Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har valgt at opsige den gældende aftale med Region Syddanmark. Det kommer bag på Bente Gertz (A), der ikke forstår beslutningen. Pernelle Jensen (V) slår fast, at en bred lægevagtsdækning fortsat er højt prioriteret.

PLO Syddanmark har ikke ønsket at fortsætte med den gældende aftale om lægevagtsdækningen i Region Syddanmark. Derfor har de valgt at opsige aftalen fra 1. april med en opsigelsesperiode på seks måneder. Ifølge PLO giver det ”en naturlig bagkant”, men det er politikerne ikke nødvendigvis enige i.

Pernelle Jensen: Nærhed i sundhed er afgørende

Pernelle Jensen. Foto: Thomas Max – avisen.nu

Venstres Pernelle Jensen ærgrer sig fortsat over, at der har været problemer med at bemande de 22 konsulationssteder, der er en del af den eksisterende aftale. Hun fortæller, at det er vigtigt med en bred lægevagtsdækning.

– Vi vil jo gerne, at der er nære sundhedstilbud til borgerne. Det vi har, alle de konsultationssteder der er, ligger i tråd med nære sundhedstilbud og tryghed for borgerne. Det synes jeg er meget vigtigt. Så kan det godt være, at der andre steder sker centralisering, men i Region Syddanmark skal vi være stolte af den brede dækning, siger Pernelle Jensen og fortsætter:

– Vi skal være stolte af de borgernære tilbud. Men det er klart, at det gør ikke situationen nemmere, at PLO nu opsiger aftalen og står så stejlt.

I forhold til den opsagte aftale lægger Pernelle Jensen ikke den store symbolik i timingen. Der var i forvejen kaldt til forhandlinger.

– Der havde været en bagkant uanset. Vi har en aftale, der under alle omstændigheder skulle moderniseres og genforhandles. Der er jo lægevagt selvom aftalen er opsagt, for der er en gældende overenskomst. Uanset hvad er der lægedækning også uden for åbningstiden. Så man skal ikke som borger tænke, at man ikke kan komme til lægevagten i Region Syddanmark, for det kan man, siger Pernelle Jensen.

– Så er der alle de her konsultationssteder, som vi ikke har besluttet skulle lukke. Det er ikke en politisk beslutning. Og det synes jeg er den forkerte vej at gå. Det er det vi taler om i alle andre tilfælde. Færre konsultationssteder er bare ikke særligt borgernært, fortsætter hun.

Hvad forventer du dig af forhandlingerne?

– Jeg synes, det er for tidligt at sige, hvad forhandlingerne kommer til at indebære. Det skal vi tage i forhandlingslokalet med dem, der skal forhandle, svarer Pernelle Jensen og fortsætter:

– Det er jo vigtigt for borgerne. For det kan godt være, at der er et sygehus i ens nærområde, man kan komme til, hvis man kører i bil. Det er langt for rigtig mange mennesker. Det er slet ikke alle, der har den mulighed. Det betyder bare noget, at man har det i sit nærområde.

Bente Gertz: Det er ikke godt nok

Bente Gertz (A) er langt fra tilfreds.

Det socialdemokratiske medlem af regionsrådet, Bente Gertz, er ikke tilfreds med den opsigelse PLO har meddelt regionen.

– Det undrede mig, at de gjorde det på nuværende tidspunkt, hvor vi var enige om, at forhandlingerne skulle starte om kort tid. Vi havde allerede nedsat en forhandlingsdelegation. Så jeg synes ikke, det er godt nok, siger Bente Gertz og fortsætter:

– Jeg synes ikke deres argument er holdbart. Vi er interesserede i at få en aftale. PLO har ikke overholdt de aftaler, vi tidligere har indgået, så PLO har haft en intention om at få hurtige forhandlinger med et hurtigt resultat.

Bente Gertz er skuffet over det forløb, der har ledt op til, at PLO nu har valgt at opsige den gældende aftale.

– Jeg kan snart ikke finde ord for det. Jeg er dybt rystet over, at man kan indgå aftaler og bryde det. I det her tilfælde har man været ligeglad med de aftaler, der var indgået. Man har ikke engang på hjemmesiden informeret om, at der var lukket, siger Bente Gertz.

Hvad forventer du dig af forhandlingerne?

– Jeg tænker, at vi er nødt til at finde en løsning. Det er uholdbart, at vi har et område i Trekantområdet, hvor der bor 100.000 mennesker uden en lægevagt. Det er simpelthen uholdbart. Jeg kan ikke forestille mig i min vildeste fantasi, at man ikke har en lægevagt i Fredericia. Det kan godt være, at man er nødt til at dele med Middelfart, men jeg synes ikke man kan være bekendt at have så stort et område uden en lægevagt, svarer Bente Gertz og fortsætter:

– Det er ikke os med bil, det er dem uden bil. Det her er ikke lighed i sundhed. Fire lægevagter er ikke lighedsskabende.

I den eksisterende aftale er der en række servicemål, men det er afgørende for Bente Gertz, at den fysiske placering er spredt godt ud i regionen.

– Jeg mener ikke, vi kan gå på kompromis med den fysiske lægevagts placering. Jeg ringede selv til lægevagten for en måned siden. Jeg fik et chok, for den blev taget med det samme. Det var atypisk. Men den fysiske placering er vigtig for mig, siger Bente Gertz og fortsætter:

– For mig at se er det vigtigt, at vi får en løsning der tilgodeser så mange mennesker som muligt. Kan vi ikke få den optimale løsning må vi finde ud af, hvad vi så kan. Der må vi tage borgerne med og finde ud af, hvad de gerne vil. Det er ikke tryghed nok, hvis det ikke er læger, der sidder. Der er ingen tvivl om, at PLO er de bedste til at løse opgaven.

– Men når man som læge får et ydernummer, så har man en forpligtelse. Og det indebærer lægevagter. Jeg tror, man er nødsaget til at tænke området om. Det er noget med, at lægevagterne er mere lukrative end andre. Det kan godt være, at det ikke er lukrativt i Fredericia og Rudkøbing, men så må vi tænke det om, så det ikke er økonomien, der er styrende for, hvor lægevagten sidder, lyder det afslutningsvist fra Bente Gertz.