I dag kom WHO, verdenssundhedsorganisationen, med en status på udbruddet der giver grund til bekymring. Ifølge WHO er der risiko for at den nye virus fortsætter med at spredes globalt. Generalsekretæren for WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, udtalte lørdag at vinduet for at kunne holde spredningen af viruset under kontrol bliver mindre og mindre.

En af grundene til vurderingen er, at der nu dukker tilfælde op, hvor man ikke direkte kan konstatere at patienterne har været i Kina eller i kontakt med en smittebærer.

Spredningen har siden begyndelsen af januar været eksplosiv med udgangspunkt i byen Wuhan i Kina, men siden har rejsende taget virusset med hjem fra Kina som udbuden gæst.

I de nordlige Italien kunne man i fredags meddele at der var konstateret 3 nye tilfælde, men allerede søndag var tallet eksploderet til 130 smittede. Myndighederne har valgt at aflyse fodboldkampe i området og sætte 10 byer i karantæne. Det sker i et forsøg på at inddæmme smitten.

Indtil videre har de danske sundhedsmyndigheder ikke været bekymrede, men fokuserer derimod på støtte til udlandet. Danmark bidrager med 8 mio. kr. til WHO’s krisefond, der har til formål at yde hurtig støtte til indsatser ved smitsomme sygdomsfrembrud og akutte sundhedskriser.

”Jeg er glad for, at Danmark kan være med til at sikre, at Verdenssundhedsorganisationen kan yde en hurtig og effektiv respons og dermed bremse sundhedskriser, inden de kommer ud af kontrol. Det internationale samfund har et fælles ansvar for at agere sammen – til støtte for Kina og for at sikre forebyggelse i lande med svage og sårbare sundhedssystemer,” siger minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn.

”Det er vigtigt, at Danmark tager et medansvar i den globale indsats mod sundhedskriser. Den aktuelle situation med COVID-19 har for alvor vist, hvor vigtigt det er, at WHO er i stand til sætte hurtigt ind, når vi oplever sygdomsudbrud. Og jo mere effektiv den globale indsats er, jo bedre beskyttet er vi også i Danmark,” siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Verdenssundhedsorganisationen WHO spiller en helt central rolle i det forebyggende arbejde på globalt plan. Organisationen koordinerer bl.a. det globale beredskab og den samlede respons på det igangværende udbrud af COVID-19 og yder herunder en særlig støtte til sårbare lande med svage sundhedssystemer.

Kina yder sammen med WHO en stor indsats mod udbruddet. Det første tilfælde af COVID-19 blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i den østlige del af Kina i december 2019. Ifølge ECDC har virusset forårsaget ca. 2000 dødsfald og 75.000 smittede, hvoraf ca. 99 pct. af de smittede og ca. 99,6 pct. af dødsfaldene er centreret i Kina.

WHO vurderer fortsat, at risikoen for spredning i Kina er ’meget høj’, og at risikoen for regional og global spredning er ’høj’.

Danmark støttede også WHO’s krisefond med 20 millioner kroner i 2018 under det seneste ebolaudbrud i Afrika.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer