Der tales meget om, at vi ikke alle skal være akademikere. Der skal være mere status i at være håndværker siger vi. Men hvad er det så, vi gør i folkeskolen når det kommer til de praktiske fag som sløjd, håndarbejde, eller ”Håndværk og Design” som det vist er omdøbt til i dag.

De fleste gange hvor der undervises, er det en seminarieuddannet folkeskolelærer, som har suppleret sin uddannelse med kurser i sløjd o.sv., som står for undervisningen. I hjemkundskab er der afsat fra kr. 4,80 til kr. 20,00 pr. gang pr. elev på landsplan. Gad vist hvad det er i Fredericia? Under alle omstændigheder er det jo ikke beløb der muliggør gode råvarer og økologi i nogen videre udstrækning.

Hvis vi vil give håndværker fagene noget status, kunne vi jo passende starte i folkeskolen. Tage tømrer med når der er sløjd, en skrædder når der skal syes, en kok eller lignende når der skal laves mad og måske endda en rengøringsassistent, når der skal gøres rent. Ring til bageren hvis der skal bages. Vel skal eleverne lære at stave o.s.v. Men det er også vigtigt at de får respekt for de andre fag i samfundet. Hvis man skal have respekten tilbage for de praktiske fag, så er folkeskolen det rette sted at starte. Men kunne jo vende det på hovedet og spørge om nogen kunne forestille sig ikke at bruge ”faglærte” i dansk, regning og sprog! Nej  vel – men hvorfor synes man så ikke det er nødvendigt i de praktiske fag.

Med venlig hilsen
Kandidat for SF til kommunalvalget
Henning L Troelsen
Prangervej 86, 7000 Fredericia