Efter at det i tirsdag kom frem, at der forlå et telefonnotat, hvoraf det fremgår at den forhenværende borgmester i Fredericia Kommune, havde presset sine embedsfolk for at erhverve en byggegrund på Argentinervej i Fredericia, er sagen nu landet på Christiansborg.

Vi har talt med Peter Skaarup, der mener at sagen bør få juridiske konsekvenser for den forhenværende borgmester.

– Udover at det er helt usmageligt, når man misbruger sin borgmesterposition på den måde, så mener jeg der bør være et juridisk efterspil. Hvis man kan slippe afsted med at presse sin administration, så er det er dårligt eksempel for andre, siger Skaarup.

Han mener samtidig at det også bør undersøges, om der er behov for bedre regler og mere kontrol i kommunerne. Jacob Bjerregaard har indledningsvist forklaret, at han ikke mente der var sket forskelsbehandling i sagen om hans byggegrund, men byrådet i Fredericia Kommune har i løbet af ugen udvidet deres undersøgelse i lyset af de nye oplysninger, der er kommet frem.

Peter Skaarup vil dog også have Social- og Indenrigsministeriet til at se på sagen, som han mener har principiel betydning for det lokale selvstyre:

– Det jeg holder fast i overfor ministeren er, at ministeriet også får lavet en ordentlig undersøgelse og redegørelse af hele forløbet. Jeg tror på at der skal placeres et ansvar, men også ses på om hvordan det overhovedet kan lade sig gøre at det sker. Så må ministeren rydde op, andet kan jeg ikke se, slår Peter Skaarup fast.

I telefonnotatet står der at Bjerregaard havde givet embedsmændene besked om at hans kone ville have grunden, og det skulle man bare få til at ske. Det forarger Peter Skaarup:

– Vi skal som folkevalgte også tænke på hvad almindelige borgere tænker. De kan jo ikke få en forvaltning til at hjælpe, hvis de gerne vil have en fordel i en eller anden sag.

Susanne Eilersen fra Dansk Folkeparti er enig med Peter Skaarup i at sagen bør undersøges med henblik på at se på om loven er god nok, som den er:

– Hvis det er en gråzone, der ikke er helt juridisk afklaring omkring, så bør vi få bedre regler. Så jeg støtter helt klart op omkring at ministeriet bør finde hoved og hale i det. Men jeg vil også gerne pege på, at vi har behov for en whistleblower-ordning. Der skal være et sted, hvor medarbejderne kan gå hen i de situationer, hvor de ser noget forkert, men måske er bange for deres jobs, siger Eilersen.

Hun mener at en whistleblower-ordning kan virke præventivt, således at en borgmester eller topledelse risikerer at medarbejdere reagerer, hvis de opdager noget ulovligt.

Følg
Notikation om
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Karen Møberg
Karen Møberg
1 måned siden

En whistleblower-ordning har der været meget behov for i Fredericia gennem rigtig mange år, idet socialdemokratiet har haft så meget magt og styre, at det har været umuligt for personer med andre holdninger og meninger at få indflydelse, men fint at byen får ryddet op i kammerateriet og magten.

Ove Nygaard
Ove Nygaard
1 måned siden

Besynderligt at det er Susanne Ejlersen (DF), der tilsyneladende bærer spørgsmålet om borgmesterens køb af byggegrund på Argentinervej ind til sit parti på Christiansborg. Udover at hun som 1. viceborgmester har siddet tæt på borgmesteren, har hun – da han trods alt var inhabil – på kommunens vegne underskrevet købskontrakten. Har fru Ejlersen ikke, lige før hun satte pennen til papiret “spurgt ind til”, om alle formalia nu også er overholdt. Det kunne man da godt forvente af en politiker, der gerne vil gå for at være rutineret, og som altid er “ langt fremme i skoen”!

Jens Jørn Pedersen
Jens Jørn Pedersen (@jjpedersen)
1 måned siden

Desværre ser det ud til, at det er nødvendigt med eksterne uvildige undersøgelser for at få styr på tingene. Er det sådan, at hele byrådet er fedtet ind i uregelmæssighederne heriblandt teateret.
Det forholder sig jo også sådan, hvis man har ladet sig “købe” med en udvalgspost med løn, så kan det også være korruption. Mit indtryk er, at nogle politikere har gjort sig afhængig af indtægterne fra udvalgsposter og andet, hvorved de har “solgt” deres habilitet. Måske Susanne Eilersen “blåøjet” er gået ind i noget tilsvarende og nu får “kolde” fødder? Derfor søger hun hjælp udefra?
Er det sådan, at hele byrådet er blevet “sovset” ind i at godkende små uregelmæssigheder og derved korrumperet sig selv?

Jesper
Jesper (@jordhulgmail-com)
1 måned siden

Er det ikke essensen af dansk politik?
Streaming af kropskamera og mikrofon på alle offentligt ansatte/hvervede.
De med rent mel i posen har jo ikke noget at skjule. Det er argumentet hver gang vores samfund tager et skridt nærmere det kinesiske.
Så er vi ude over dėt problem!

Brian Magnussen
Brian Magnussen
1 måned siden

Whistleblower ordning for medarbejdere… Den almindelige borgere i netop disse små debatter jeg er ved at skrive nu, har hele tiden sagt der er noget der er råddent. Hvorfor har jeg sagt at byrådet går med mundkurv og muleposer i de sidste tre år måske ?