I Region Syddanmark har der i snart to år ikke været fuld dækning på lægevagten. PLO ønsker at sænke dækningen yderligere, men samtidig er både regeringen og Folketingets partier ude med visioner om ”et mere nært sundhedsvæsen”. Det er med god grund, siger politisk redaktør hos Danske Digitale Medier A/S, Matthias Runge Madsen.

Sundhedsvæsnet skal tættere på borgerne, det står vist efterhånden helt klart. Både regeringen, støttepartierne og oppositionen lægger alle vægt på, at der i en kommende sundhedsreform skal være et større fokus på at gøre sundhedsvæsnet mere nært. Om det hedder sundhedshuse eller nærhospitaler skal de nok nå til enighed om – men kan deres store visioner føres ud i praksis?

– Der er ingen tvivl om, at sundhedsområdet i de seneste år har fået meget opmærksomhed. Sundhedskrisen har sat fokus på de hullede og revnede elementer i sundhedsvæsnet, men alligevel er der end ikke indkaldt til forhandlinger om en ny sundhedsreform. De borgerlige, særligt med Venstres Martin Geertsen i spidsen, presser på – for den aktuelle situation er ikke holdbar i længden, siger Matthias Runge Madsen og fortsætter:

– Reformer tager tid. De problemer vi ser i sundhedsvæsnet nu, kan ikke løses over natten. Det kan ikke bare løses med højere løn. Reformer tager bare lang tid. Derfor er det også på tide at komme i gang. Selvom vi har et presset sundhedsvæsen nu, så kan politikerne godt lægge linjerne for fremtiden. Dels fordi forhandlingerne formentlig bliver lange, og dels fordi ingen af deres aftaler skal implementeres på den helt korte bane. Undskyldningerne for at udskyde forhandlingerne yderligere er derfor ved at blive udvandet.

Politiske drømme eller reelle muligheder?

Matthias Runge Madsen påpeger, at der kan være en stor forskel i de politiske visioner og de praktiske muligheder. I Region Syddanmark har lægevagtsagen vist, at der er store udfordringer med netop at skabe nærhed i sundhed. Regionen presser på for en bred og nær dækning, men Praktiserende Lægers Organisation (PLO) vil sænke dækningen yderligere. De har ikke ressourcerne, må man forstå.

– Diskrepansen mellem Christiansborg og virkeligheden bliver virkelig udstillet. Der mangler sygeplejersker på sygehusene, der mangler SOSU’er i plejen – og der mangler praktiserende læger. De kender problemerne, for de adresserer dem gang på gang. Men løsningerne hænger ikke på træerne, slet ikke når man ikke er villig til at betale den store regning der følger med, siger Matthias Runge Madsen.

– En del af udfordringen ligger i den manglende arbejdskraft. Nærhed i sundhed er den diametrale modsætning til det centraliseringsregime vi har set i de senere år. Sygehus på sygehus er lukket, men noget tyder på, at man har erkendt sin fejltagelse. Med de centraliserede institutioner har man givet flere patienter og dermed en langt hårdere arbejdsdag. Der skal flere hænder til, men de kommer kun såfremt vilkårene bliver bedre. Og her er altså ikke kun tale om løn, slår Matthias Runge Madsen fast.

En gratis omgang

Rundt om i de danske kommuner dukker sundhedshuse, sundhedscentre og lignende op. Finansieret af kommunale midler, kommunale visioner og med lokale visioner for at sikre bedre sundhed for kommunens borgere. I Fredericia ser man det, i Middelfart er man i gang. Det får Matthias Runge Madsen til at kalde Christiansborgs politiske visioner for en gratis omgang.

– Det er klart, at sundhed koster penge. Men det er altså en gratis omgang, når de på Christiansborg ønsker nærhospitaler og sundhedshuse. For de skal ikke selv afholde særligt mange midler hertil, for dem har kommunerne allerede brugt. Man så det da regeringen placerede nærhospitaler. Det var stort set kun i kommuner med et eksisterende initiativ – eller en stor investering heri. Det er en gratis og symbolpolitisk omgang, om end det selvfølgelig er glædeligt for de kommuner der får et nærhospital, siger Matthias Runge Madsen.

På en hasteforespørgsel i Folketinget d. 12. januar blev regeringen bedt om at komme med et tidspunkt for forhandlingerne af den nye sundhedsreform. Det er på tide, siger Matthias Runge Madsen.

– Venstre kalder det for en stor syltekrukke. Jeg er tilbøjelig til at være enig. Corona er ikke længere en undskyldning. Forhandlingerne er afgørende for fremtidens sundhedsvæsen. De er afgørende for rekrutteringsudfordringen. Men regeringen har nølet. Det er tydeligt. De har allerede fremlagt noget, men der var ikke den tilstrækkelige opbakning til at lande den aftale, som de troede de kunne op til kommunalvalget. Nu må de i gang, for det nære sundhedsvæsen betyder meget for borgerne, slår Matthias Runge Madsen fast.