fredericia Byråd.