Middelfart Kommune afskedigede officielt Willy Feddersen som kommunaldirektør den 7. februar. En aktindsigt viser, at Feddersen kan komme til at få næsten tre millioner kroner i varsel- og fratrædelsesgodtgørelse.

En af de første beslutninger det nye byråd i Middelfart Kommune har truffet er, at der skal en ny ny kommunaldirektør til. Økonomiudvalget indstillede til, at byrådet søgte en ny profil som kommunaldirektør, og det blev vedtaget på et lukket punkt på dagsordenen den 7. februar.

Dermed nåede Willy Feddersen omkring to år og tre måneder på posten som kommunaldirektør i Middelfart Kommune, men det er ikke nogen billig affære at skille sig af med en kommunaldirektør. Det medgiver Nye Borgerliges Jonas René Jensen.

– Det er selvfølgelig voldsomt. Udfordringen er pengene, men det betyder ikke, at eksempelvis de handicappede ikke får hjælp. Vi er kontraktligt forpligtiget til det, og vi kan selvfølgelig heller ikke give ham en måneds løn og så er det dét – der skal være en ordentlig periode. Jeg kommer til at have en meget kritisk tilgang til den næste med forholdene, siger han.

Jonas René Jensen nåede næsten ikke at arbejde under Willy Feddersen, da han først trådte ind i byrådet den 1. januar 2022. Han lyttede derfor til de personer, som i den foregående valgperiode har arbejdet sammen med Feddersen.

– Jeg ytrede, at jeg støttede beslutningen, da dem fra før perioden kendte ham bedre. Jeg er efterfølgende blevet usikker på beslutningen, da Thorbjørn Sørensen hurtigt blev konstitueret kommunaldirektør. Når det foregår hurtigt virker det forkert, og jeg forstod det ikke helt. Når jeg ser tilbage på det har jeg svært ved at forstå det. Jeg var spørgende overfor, hvad man ønskede, og om han havde fået chancen for at bevise sig som den profil, man søger nu, men når man fyrer en kommunaldirektør skal det være en fælles beslutning fra byrådet, siger Jonas René Jensen.

Enhedlistens Lasse Schmücker er også nyvalgt. Han har derfor heller ikke det store kendskab til Willy Feddersen, og han kan derfor ikke udtale sig om beslutningen på et oplyst grundlag. Til gengæld mener han, at varsel og fratrædelsesgodtgørelsen på 2.987.814 kroner er mange penge.

– Det er nogle forhold, som der er forhandlet, men man skal nok ikke fyre for mange chefer i de kommende år, når det koster så meget, siger han.

Morten Weiss-Pedersen fra Det Konservative Folkeparti var en af dem, der var med til at tage beslutningen i Økonomiudvalget. 

– Jeg tror, at det er vigtigt med en, der er fokuseret på at trække nye virksomheder til. Vi har høj konjunktur, og skal have en, der er dygtig til at dyrke relationer, siger han 

Han medgiver, at det er en del penge, der går til fratrædelsesaftalen. Derfor skal man også tænke sig om i processen med ansættelsen af den kommende kommunaldirektør så Middelfart Kommune ikke står i den samme situation om et par år.

– Jeg håber så sandelig ikke, at vi kommer til at stå i sådan en situation igen. Vi er i en periode, hvor ældreområdet er presset økonomisk, og det er derfor svært at stå på mål for, siger han.

Dansk Folkepartis Steffen Daugaard fortæller, at det er en personale sag og han derfor ikke kan kommentere på selve afskedigen af Willy Feddersen, men til selve beløet, som Feddersen kan ende med at få siger han:

– Beløbet er kontraktligt, og vi får refusion, hvis han finder et job. Worst case skal vi af med hele beløbet, siger Steffen Daugaard og understreger, at pengene ikke kommer til at gå fra eksempelvis de svage borgere.

Linda Johnsen, som er nyvalgt for SF og sidder i blandt andet Økonomiudvalget, ville gerne have brugt pengene anderledes, hvis det var muligt.

– I SF ville vi selvfølgelig rigtig gerne have brugt de penge til noget andet, men det er nu engang nødvendigt med en kommunaldirektør, der matcher kommunen, siger hun.

Venstres Regitze Tilma lægger vægt på, at det ikke er sikkert, at det ender med at blive næsten tre millioner kroner.

– Vi ved endnu ikke hvor meget det kommer til at koste. Det bliver nok mellem 1,6 millioner kroner og maks 3 millioner kroner. Det er mange penge, men følger de gældende regler og praksis på området, siger hun.

AVISEN har talt med Socialdemokratiets poltiske ordfører, Kai Johansen, der fortæller, at partiet ikke har yderligere kommentar end det, der står i Middelfart Kommunes pressemeddelelse.

Middelfart Kommune oplyser, at fratrædelsesaftalen indeholder en opsigelsesvarsel på ni måneder jf. rammeaftalen om kontraktansættelse af  § 6, stk. 1, nr. 1 og en fratrædelsesgodtgørelse svarende til 1 års sædvanlig løn jf. Rammeaftale om kontraktsansættelse § 5.