Skatere er ofte udskældte, enten bruger de bænke og små betonkanter i bybilledet til irritation for byens borgere, eller også clincher de i kommunale tilbud, som de Orange Haller, i en alt for stor aldersforskel. Da skaterkulturen udspringer af anarki og frihed, har det været svært at forene de forskellige tilbud. Nu er de Orange Haller lukket, og bowlen på havnen har været ukampdygtig og meget ensom til tider.

Det er netop derfor, jeg stopper op ved Ungdommens Hus, da jeg ser en masse aktivitet på skatearealet vel og mærke i regnvejr, Skaternes fjende nr. 1.

Anders Rothhaus Pedersen i gang med at forbedre forholdene for skaterne.
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia Avisen.

Anders Rothhaus Pedersen sidder i regnen og skruer løs, han er glad og positiv, selvom regnen siler ned:”Vi skal jo have noget at køre på”, siger Anders. Anders er selv en af byens bedste skatere, så han ved, hvad han taler om.

Alle de unge mænd, der giver en hånd med, gør det frivilligt, sådan har det altid været med skaterne i Fredericia. De når en alder, hvor de forstår at de “desværre” må gøre det hele selv.

Skateboarding er selvom, det har været Fredericia-DNA i mange år, ikke blevet en bred idræt som håndbold, eller fodbold.

Christian Natas Nielsen er en af mest aktive dernede i dag, hans ven Troels har det fint med at være en slags inspektør, der ligesom kan stå roligt, og holde øje med det hele. Selvom der ikke skates i dag, kan man mærke, at de unge mænd hygger sig i regnen. De er seks mand stærk, “Der bliver også mere plads til lovlig graffiti”, siger Sebastian, som både maler og skater.

Christian Natas Nielsen.
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia Avisen.

Christian siger, “Vi skal jo bygge noget, før det kan repareres”. Det har han ret i. Skaterne i Fredericia vil gerne have bowlen fra havnen ned til Ungdommens Hus. Det blæser meget på havnen og det kunne være fedt med flere ramper samlet. Christian fortæller, at de har prøvet at finde en løsning, men det har ikke været muligt at få tilladelse til at flytte den. Ved siden af står et skelet af en mini vert, den skal også bygges op, den er kommet fra en af byens institutioner og kan genbruges her.

Minivert
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia Avisen.

Engang var Fredericia meget aktiv på den danske skatescene, og der var hele to steder i byen, hvor man kunne købe det rigtige gear, i dag er der ingen butikker for skatere. Byerne omkring har bygget betonarealer og haller til skaterne, i Fredericia har man lidt haft en deroute på denne kultur. Derfor bliver man ekstra glad, når man ser de unge mænd i regnen, gøre en indsats for deres egen kultur.

“Skate or die” råber de efter mig, da jeg går, det er alt for skaterne, deres skateboard og muligheden for at skate.