Fredericia Produktionsskole har de seneste år oplevet et faldende elevtal, primært grundet den faldende elevydelse. I Fredericia Byråd har næstformand i Uddannelsesudvalget, Inger Nielsen (DF) arbejdet målrettet med tiltag, der kunne få elevtallet op. Ny uddannelse rammer nu Fredericia Produktionsskole, da Social- og Sundhedsskolen åbner en forberedende social, sundhed og pædagogisk linje.

Da vi i dag besøger Fredericia Produktionsskole er eleverne ved at forberede sig til det kommende åbent hus den 2. december. Nogle laver hytter, andre syer tøj, nogle synger og andre finpudser skolen.

Lokalpolitikeren Inger Nielsen blev straks, vi trådte ind i værkstedet, stillet politiske spørgsmål fra eleverne om den faldende ydelse. ”Vi ønsker mere i løn, kan du give os dette,” spurgte en af eleverne. Inger Nielsen svarede prompte: ”Ansvaret ligger på Christiansborg, men vi har inviteret udvalgte politikere fra Christiansborg hertil, for at vise konsekvenserne af den seneste nedskæring. Og vi arbejder målrettet på at forbedre det.” Eleven svarede: ”Jeg ved ikke, hvem du er, men så stemmer jeg på dig”. Desværre for Inger Nielsen kunne eleven først stemme til sommer.

Der males hytter til åbent hus den 2. december.
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia Avisen.

Faldende elevtal skal vendes til fremgang

”Vi har i byrådet fokus på det faldende elevtal. Det skyldes, at ydelsen er sat ned for udeboende over 18, der fik 3375,14 før skat hver 14. dag, og i dag får 2499,90 kr., og dem under 18, der fik 1409,85 og i dag får de 700,05”, fortæller Inger Nielsen og fortsætter:

”Borgmesteren ønskede, at vi gjorde en indsats på området. Jeg blev spurgt om at være med til at løfte opgaven. Det ville jeg, og derfor var det også Dansk Folkepartis fortjeneste, at vi fik skrevet Fredericia Produktionsskole ind i kommunens store uddannelsesplan. Mit grundsyn er, at de elever der går herude, er helt almindelige unge mennesker, der har evner til mere, men de har måske haft en opvækst, hvor de evner ikke er blevet udnyttet. Det kan der være mange forklaringer på, både familiemæssigt, socialt og meget andet. Men det er vigtigt, at de unge mennesker indgår i vores uddannelsesplan.”

Christina synger for os, da vi besøger skolen.
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia Avisen.

I august 2019 træder den nye FGU i kraft, men der skal gøres noget inden på Fredericia Produktionsskole.

”Vi har fået planerne, men det handler om, at Fredericia Produktionsskole fortsætter med at være en produktionsskole frem til ændringen træder i kraft. Økonomien er presset, så vi har haft behov for en redningsplan. Vi undersøgte derfor, hvilke linjer, der kunne tilføjes vores gode Produktionsskole. I forbindelse med et andet møde med Social- og Sundhedsskolen, blev ideen om en linje på Produktionsskolen luftet. Uden betænkningstid sprang skolen med på den linje. De kommer blandt andet til at bidrage med lærerkræfter, knowhow og engagement. Dertil kommer også, at Fredericia Jobcenter mener at kunne levere 15 elevpladser herude.

Der var også travlhed på designlinjen, hvor eleverne var ved at sy juleduge og meget mere til den 2. december.
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia Avisen.

Det praktiske arbejde for at starte uddannelsen er igangsat

Uddannelsesudvalget i Fredericia Kommune regner med at kunne udbyde den nye uddannelse, som inkluderer en social-, sundhed- og pædagogiske grunduddannelse, hurtigst muligt.

”Vi er ved at formulere uddannelsens indhold og selve samarbejdsaftalen mellem institutionerne, samt involvere medarbejdere og elever. Vi ved allerede nu, at praktikken bliver indenfor pleje- eller børneområdet. Vi tror på, at det er en uddannelse, der kan give eleverne det 2-tal, det kræver at komme videre ind på en erhvervsuddannelse.”

Der er mange strenge at spille på. Men Fredericia Produktionsskole mangler elever.
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia Avisen.

Hvordan føles det at være med til at give denne mulighed?

”Det er vildt spændende. Unge mennesker får nye livsmuligheder. Det er ikke alle, der går den lige vej. Nogle må tage et sving, men det skal ikke forhindre dem i at opnå deres drømme. Vi ved, at uddannelse er vejen frem. Det kan godt være, at de ikke vil bruge uddannelsen senere i livet, men de får et springbræt og kan i mange tilfælde bryde med den sociale arv, som de har i bagagen. Vi skal som forældre sikre, at vores børn får en uddannelse, og derfor er jeg glad for, at den nye mulighed er opstået,” siger Inger Nielsen og fortsætter:

Sille spiller på el-klaveret, da vi åbner døren til øvelokalet.
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia Avisen.

”Vi vil skærpe pædagogikken, så de unge mennesker får hjælp. Der kommer fokus på den enkelte elev, som får en fast kontaktperson, hvor der er behov. Derudover skal der være fokus på den alment dannende undervisning, samtidig med at der dannes en basis, og det skal være spændende at være med på den nye linje. Derudover arbejder vi på to linjer mere, som vi ikke kan offentliggøre endnu, men jeg kan slå fast, at Fredericia Kommunes unge er vores fælles ansvar.”

Niels Jørgen (Niller) spillede bas, men bandet manglede et par hænder i dag. Det lød dog godt, da de spillede for os.
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia Avisen.