Venstres Peder Hvejsel stiller for anden gang op til Regionsrådet i Region Syddanmark. I denne udgave af #60minuttermedkandidaten går vi tæt på den kendte politiker.    

Gennem 21 år har Peder Hvejsel stået i spidsen for CBC IT på Karetmagervej i Fredericia, men det er ikke erhvervsmanden Peder Hvejsel, vi interviewer i dag, derimod er det politikeren Peder Hvejsel, der byder velkommen og tilbyder kaffe, da vi sætter os i virksomhedens mødelokale.

Peder Hvejsel er blevet 67 år. Den politiske karriere startede tilbage i 1990. Det var dengang i Børkop Kommune, hvor hans offentlig engagement startede med en succesfuld tid hos KFUM-spejderne, og senere en periode som formand for Gauerslund Håndboldklub. I 1993 flyttede han til Taulov, og da han i 1997 stillede op til kommunalvalget, blev han valgt. I 2013 sagde han farvel til kommunalpolitik, men det lå ikke i kortene, at han skulle stille op til Regionsrådsvalget, selvom Venstres politiske nestor Niels Poulsen havde spurgt ham, hvor han takkede nej. Men som den politiske cirkushest, han er, måtte han alligevel ringe retur med ønsket om at blive kandidat. 2152 stemmer fik han ved valget, og dermed var der banet vej for fire år mere i politik, men denne gang var fokus skiftet til sygehuse, ambulancer, sundhed og velfærdsteknologi. Det politiske arbejde i Regionsrådet har været så spændende, at Peder Hvejsel stiller op igen.

For nogle uger siden talte jeg med ham foran Fredericia Banegård, da han sammen med Venstres byrådskandidater delte muffins ud. Her sagde han blandt andet, da jeg spurgte om, hvorfor ingen snakkede Regionsrådsvalg.

”Ja, det er paradoksalt. Når vi spørger danskerne, hvad der betyder mest for dem, så er sundhed og sundhedspolitik øverst på agendaen, men både vi og medierne har ikke været i stand til at kommunikere koblingen. Det er som om, at Regionen er længere væk end Christiansborg.”

”Jeg er dog meget glad for, at jeg ombestemte mig og stillede op til Regionsrådet. Jeg havde godt nok sagt til Niels Poulsen, at jeg ikke ville være med i sådan en pensionistklub, men det har været en ny epoke i mit politiske liv. Jeg har altid drevet politik fra toppen, og nu sidder jeg på ”the back benches”, som man siger i England. Så i dag skal jeg yde indflydelse igennem dem, som udfører politikken. Det har været sjovt, de fleste ville have den omvendte karriere, men jeg kan faktisk godt lide at sidde på de bagerste bænke nu.”

Om at tænke langsigtet og politisk uvejr

Politisk har Peder Hvejsel altid tænkt langsigtet. Han blev som skrevet, valgt i 1997 til byrådet i Fredericia, og med det fulgte et samarbejde med politikere som Uffe Steiner Jensen, Jane Findahl, Mads Lund og Jean Brahe.

”Uffes borgmestertid var en spændende periode, og i dag høster man i Fredericia. Det er dejligt. Vi er gået fra at være den gamle industriby til moderne by med et stærkt erhvervsliv. Symbolsk tog vi en modig beslutning, da vi flyttede fokus fra den tunge industri på Egeskovvej og Nordbyen til motorvejsområdet.”

”Der var en periode, hvor alt i virkeligheden var op ad bakke. Der var ofte tilbagegang, kun afbrudt af par gode år – vi var presset. Vi skulle lave ekspansion samtidig med vækst. Vi spændte buen med åbne øjne. Jeg kan selv huske, da vi vedtog DanmarkC-planen. Vi lånte hver en krone til den investering. Jeg sagde ved forelæggelsen, at vi enten senere historisk ville blive set som håbløse, eller som visionære, der tænkte og arbejdede langsigtede. Håbløse så mange os nok som i 2008, da finanskrisen ramte. Vi havde bundet mange penge i jord, derfor var det nogle svære politiske år, men så skete der noget”.

”Jacob har været heldig. Han er kommet til på det helt rigtige tidspunkt. Det er ikke ulovligt. Det er god timing. Han forstår også at læse situationen, samt se på, hvad der bliver efterspurgt og så løse det. Men de fleste ved, at han bygger videre på det fundament, som vi byggede.”

”Uffe og jeg kørte et makkerskab – det byggede professionel respekt begge veje og vi kunne stole på hinanden. Uden tillid i politik, er det svært.”

”Jeg stoppede i 2013 Fredericia. På det tidspunkt var det politisk uvejr, der hang over byen. Det var svært. Jeg vil fraråde alle at nå så langt ud politisk. Mange partier havde sat sig sammen i 2009, uden at være afstemt med hinanden. Det skal man prøve at undgå. Det var vanskeligt. Vi blev presset enormt af baglandet, for endelig var der et borgerligt flertal i Fredericia, men konstruktionen var skrøbelig. Det gjorde alting svært. Vi fik alligevel mange ting gennemført, men det vil altid stå som en periode med uvejr, men det var nok mere afslutningen end forløbet, der har haft betydning for denne historieskrivning.”

Regionsrådets var en ny epoke i Hvejsels politiske liv

Peder Hvejsel havde en god indsigt i arbejdet med Regionsrådspolitikken og Amtspolitikken, da flere politiske venner og bekendte løbende havde vendt ideer og tanker med ham. Han fortæller om den tidligere Amtsborgmester Otto Herskind Jørgensen, Carl Holst og Stephanie Lose. Men trods et godt politisk netværk, vidste han, at det ville blive en udfordring at blive valgt, da Fredericia som kreds, normalvis gav nok stemmer til at blive valgt i den store region.

”Vi fik 15 venstrefolk ind i hele Regionsrådet. Jeg fik 2152 stemmer i Fredericia, men det skal der også til. Når du er en lille kreds, så skal du have en højere procentsats, end dem, der bor i en stor kreds. Vi kan tale om markedsandele i partiet.”

”Da jeg blev valgt, gik der en cirkushest i mig, da magtspillet skulle i gang. Heldigvis tabte jeg – forsynet var meget mig. Det er jeg faktisk glad for.”

Hvordan har det så været at arbejde i Regionsrådet?

”Det har været rigtig spændende af to årsager. For det første grundet det politiske klima, uanset, hvad folk siger, så er klimaet rigtig fint – også på tværs af partierne. Jeg har haft gode snakke om det ene og andet i særdeleshed i Venstres gruppe, hvor mange har været med i politik gennem mange år, og derfor har en stor erfaring. Vi har prøvet de der krige, vi skulle, så der er ikke knive i lommerne længere. Jeg ved godt, at vores og andre partier har været dårlige til at holde intern uenighed internt. Her er Socialdemokratiet langt bedre til at skjule det”, mener Hvejsel og fortsætter:

”For det andet har det været spændende at arbejde i regionen, fordi der hele tiden tales om alternativer og om at nedlægge regionerne, men hvad er alternativet? Det er en statslig organisation, for kommunerne kan ikke løfte opgaven, det kan kun Staten, og hvis vi ser på Statens institutioner, så er det ikke just fordi, det vrimler med successer. Med Regionen har vi stadig et hospital i Esbjerg og Aabenraa. Det havde vi måske ikke haft ellers – og det tror jeg ikke, at borgerne havde været glade for. Nogle taler om dobbelt administration, ja måske, men det har vist sig, at når man centralisere alt ting og trækker det til København, så bliver det ikke mere effektivt – og det bliver ikke billigere.”

”Jeg kan også lave fine regneark, der viser flotte tal, men alle mellemregningerne smutter lige. Det er den anden grund. Der er ikke noget alternativ. Næste skridt kunne være et mere politiskledet niveau kontra en administrativ enhed. Men vi sidder ikke og diskutere et hul i vejen, men den politiske debat har en betydning: Hvad er vigtigt, og hvad er ikke vigtigt i et sundhedssystem, hvor faglighed betyder meget. Det politiske system kan trække det ned på jorden igen og tale borgernes sager, så jeg kan ikke se nogle bedre løsninger”

Nu nævner du nedlæggelsen af Regionerne, er det ikke den vej de politiske vinde blæser?

Ja, jeg hører også, at al administration er værdiløs. Vi har 20.000 ansatte. Det er en kæmpe organisation. Men jeg hører heldigvis også fra Lars Løkke Rasmussen, der selv var fader til regionerne, at hvis vi leverer varen, så laver man ikke om på det. Det løfte holder han, det er jeg sikker på. Og vores medarbejdere leverer altså varen. De har leveret effektiviseringen, ventetiderne er nede og Region Syddanmark er tilmed i øverste del på positivlisterne. Vi klarer os godt på ventetid og kvalitet. Vi er meget bedre end rygterne.”

”Ja, der var også Carl Holst-sagen, men regionen blev drevet videre. Lægerne har opereret trods politisk fnidder. Det betyder ikke, at der ikke kan være historier, når jeg kalder det politisk fnidder. Mennesker begår fejl, og sådan skal det være.”

”Når jeg tænker på fejl, så må jeg også nævne Svendborgsagen, hvor en læge blev dømt for en tilfældig fejl. Det er naturligvis alvorligt, når patienten dør – det er skrækkeligt, men hvis vi tror, at vi kan lave et system uden menneskelige fejl, så får vi også et system, som aldrig kan levere en menneskelig vare. Så skal vi i stedet bruge tiden på kontrol og systemer. Vi laver alle fejl, ellers laver vi ingenting.”

Ved udgangen af 2018 går Peder Hvejsel på pension fra CBC IT. Han har været i erhvervslivet, siden han var nyuddannet i HA fra Handelshøjskolen i Aarhus i 1975. Senere flyttede han til Aalborg, hvor også tog en HD, så gik turen til Aabenraa, Vejle, Brejning og så i dag Taulov. Han er meget tilfreds med sit liv.

”Jeg sidder i dag i innovationsudvalget, som også har ansvaret for sygehusbyggerierne. Men vi tænker og hører også om ny teknologi til hele sundhedssektoren, hver gang, jeg ser et nyt projekt, så bliver jeg imponeret. Hvis nogle tror, at Danmark er bagud, så er det helt forkert. Jeg ser så mange gode ting, og vi er langt fremme i regionen. Det brænder jeg for, der prøver jeg at følge med. Jeg er ikke programmør, men det med at se, hvad ting kan bruges til, brænder jeg for. Det bliver fokus i næste del af mit liv.

”Og så er der ingen tvivl om at børnebørn og sport fylder meget. Børnebørn er blevet en stor post, når man ser på gaver, griner Hvejsel og fortsætter, men det er dejligt. På lørdag skal familien også til landskamp i Parken, når Danmark hjemme møder Irland. Sport har altid interesseret mig. Det var været en del af mit liv. Jeg har selv spillet fodbold i AGF. Det er da træls, at det går dem skidt, de har aldrig fået stabiliseret sig. Da jeg boede i Aalborg, fulgte jeg også AaB, senere VB og og nu FC Fredericia. Og når de to hold mødes i dag, så holder jeg altså med Fredericia, når de møder VB.”

”Det har været altså været et lykkeligt liv, og jeg håber, da at jeg får mange år endnu, og netop i de kommende år vil jeg arbejde mere med velfærdsteknologi og være rådgiver for iværksættere”, slutter Peder Hvejsel.