Borgmester Johannes Lundsfryd har, i et tæt samarbejde med byrådet og tidligere byråd, arbejdet hårdt på en bæredygtig dagsorden for Middelfart Kommune. Det har nu medført en særdeles eksklusiv pris, nemlig prisen som EU’s mest bæredygtige destination.

– Vi har vundet en stor europæisk pris for at være den mest bæredygtige destination i Europa. Det er alligevel noget. Det er vi meget stolte af. Det er en pris som EU-Kommissionen uddeler én gang om året. Udover prisen, så følger der også ting med. Eksempelvis har vi vundet et års gratis markedsføring af Middelfart som Europas mest bæredygtige destination. EU-Kommissionen flytter ind med udviklingsmidler og andet, så vi kan bygge ovenpå det, vi allerede har opnået, siger Johannes Lundsfryd.

Se også:

– Det her er en anerkendelse af, for det første, det arbejde der er blevet gjort gennem mange år og som mange har gjort. Det er ikke kun Middelfart Kommune, det er også hotellerne, der arbejder med certificeringer af deres ophold, det er aktører, der lever af at vise naturen frem for turister. Og det er restauranter, der laver økologisk mad. Det er hele vejen rundt. Det er hele værdikæden, der er i aktion her, forklarer Johannes Lundsfryd.

Giver kæmpe brandingfordel – og plads til videreudvikling

Johannes Lundsfryd glæder sig meget over prisen, der kommer til at være en stor fordel for Middelfart Kommune. Der er store brandingpotentialer – og så understreger prisen det store arbejde, der i Middelfart er blevet lagt med en grøn profil for øje.

– Vi vil gerne bruge den her pris til at finde ud af, hvordan vi kan bringe os til næste skridt i den her rejse. Lidt for sjov har jeg brugt sammenligningen, at vi ved, at Nørre Aaby har Danmarks bedste romkugler. Det er fantastisk og de smager himmelsk. Man kan ikke gå i en by i Danmark uden skilte for Nørre Aabys romkugler. Når man kan få den succes omkring romkugler, så forestil dig den succes man kan få med branding for at være den mest bæredygtige destination i Europa. Der ligger enorme potentialer og muligheder der, siger Johannes Lundsfryd.

Det grønne har i mange år været en central del af den politiske strategi for Middelfart Kommune, en strategi som borgere, foreninger og erhvervsliv har bakket op omkring. Det er det samspil der, ifølge Johannes Lundsfryd, har sikret, at Middelfart Kommune nu kan kalde sig for Europas mest bæredygtige destination.

Det handler for borgmesteren om, at være bevidst om klimaforandringernes konsekvenser – og at være bevidst om hvordan vi som mennesker og som forbrugere på bedste vis kan hjælpe den klode vi bor på.

– Jeg tror, at det er en dagsorden, der er vigtig. Det at forholde os til det klima vi er en del af og som vi alle influerer. Vi har brug for at tænke over, hvordan vi lever. Vi har brug for at indrette os på en måde, hvor der også er plads til naturen. Sådan er det. Vi bruger flere kvadratmeter til at bygge boliger og virksomheder. Hvad betyder det for klimaregnskabet? For naturen? Og for pladsen til naturen?, lyder det spørgende fra Johannes Lundsfryd.

– Naturen er presset. Vi ved, at hvert år har verden brugt, hvad der svarer til alle producerede ressourcer allerede til sommer. Det vil sige, at vi tærer hele tiden på verdens ressourcer. Så på et tidspunkt løber vi jo tør. Derfor har vi brug for at øge genanvendelsesprocenten, vi har brug for at producere nye tebakker ud af gamle trærester, hvad end man kan finde på, forklarer Johannes Lundsfryd og fortsætter:

– Det liv vi fører som moderne mennesker har enorme konsekvenser, både for os som mennesker, men også for naturen og klimaet. Det er her vi er nødt til at forholde os til det.

Verden er større end Middelfart

Selvom Middelfart er en helt fantastisk kommune med mange skønne naturperler, virksomheder, hoteller og restauranter, ja så er Middelfart en del af noget større. Det er borgmesteren meget bevidst om, og derfor har man i Middelfart ved mange lejligheder søgt et samarbejde, ikke blot på tværs af kommuner, men også på tværs af lande.

Middelfart Kommune arbejder strategisk med EU-projekter, både inden for det bæredygtige, men også på skoleområdet søger Middelfart Kommune EU-akkrediteringer og projekter. Det følger godt i tråd med den strategi, der er lagt for kommunens børn og unge, fortæller borgmester Johannes Lundsfryd.

Danske Digitale Medier har tidligere skrevet om Middelfart Kommunes tætte samarbejde med det syddanske EU-kontor (SDEO), der bidrager til at finde partnerskaber og puljer som kan søges af de syddanske kommuner, regionen og virksomhederne. For Johannes Lundsfryd betyder det meget, at Middelfart Kommune dels kan bidrage med deres store viden på det grønne område, men også at Middelfart Kommune kan få inspiration fra andre kommuner rundt om i Europa.

– For det første ligger der noget vidensmæssigt i det. Vi kan lære af hinanden. Vi synes jo selv, at Middelfart Kommune gør det fremragende på det grønne, men det er der også mange andre der gør. Vi skal jo have øjne og øre åbne og lade os inspirere af hvad der sker andre området, siger Johannes Lundsfryd.

– Og så har vi en helt grundlæggende ambition, primært for vores børne- og ungeområde, hvor vi skal gå fra at være Middelfartbarn til at være verdensborger. Vi skal dybest set være en del af noget større. Det er en meget vigtig del af dannelsen hos vores børn og unge mennesker, måske den vigtigste del af dannelsen, at det ikke kun handler om os selv. Det er vi nødt til at understrege gennem konkrete tiltag på tværs af skoler, byer og andre samarbejder, lyder det afslutningsvist fra borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd.

Prisen er uddelt af EU-Kommissionen med baggrund i følgende tre kriterier: En destination skal (1) fremvise de bedste resultater inden for bæredygtig turisme og grøn omstillingspraksis på tværs af mindre europæiske destinationer, (2) fremme udviklingen af bæredygtig turisme på destinationer, hvilket bringer værdi til økonomien, planeten og befolkningen, og (3) etablere en ramme for deltagende destinationer for at udveksle bedste praksis og skabe muligheder for samarbejde og nye partnerskaber. Middelfart vandt som én ud af tre særligt udvalgte kommuner, hvor konkurrenterne var Thisted og Gürsu i Tyrkiet.