Socialdemokraten Ole Steen Hansen var første gang opstillet til byrådet ved valget i 2009, her blev han førstestedfortræder, i 2013 blev han valgt og samtidig viceborgmester. Han glæder sig over den rejse, som Fredericia er på, selvom han også slår fast, at byen ikke er i mål endnu. 

I denne omgang af 60 minutter med kandidaten møder vi politikeren Ole Steen Hansen, der er født i 1963 i Næsby i Odense. Han flyttede til Fredericia, som 17-årig, hvor han indledte en karriere som soldat i 1980 på Ryes Kaserne. Han havde faktisk en tjenestemandskontrakt med Forsvaret til sit tresindstyve år, men i 2008 havde han stor lyst til at bruge kræfter med kultur-, idræt- og eventområdet i Fredericia, hvor han fik en stilling i Fredericia Kommune. Han havde ellers en tro på, at han ville vende tilbage til Forsvaret, men han fik simpelthen Fredericia under huden.

Han var næstformand for Socialdemokratiet i Fredericia gennem fire år, i dag besidder han udover viceborgmesterposten, også formandsskabet for Børn- og Skoleudvalget, samt sidder i økonomiudvalget, desuden i bestyrelsen ved Fredericia Teater og MesseC, læg dertil en stor portion frivilligt arbejde, møder og hjælpende hænder i fredericianske foreninger og komiteer. Privat er han gift med Birgitte, der er pædagog på Frederiksodde Skolen.

Vi har sat os på en af Fredericias nye cafeer – Cafe Vivaldi, hvor Ole bestiller et glas hyldeblomst og jeg en kop stempelkaffe. Jeg spørger Ole til karriereforløbet og de mange aktiviteter, som han deltager i.

”Jeg kom aldrig tilbage til Forsvaret, hvor jeg arbejdede med værnepligt- og rekruttering. Jeg var rundt på messer, skoler og så videre for at fortælle om Forsvaret. Jeg havde altid været aktivt i mange foreninger, og idrætten har fyldt meget i mit liv, så derfor skiftede jeg spor mod nye opgaver. Da jeg blev valgt som politiker, lagde jeg endnu et lag på min Fredericia-DNA. Det er klart, at jo længere ind i maskinrummet, man kommer, jo mere går det i en og i blodet,” siger Ole og fortsætter:

”For fire år siden startede vi på en rejse, der har været god for Fredericia. Vi er ikke mål, men meget er lykkes. Vi har fået mange fredericianere med, der vil med på rejsen.

Fredericia arbejder i dag i “samme ende af torvet” og alle vil i denne retning, på den måde bliver vi bedre og gode i Fredericia.”

”Derfor er det jo også en kamp at komme ind i byrådet. Det går i blodet. Det går i en at lave politik i Fredericia. Alle de frivillige vi møder, kollegerne, vores ansatte, virksomhederne og borgerne. Det gør det hele værd. Hvad enten man taler teater, elevråd, skolebestyrelse eller lokalråd. Det er hjertet i byen, det er borgerne og det er nøglen til Fredericias fremtid. Derfor vil man gerne være med på rejsen.

Vi skal gøre det sammen

”Jeg synes selv, at vi har lavet en masse tiltag for at styrke dialogen og borgerinddragelsen i kommunen og det har også båret frugt. Alle kan være med til at beslutte. Alle er inviteret med på rejsen.”

”Jeg har selv arbejdet meget med forældrebestyrelserne på skolerne. De første møder vi holdt, talte bestyrelserne til os, nu taler de med os. Vi udvikler sammen og mødes for at lave dagsordner, ideudvikle og sætte ord på fremtidens skole. Vi er med andre ord kommet i øjenhøjde med hinanden. Det er fedt at arbejde med.”

Du har altid været meget synlig på de digitale medier, også i 2008, hvad er de medier for dig?   

”Jeg har brugt de digitale medier meget. Jeg er en af få politikere, der ikke har en professionel Facebookside. Jeg ved godt, at jeg kan booste og køre historierne anderledes, hvis den var professionel. Men jeg har vel godt 2300 mennesker, som jeg har et Facebookvenskab med, og de 2000 bor i Fredericia. Jeg kan godt lide, at de ikke bare stemmer på Ole, de kan også møde Ole, skrive til mig, de møder også soldaten, farfaren, manden og eventmanden på siden. Det har jeg det godt med,” siger Ole Steen Hansen og fortsætter:

”Jeg føler, at den dialog man har – den kan jeg mærke, her skal jeg ikke være professionel. Jeg er direkte på. Jeg taler med alle, og jeg kan være uenig og enig med det, der skrives, og jeg skal nok stå til ansvar for de beslutninger, vi har taget og tager.

Det er vigtigt, at folk kan mærke politikeren.”

”Men det er ikke udelukkende de digitale medier. Jeg tror endnu mere på mødet mellem mennesker. For eksempel har vi har haft stor succes med dialogmøder i Børn- og Skoleudvalget, hvor forældre og ansatte også deltog. Det var inspirerende, og den inspiration, der opstår af mødet mellem mennesker, er vigtig.”

Hvad brænder du for?

”Altså politisk er det ikke mit område, men jeg brænder meget for kultur og idræt, samt det historiske, hvor jeg er med i 4.maj-komiteen. Det interesserer mig meget.  Jeg arbejder også for, at Fredericia forbliver en garnisonsby. Men politisk er det vores alle sammens fremtid, børn og unge, der inspirerer mig. Jeg er glad for at arbejde med det område.”

Her i valgkampen har klassekvotienter og karaktergennemsnit fyldt en del, hvordan har det været at høre på?

”Jeg er faktisk stolt af den udvikling, som Fredericia har gennemgået de sidste fire år. Jeg er stolt af vores lærere og pædagoger, som gør en kæmpe indsats for vores børn, hver eneste dag. Demografien er som den er. Spørger du mig, om der skal tilføjes flere midler til området, så svarer jeg ja, det gør alle i denne valgkamp, men en ting er løfter, noget andet er budgetter og seriøst politisk arbejde. Vi har gjort Folkeskolen bedre i Fredericia de sidste fire år, men vi er som, jeg har sagt nogle gange, ikke i mål endnu. Vi har fra starten af vores periode arbejdet tæt sammen med lærerne og pædagogerne, fagforeningerne, forældrene, eleverne, virksomhederne og borgerne. Vi har lavet et skolepolitisk forum, hvor alle kan mødes og blive inspireret.”

Foto: Privat.

”Da vi for eksempel startede som nyvalgte i 2013, lavede vi et forståelsespapir, som senere blev en aftale med vores lærere. Hvis vi skal flytte fredericianske børn, så skal de have en super god undervisning. Undervisningen skal være planlagt og god, så eleverne får de bedst mulige forhold. Vi har overtaget antallet i klasserne fra skolereformen, men det er ingen undskyldning, vi er på en rejse, og det bliver bedre.  Vi skal køre en moderne folkeskole, hvor man er klar til fremtidens erhvervsliv. Vi skal ikke tilbage til den sorte skole. Derimod skal der flere voksne i skolerne. Vi er godt på vej. ”

”Jeg står gerne på mål for tallene, som jeg forventer bliver bedre de kommende fire år. Vi har investeret mange millioner de sidste tre år, og vi kommer til at investere flere i vores fredericianske folkeskoler. Vores lærere og pædagoger gør et fantastisk arbejde, så jeg er sikker på, at vi sammen med dem også vil gøre skolerne endnu bedre.”

Byrådet har arbejdet sammen, fordi man har hævet sig fra partierne og set på, hvad der er bedst for Fredericia

”I byrådet har vi har lavet budgetterne sammen. Vi ved godt, hvordan det ser ud. Vi ved godt, at der skal midler til. Den her valgkamp, hvor alle snakker om, at vi har været åh så enige, men ingen har interesseret sig for, hvordan vi har gjort det. Det kan nemlig kun lade sig gøre ved, at vi holder ekstra møder, hjemme i partierne og sammen. Alle har været nødt til at sætte Fredericia over deres eget parti og overbevisning, ikke en eneste gang, er en aftale sviget, hvis der er indgået en aftale mellem gruppeformændene.  Vi har haft respekt for forskellighederne. Vi har gjort det så godt, vi kunne med det, vi overtog,” siger Ole Steen og fortsætter:

”Det første år, ville ingen tale med os, jeg tænker på større virksomheder, uddannelser og så videre. Det har været benhårdt arbejde, hvor vi fandt ud af nødvendigheden af at bevise omverdenen, at Fredericia står sammen. Politisk ro var der behov for. Vi har fortsat det brede samarbejde, og det resulterede i, at vi fik hul på det, så Fredericia i dag bliver opfattet på en positiv måde. Vi har solgt jord, vi har fået en fantastisk løsning på Føtexbygningen i Gothersgade. Vivaldi, som vi sidder på, er kommet til, cafeer, restauranter, specialbutikker, kædebutikker, store virksomheder, og meget mere.”

Ole Steen Hansens bedste ven, barnebarnet Jonas.
Foto: Privat.

”Jeg er da glad, når jeg går en tur i byen nu. Det er en god oplevelse. Vi er stolte. Det er samarbejdet, som har bragt os her. Det er et samlet Fredericia, som er med på rejsen. Rådhuspladsen er fed at gå omkring, men vi kan også finde punkter, hvor vi kunne gjort have det bedre, men vi har gjort alt, hvad vi kunne. På tirsdag gælder det så, og jeg har dyb respekt for, de borgere der skal vælge 21 mennesker i Fredericia, der skal være med til at danne fremtiden,” slutter Ole Steen Hansen i denne udgave af 60 minutter med kandidaten.”