Det er muligt at få mere ud af sin stemme, end bare et kryds på valgdagen. Læs her hvordan.

Hack #1. De fleste ved, at man kan stemme på et parti eller på en kandidat. Men dit kryds kan mere end det. Hvis du for eksempel har tænkt dig at stemme socialdemokratisk i Fredericia Kommune, så er det i følge meningsmålingerne ret sandsynligt, at du stemmer på det parti der får borgmesterposten de næste 4 år. Du kan nu vælge at optimere din indflydelse: Et X ved partinavnet er en såkaldt listestemme, den tæller med i hvor mange mandater partiet får. Et X ved spidskandidaten Jacob Bjerregaard sikrer en stemme til partiet, og viser samtidig din personlige støtte til borgmesteren. Men et X ved en af de andre kandidater på liste A kan meget mere – du vælger hvilken profil der skal være i byrådsgruppen, samtidig med at du støtter Jacob og liste A.

Du har altså indflydelse på kønsfordelingen, aldersfordelingen, fordelingen mellem genvalgte og nyvalgte, eller du kan prioritere din favoritkandidat der vil det samme som dig i de næste 4 år.

Hack #2. Hvem skal du så stemme på? Her er der rigtig mange gode tricks. Et af de bedste er at tage en af de mange kandidat-tests online. Altingets kandidattest er åben allerede, Jyske Medier åbner deres test 1. november. Når du har taget testen, så prøv at tage den en gang til. Prøv at variere dine svar lidt, og se om det giver et andet resultat. Jo mere du ved om et emne, jo sværere kan det være at svare ja eller nej på overordnede spørgsmål.
Tag dig tid til at læse din kandidats besvarelser. Du vil blive overrasket over den rige variation i de uddybende svar, og måske er du mere enig end du lige troede.

Hack #3. Når du nu har fundet en håndfuld kandidater, som du er nogenlunde enige med politisk, så find dem ude i virkeligheden. De står sikkert i gågaden eller på bytorvet lørdag formiddag, og vil elske at snakke med dig. Det kan være akavet at stå og gøre opmærksom på sig selv foran Fætter BR, så kandidaten vil være taknemmelig for en rigtig snak med dig.

Hack #4. Skal du flytte? Så tag kandidattesten for den kommune du overvejer at flytte til. Det lærer du meget af. Du kan også bruge hack #3 i din kommende kommune, og på den måde få et godt indblik i, hvilke udfordringer den kommune arbejder med.

Hack #5. Din kandidat er garanteret tilstede på de sociale medier. Find hende, like og følg hendes side, stil de spørgsmål du brænder for at høre kandidatens holdning til. Det er især et godt trick, hvis du ikke er helt enig med kandidaten til at begynde med. Al forandring starter med dialog.

Hack #6. Du kan gøre mere for at få din kandidat valgt. Spørg om der er noget du kan hjælpe med, kom ind i valgkampen. Det er sjovt, det kan være hæsblæsende, du gør en forskel.

Lise Nielson

Kandidat til Fredericia byråd, #10 på liste A
Johs. Ewalds Vej 14, 7000 Fredericia