Afskaffelsen af dækningsafgiften er ikke en blomst, der er groet i SF’s baghave. Tværtimod. Byrådsmedlem Connie Maybrith Jørgensen er ikke begejstret for forslaget, hun vil have vished for kommunens økonomi – og for stabilitet i tallene, før hun tør bruge flere penge.
Ledighedstal, dækningsafgift. Manglende politisk ledelse, gulerod til erhvervslivet. Der er blevet sagt meget omkring dækningsafgiften, som erhvervslivet i Fredericia i mange år har beklaget sig over. Nu vil Socialdemokratiet fjerne dækningsafgiften. Det har stor opbakning i Business Fredericia, Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti. På den anden side er Enhedslisten meget imod – og de får opbakning af SF.
– Lige nu står vi i en situation, hvor kommunen er presset økonomisk, og at det ikke bliver de letteste forhandlinger. Jeg er helt enig med Enhedslisten der. Vi har meget store udfordringerne med at få den rigtige arbejdskraft frem til virksomhederne, og det kræver investeringer. Så det er slet ikke tidspunktet for den her beslutning. Hvad de har lovet, føler jeg mig ikke forpligtet af, siger Connie Maybrith Jørgensen og fortsætter:
– Der skal ydes lidt mere fra alle kanter.
I stedet for en skattelettelse til erhvervslivet vil Connie Maybrith Jørgensen og SF fokusere på andre områder i stedet.
– I forhold til mit område ved vi, at det er er svært at rekruttere. Skal vi løfte den opgave og få opkvalificeret, så skal vi investere. Jeg kan godt høre, at de store virksomheder beklager sig. Men de bredeste skuldre skal bære det tungeste læs, siger Connie Maybrith Jørgensen.
Vil SF være med i et budget der fjerner dækningsafgiften?
– Det kommer an på hvad vi ellers får igennem. Men jeg stemmer ikke for det her og nu. Alt har en pris, det er klart. Men jeg synes det er tåbeligt at fjerne dækningsafgiften nu. Vi ved, at vi er udfordret. Det er på renoveringer, normeringer og andet. Der er rigeligt at bruge penge på. Vi har en hel masse der har et efterslæb. Det er ikke tidspunktet at sige, at vi skal bruge færre pengene, svarer Connie Maybrith Jørgensen.
Fredericia Kommune bruger lige nu hele servicerammen og anlægsloftet, men har stadig mange penge i kassen. Er de penge ikke bedre brugt på erhvervslivet, der nu har løftet en opgave?
– De har ikke gjort os en tjeneste ved at få flere i arbejde. De tjener penge på dem. De har vist socialt ansvar på nogle områder, som vi alle har fælles glæde af. Så har jeg tendens til at være træls, men bare fordi vi får en god måling, så er det ikke sikkert. Vores vigtigste opgave er at skaffe kvalificeret arbejdskraft, så vi kan blive ved med at fastholde den positive udvikling, siger Connie Maybrith Jørgensen og fortsætter:
– Jeg tænker ikke, at vi er der i nu, hvor vi er sikker på at have en økonomi så vi kan afsige nogle midler. Vi skal gerne blive ved med at bevare en god økonomi. Lur mig om ikke der bliver åbnet for, at vi kan øge servicerammen, lad os se.
Socialdemokratiet har foreslået, at bruge de penge man ”sparer” i midtvejsregulering som følge af de nye beskæftigelsestal. Men Connie Maybrith Jørgensen tør ikke allerede nu at bruge de penge, som man eventuelt sparer.
– Den pointe forstår jeg godt. Men fordi vi på én måling ligger på landsgennemsnittet, det vil jeg gerne se holde lidt længere, før vi bruger pengene, siger Connie Maybrith Jørgensen.
– Dækningsafgiften er ikke en urimelig skat. Det synes jeg ikke. Det kommer af, at man rent faktisk tjener noget mere. Jeg vil hellere hjælpe de virksomheder, der har det svært, lyder det fra Connie Maybrith Jørgensen.
– Ser man på væksten i virksomheder i Fredericia, så er der ikke noget, der tyder på, at dækningsafgiften er afgørende. God infrastruktur og kvalificeret arbejdskraft er langt vigtigere for arbejdsgiverne, end at de skal betale dækningsafgiften. Men det er jo ideologisk spørgsmål for virksomhederne, forklarer Connie Maybrith Jørgensen.
Hun maner til besindighed, så man ikke ender med at afskaffe en skat uden at have sikkerhed for finansieringen.
– Man skal ikke sælge skindet før bjørnen er skudt. Den er måske såret, men den er ikke død endnu. Jeg beder bare om besindighed, lyder det afslutningsvist fra Connie Maybrith Jørgensen.