Millioner af danskere forsamles om deres interesser, værdier eller lokale tilhørsforhold i digitale medborgerhuse på Facebook. Og hvor tonen ofte kritiseres for at være for hård på sociale medier, er den anderledes konstruktiv og positiv i de borgerdrevne medborgerhuse. Det viser en helt ny undersøgelse fra Analyse & Tal og TrygFonden, der også sender store roser til de mange digitale frivillige rundt omkring i hele landet, der sørger for at passe og pleje de digitale medborgerhuse på Facebook.

Tidligere var det lokale medborgerhus stedet, hvor folk mødtes, hvad end det gjaldt sociale sammenhænge som konfirmationer, strikkeklubber og bankospil eller politiske møder og diskussioner om lokale tiltag og udfordringer. I dag benyttes landets medborgerhuse ikke i samme grad som tidligere, men til gengæld er et hav af digitale medborgerhuse vokset frem. Millioner af danskere mødes i borgerdrevne Facebook-grupper for at diskutere alt fra deres morgenmad til grøn omstilling.

– I de digitale medborgerhuse forsamles vi om livets mindste og største problemstillinger, dog altid med udgangspunkt i ”noget vi har til fælles”

– Vores by, vores hobby, vores børn, vores religion, vores kæledyr, vores værdier, vores sygdom eller vores utilfredshed, fortæller Mikkeline Thomsen, partner i analysebureauet Analyse & Tal, og fortsætter:

– Vi bruger Facebook-grupperne til at finde inspiration, modtage og give rådgivning, høste anerkendelse, danne relationer, organisere begivenheder og protester, give og modtage hjælp, videndele, brokke os og debattere det allermindste og det allerstørste – fra hækleopskrifter til rigsretssager.

Analyse & Tal har sammen med TrygFonden for første gang nogensinde kortlagt det danske gruppelandskab på Facebook. Kortlægningen viser, at danskerne forsamles i mere end 5.000 borgerdrevne ”digitale medborgerhuse” med til sammen mere end 20 mio. medlemskaber. Det estimeres, at 3,3 mio. danske brugere har været aktive i de digitale medborgerhuse i 2020.

Et lyspunkt i det digitale demokrati

Analyse & Tal og TrygFonden kortlagde sidste år tonen i debatten på mediernes og politikernes Facebook-sider, og denne gang er turen altså kommet til borgernes grupper.

Ifølge den nye undersøgelse er der kun halvt så mange sproglige angreb i de digitale medborgerhuse sammenlignet med debatten på mediernes Facebook-sider og kun en fjerdedel i forhold til debatten på politikernes Facebook-sider. Årsagerne er mange, men eksperterne giver især æren til medborgerhusenes frontpersoner:

– Vi har gennemført adskillige analyser af den offentlige debat på sociale medier og især Facebook. Nu har vi så kortlagt Facebook-grupperne i deres helhed, og tallene bekræfter den fornemmelse, vi har haft i flere år: Der er noget ved gruppeformatet og det faktum, at grupperne er borgernes egne, der gør en stor forskel for debatten i dem, siger Mikkeline Thomsen og fortsætter:

– Administratorerne lukker ikke hvem som helst ind i deres grupper. Ofte må man ikke have helt nyoprettede eller anonyme profiler, ligesom man skal svare på spørgsmål om sin interesse for gruppen og bekræfte, at man vil følge gruppens regler. Der sker en frasortering af de værste trolde og ballademagere.

Tusindvis af frivillige ildsjæle i hele landet

Alle digitale medborgerhuse har mindst én og ofte flere administratorer. I rapporten estimeres det, at landskabet af Facebook-grupper dækker over 15.600 frivillige administratorer. Og denne gruppe er vigtig, mener Anders Hede, forskningschef i TrygFonden:

– Gennem kortlægningen har vi fået øje på tusindvis af digitale frivillige, som indtil nu er gået under radaren i undersøgelser af frivillighed, selvom de altså gør en imponerende indsats for danskernes mulighed for at mødes digitalt på deres egne præmisser, siger Anders Hede og fortsætter:

Kortlægningen viser jo, at danskerne engagerer sig i Facebook-grupper med tusindvis af fremmede med stor iver, nysgerrighed, spørgelyst og fortællelyst. Men vi har kun de her digitale fællesskaber, fordi ildsjæle bruger tid og energi på at passe og pleje dem. Derfor er det også TrygFondens intention at arbejde videre med at understøtte og øge kendskabet til administratorernes indsats for den digitale tryghed.

De digitale medborgerhuse dækker hele Danmark

Halvdelen af de 5.000 digitale medborgerhuse har geografisk tilknytning til en by, egn, region, kommune eller ø. Vores kortlægning viser, at de digitale medborgerhuse dækker hele Danmark (se visualiseringen herunder).

– Kortlægningen af de digitale medborgerhuse viser, at vi rundt omkring i hele landet – stadig – er gode til at hjælpe hinanden på kryds og tværs og godt kan finde ud af at være uenige og debattere i en pæn tone. Et stærkt fællesskab blandt mennesker i fx samme geografiske område er også med til at skabe lokal udvikling, forankring og ikke mindst tryghed, så vi skal hylde disse positive fællesskaber og i særdeleshed de ”lokalredaktører”, der sørger for at bevare den gode tone, siger Anders Hede og slutter:

– Det stemmer i øvrigt godt overens med, hvad vi også på andre af TrygFondens indsatsområder, fx genoplivningsområdet, oplever: Nemlig, at vi i vores nære samfund er gode til at hjælpe og interessere os for hinanden.