Med 499 stemmer fik Morten Messerschmidt mere end 60% af stemmerne ved Dansk Folkepartis ekstraordinære landsmøde d. 23. januar. Der var markant opbakning i baglandet til hans lederskab – noget der bliver sat på prøve i de kommende uger, siger politisk redaktør hos Danske Digitale Medier A/S, Matthias Runge Madsen.

Kristian Thulesen Dahl er fortid i Dansk Folkeparti. Det har længe været en kendsgerning, men først på det ekstraordinære landsmøde blev det en realitet. Medlemmerne af Dansk Folkeparti skulle for første gang nogensinde vælge deres nye formand i et kampvalg – og det gav anledning til en uskøn proces.

– Det har ikke været kønt. Langtfra kønt, faktisk. Der har været tale om et drabeligt formandsopgør, hvor fronterne blev trukket meget hårdt op. Der var ikke store forskelle på det politiske indhold, til gengæld var der ingen tvivl om, hvilke svagheder de andre kandidater havde – for det blev der brugt meget tid på, siger Matthias Runge Madsen, politisk redaktør hos Danske Digitale Medier A/S.

Folketingsmedlemmer klar til at forlade partiet

Flere af Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer meddelte på forhånd, at de ikke med sikkerhed kunne se sig selv i et parti ledet af Morten Messerschmidt. De har placeret sig ved siden af Martin Henriksen eller Merete Dea Larsen – og de har taget skarp afstand fra Morten Messerschmidt. Det har givet anledning til intern splittelse.

– Det er klart, at når flere af partiets store profiler så tydeligt melder ud, at de støtter en anden end Morten Messerschmidt – og sågar forsøger at sværte hans kandidatur til, så giver det interne stridigheder. Det er nogle af de politikere, der har været med til at sætte en klar retning, dem der har været med til at definere den politiske retning, der nu giver problemer. Det giver en stor udfordring for Morten Messerschmidt, at de har været så hårde i deres kritik, siger Matthias Runge Madsen og fortsætter:

– Morten Messerschmidt får sin opgave for, når partiet skal samles, men særligt når folketingsgruppen skal samles. Han har fået 60 procent af de afgivne stemmer ved årsmødet, så der er en klar opbakning fra baglandet. Men han lovede medlemmerne, at der var ingen repressalier for ting, der er hændt og sagt, at alle kan byde sig til en plads i ledelsen. Det giver ham en særlig stor udfordring.

Manglende lederevner og grim retorik

En stor del af kritikken af Morten Messerschmidt handler særligt om hans tone overfor andre, særligt overfor kvinder. Der er i formandsvalgkampen blevet lækket åregamle lydfiler, hvor Morten Messerschmidt taler meget grimt om Pernille Vermund, men også tidligere partifæller har i medierne fået nedværdigende kommentarer med på vejen. Morten Messerschmidt er blevet udråbt som en dårlig og arrogant leder.

– Det er meget hårde personangreb, der har været omkring særligt Morten Messerschmidt. Det har været tydeligt for enhver, at der har været en personligt rettet kampagne imod netop Messerschmidt, hvor det mod de to øvrige kandidater har været holdt noget mere sobert. Men selvom de hårde personangreb, ifølge Messerschmidt, er fortid nu – ja, så bliver det en svær tid fremad, siger Matthias Runge Madsen og fortsætter:

– Messerschmidt gav sine kritikere en benådning for alt, der er sket og alt der måtte ske umiddelbart efter årsmødet. Men han kan ikke blive ved med at finde sig i de kritiske kommentarer. Han har en tabersag, hvis han i den nærmeste fremtid er nødt til at ekskludere eksempelvis sundhedsordfører Liselott Blixt, fordi hun fortsat er meget kritisk. Det er lidt en loose-loose-situation for Messerschmidt.

Kritikerne må være nervøse

Der blev, som nævnt, sat alle styrker ind for at skæmme Morten Messerschmidts kampagne. Alt der kunne støves op, blev støvet op. Derfor har de fremtrædende profiler, der har ytret sig kritisk også god grund til at være nervøse. Selvom alt angiveligt er glemt, så vurderer Matthias Runge Madsen, at det ikke er helt glemt.

– Morten Messerschmidt skal være et særligt godt menneske, hvis han kan lægge alt det bag sig, der er foregået i valgkampen. Det er fint at trække en streg i sandet og starte på en frisk. Men det sidder med alt sandsynlighed i Morten Messerschmidt, hvem der har sagt hvad. Så man må forvente, at hans lunte er noget kortere overfor dem, end for hans trofaste støtter, siger Matthias Runge Madsen.

Tenderer hykleri

Den kritik der har været har måske, måske ikke, været berettiget. Men når man skyder på andre skal man være sikker på selv at sidde højt på moralens hest. For ellers falder man med et brag. Det er tilfældet for flere medlemmer af Dansk Folkeparti, siger Matthias Runge Madsen.

– Det er også bemærkelsesværdigt og måske en kende hyklerisk, at de der har kritiseret Morten Messerschmidt har gjort det på grund af en modarbejdelse af den siddende formand, for grim retorik og for nedladende kommentarer, de nu også bruger samme metoder mod Messerschmidt. Der er ingen, der sætter spørgsmålstegn ved hans politiske ønsker, men det handler udelukkende om hans person. Det er meget personlige angreb med en grim retorik. Det klæder ikke de, der havde så travlt med at sværte ham til for det selv samme, siger Matthias Runge Madsen og fortsætter:

– At der i tiden efter et formandsvalg, hvor den nye formand blev valgt i første afstemningsrunde med næsten to ud af tre stemmer, fortsat kan være spørgsmålstegn ved formandens værdighed, så nedværdiger man sig selv til at tro man ved bedre end medlemmerne. Og er der noget der er farligt i politik, så er det at gå imod baglandet.

– Hvis man virkelig ikke kan se sig selv i et parti med Morten Messerschmidt, så er det også en fair sag. Men så kan man jo melde det klart ud. De meldinger der er nu, hvor man ”vil give ham 14 dage”, det tror jeg i de fleste andre partier ville være set som partiskadelig adfærd – noget de jo netop har kritiseret Messerschmidt for, supplerer Matthias Runge Madsen.

Hård tid forude

Det er en hård tid, der venter for Morten Messerschmidt. Han skal samle sit parti – og slå sig selv fast som formand.

– Det er en hård opgave for Messerschmidt, men det var han nok ikke i tvivl om, da han stillede sit mandat til rådighed. Han skal få sine støtter og sine kritikere samlet under den samme fane. For hvis ikke han kan det, så ser det svært ud ved et snarligt kommende folketingsvalg, siger Matthias Runge Madsen.

– Det er vigtigt for partiet med samling, hvis de skal genvinde tilliden i befolkningen. Den store splittelse giver usikkerhed om partiet, en usikkerhed der på ingen måde er gavnlig for opbakningen i befolkningen. Så de af Messerschmidts støtter der troede de skulle have en stor rolle, de må nok affinde sig med, at han er nødt til at give noget til kritikerne. For det er partiets eneste vej til redning, lyder det afslutningsvist fra Matthias Runge Madsen, politisk redaktør hos Danske Digitale Medier A/S.