På biblioteket er der skudt en udstilling op. ’Der kom en dag’ er en lille udstilling, som viser et udsnit af portrætfoto af personer fra den tyske besættelsesmagt, der blev taget af byens fotografer. Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Museum Kolding, Kolding Stadsarkiv og Kolding Bibliotek, og kan besøges i bibliotekets åbningstid.

Den 9. juni kl. 15.00 åbner Kulturudvalgsformand Jesper Elkjær udstillingen ’Der kom en dag’.
Udstillingen kan besøges i Bibliotekets åbningstid, og husk coronapas eller negativ test.

Kolding Stadsarkiv rummer flere unikke samlinger fra lokale portrætfotografer, der har fotograferet under den tyske besættelse. Fotografierne er et spejl over de mennesker, som personificerede den tyske værnemagt, der havde indkvarteret deres tropper i byen. I Kolding by var der i løbet af besættelsen indkvarteret omkring 15.000 kvinder og mænd, og deres tilstedeværelse var tydelig i bybilledet lige fra 9. april 1940 til befrielsen i maj 1945.

– Udstillingen ”Der kom en dag”, har taget navn efter filmatiseringen af modstandsmanden Flemming B. Muus’ roman af samme navn fra 1955. Det er en indirekte reference til det modtryk, som blev rettet mod de personer, som de tyske portrætfotos repræsenterer, fortæller Lene Wul, Stadsarkivar, Kolding Stadsarkiv, som er én af de tre partnere bag udstillingen.

Et rørende element i samspil med fotografierne er Tove Ditlevsens digt ”De tyske Soldater”, som Tove Ditlevsen skrev i 1945. Digtet lægger op til refleksion omkring den tyske tilstedeværelse – ikke bare som besættelsesmagt, men også som mennesker.

– Her 76 år efter befrielsen er det måske tid til også at kunne ”se” mennesket bag fotografierne. Tanken med udstillingen er altså ikke at forherlige de tyske soldater, men at vise, at de var mennesker – det har vi gjort ved også at vise nogle af de tyske soldater, som vi kender navnene på. Sådan bliver de til konkrete og virkelige personer, siger Lene Wul.

Museum Kolding åbnede 5. maj udstillingen ”Mørkelagt | Beslaglagt” også på Kolding Bibliotek. Udstillingen viser dagligdagen og byens liv under besættelsen i Kolding og om modstandsbevægelses kamp mod den tyske besættelsesmagt frem til befrielsen i 1945.

– De to udstillinger er en gave til publikum, og en del af de tiltag som Museum Kolding igennem 2021 laver om besættelsen i Kolding. I løbet af sommeren, kan gæster og borgere se frem til endnu flere tiltag, nemlig genåbning af Zelle II og nye digitale byvandringer, siger kulturchef Steen Rosenvinge Lundbye, Museum Kolding.
De to udstillinger, der nu kan besøges på Kolding bibliotek, er blevet til i et samarbejde mellem Museum Kolding, Kolding Stadsarkiv og Kolding Bibliotek.

– Samarbejdet mellem arkivet, museet og biblioteket er for mig et super eksempel på at kulturen løfter sig, når vi gør det sammen. Når museet i samarbejde med arkivet laver spændende, professionelle udstillinger i biblioteket, knytter vi vores litteraturformidling til og bringer brugerne flere vinkler på oplevelsen. Og samtidig får vi anledningen til at pege i retning af Kolding Museum og Kolding Stadsarkivet, når borgerne er blevet sultne på mere, siger Pia Henriette Friis, Bibliotekschef.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer