Det er ikke gået nogens næse forbi, at der snart er kommunalvalg, men hvad tænker de mindste i samfundet. Jeg tog på Fredericia Friskole for at tale kommunalvalg med 0.klasse i børnehøjde.

Fotograf: Thomas Lægaard – Fredericia Avisen.

Jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle forvente, med mig havde jeg taget tre valgplakater, som alle børn burde kunne lide, ikke ud fra et politisksynspunkt men pga. farvevalg.

I den grønne farve havde jeg taget en valgplakat med fra Kirstine Holst, hun stiller op for De Konservative, i en lilla nuance har jeg medbragt Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten. Til at skabe lidt sjov ind i vores snak om demokrati, havde jeg også valgplakaten med fra Fredericia Avisens egen Liste Hest.

Vi startede med at snakke om demokrati, det med at vælge i fællesskab. Jeg legede politiker og kom med nogle forslag til frokost, som man kunne stemme på. Sjovt nok stemte alle på at menuen skulle være is, så ligesom når voksne stemmer på populærsager, finder børn samme mønster. Der skal meget til at være den i flokken, der vil noget andet.

Fotograf: Thomas Lægaard – Fredericia Avisen.

Silas er en rigtig demokrat, han rækker hånden op kommer med gode ideer og synspunkter. Vi er nået dertil, hvor vi skal lave tre partier, vi bruger plakaterne som vores blikfang, men partierne skalhave nye navne.

Fotograf: Thomas Lægaard – Fredericia Avisen.

Så er vi klar til valg, Troels repræsenterer Altmuligt Partiet, hans positive mærkesag er, at man skal være venner, og han går imod folk, der vil være uvenner. Silja skulle man tro var gået i valgforbund med Altmuligt Partiet, for hendes mærkesag i Stjerne Partiet er nemlig også venskab, og Silja vil altid være at finde i kampen mod dumme mennesker.

Fotograf: Thomas Lægaard – Fredericia Avisen.

Hvis jeg før efterlyste nogen, der kunne skille sig ud og ikke kun have populære sager, så er Victor klar til kamp med egen sager. Hans parti hedder Ispartiet, og de vil have en rutchebane i skolegården, det kan koste stemmer, da ikke alle er vilde med at rutsje. Den modige kandidat Victor siger ligeså, at han vil afskaffe boller i karry.

Fotograf: Thomas Lægaard – Fredericia Avisen.

Nu hvor partierne har kommet med deres sager, er det tid til valg, jeg sender alle ud af døren, og de kommer ind en af gangen og stemmer.

Jeg behøver ingen prognose for, der er dødt løb hele vejen, de to mest populære partier, Stjernepartiet og de grønne fra Altmuligtpartiet har fået seks stemmer, hver mens det kun er blevet til to stemmer til de kolde fra Ispartiet. Jeg lærer børnene, som det nu kan være problematisk i politik, så vi vælger Silas til den nye borgmester med kun to stemmer.

De to andre partier, som havde lige mange stemmer udnævnte Silas fra Ispartiet, men hvis han ikke ville makke ret havde de altid flertallet til at bremse ham.

Fotograf: Thomas Lægaard – Fredericia Avisen.

Ibi tror jeg godt kunne tænke at se sig selv på en flot plakat, børn gider godt politik, i hvertilfælde på Fredericia Friskole.

Tak til lærer Maybritt Bomholdt Christensen for at forstyrre undervisningen med lokalpolitik.