Til DM i Skills, der afvikles i Fredericia i 2023, vil rollemodeller fra Social- og Sundhedsskoler hele landet over, være til stede ved en stand og fortælle om faget. De har nu mødtes med henblik på at træne frem mod eventet.

50 unge velfærdsmodeller fra hele landet mødtes på Social- og Sundhedsskolen i Fredericia, hvor deres trænere og rekrutteringskoordinatorer fra de danske SOSU-skoler landet over havde sammensat et program, der skulle klæde rollemodellerne på.

Selve projektet med rollemodeller har kørt i flere år, og tre af dem, der har været med hele vejen, har været Anna H. Jensen, Tobias Aaquist og Gry Sandholdt, der er i gang med at tage en EUX-uddannelse, som gør, at de får både viden om SOSU-faget og samtidig får en studenterhue på, når uddannelsen er færdiggjort. De tre elever, der går på skolen i Vejle, ser uddannelsen som et springbræt.

– Jeg vil læse til fysioterapeut, når jeg er færdig, og med det får jeg en faglig viden omkring kroppen inden jeg starter på uddannelsen, siger Tobias og suppleres af Anna:

– Jeg vil læse videre, og mange bruger det så man kun skal læse et fag op for at komme ind på medicinstudiet. Det er fint at have en hue at falde tilbage på, hvis SOSU-faget ikke er noget for en, siger hun.

De har alle tre valgt at være rollemodeller, og det er af samme årsag.

– Jeg elsker at lære fra mig, og man ser unge, der får en åbenbaring for faget, siger Tobias.

Til øvelsesdagen skulle de igennem et program, hvor der skulle gennemgåes en masse ting.

– Vi gør det ved at tale om forskellige ting. Vi har demo-dukker og taler om teorier. Det er ikke alle der ved alt om det hele, så vi prøver det vi vil, og på den måde vidensdeler vi, siger Gry.

Koncentrationen var i top. Foto: AVISEN

Anna, Tobias og Gry har været med til flere forskellige events, hvor de har været rollemodeller.

– Det har været fedt. Man får muligheder for at komme ud, og vi var ovre i Høng til DM i Skills der tidligere på året, og vi har været på messer, og har lært andre rollemodeller at kende, siger Gry.

Dermed har de tre rollemodeller set, hvad DM i Skills er.

– Skills er en kæmpe stor fest med en vild energi. I år har de valgt at arbejde anderledes med standen, så det er os der er i det, som får lov til at styre det, siger Anna, der ser det som positivt, at SOSU-faget er repræsenteret til Skills, som man normalt forbinder med håndværkerfag som tømrer og lignende:

– Det eneste man hører om SOSU normalt er, når nogen er blevet filmet i smug, når de har lavet noget de ikke skal, men vi får vist vi kan være Danmarksmester i det og kan være gode til det, siger hun.

Netop den dårlige omtale har man kunnet mærke i praktikken.

– Det skaber mistillid når man er ude i praktik, og så spørger de om man er ligesom dem fra tv, så det gør det svært at arbejde i det, forklarer Gry.

Der blev øvet intest. Foto: AVISEN

Helle Møllgaard Nielsen er rekrutteringskonsulent på Social- og Sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens, og hun har været med til at planlægge træningsdagen med de øvrige koordinatorer.

– Vi har en uddannelsesdag for rollermodellerne, der skal med ud til messestanden til Skills, så vi forbereder dem på hvad der er på standen. Vi skal have et fagsprog når der kommer nogen og skal vide noget, siger Helle.

Hun mener, at det er vigtigt SOSU-faget er med til DM i Skills.

– Det er fantastisk, fordi de unge oplever stor stolthed af deres fag og er dygtige til at fortælle om det, siger Helle.

Social- og Sundhedsskolerne landet over oplever en stor del, der stopper på uddannelsen undervejs.  Bare tre måneder efter eleverne på SOSU-skolerne er begyndt på deres hovedforløb, er cirka hver syvende unge stoppet med uddannelsen. Det er dobbelt så stor en andel, som på de øvrige erhvervsuddannelser, hvor kun cirka hver fjortende er stoppet. 

Undersøgelser viser, at de unge kun starter på uddannelsen hvis de bakkes op af forældre, øvrig familie, UU-vejleder eller venner, men der er få personer i kredsen omkring de unge, der anbefaler en SOSU-uddannelse. Derfor blev tiltaget med rollemodeller lavet.