KM Telecom startede op i 2001. Det blev startet op af Karsten og Michael, men i det meste af tiden har Michael Hermansen stået i spidsen for virksomheden, der gik konkurs, men siden blev rekonstrueret. I dag holder virksomheden til på Navervej i Fredericia, men planen er at åbne et kontor i København.

Historien med KM Telecom startede  i 2001 med to iværksættere. Det startede ud i de små hjemme i en garage, hvor målet i i første omgang var at tjene sin egen løn. Michael Hermansen fortæller, at han ikke havde turdet drømme om den rejse, som virksomheden har været på med op- og nedture.

KM Telecom startede med at lave mobiltelefoni og laver infrastrukturen, der får mobilen til at virke, og det er det samme som, som virksomheden laver den dag i dag. Det startede dog i de helt små.

– Vi startede hjemme i min garage, hvor vi var i de første tre-fire måneder, og så gik det så godt, at vi fik ansat vores første montør. Vi rykkede hen i Karstens garage, der var en dobbelt, og så lejede vi os ind i Middelfart i 2002, siger Michael Hermansen og fortsætter:

– I sommerferien 2002 lavede vi en aftale med 3, der kom på markedet, og dem har vi samarbejdet med alle årene siden. Jeg kan huske, at der var en strålingsdebat dengang om det gav kræft og alt sådan noget. I den periode gik Karsten og jeg fra hinanden, og jeg drev KM Telecom videre selv.

Som årene skred frem kom finanskrisen, men det var ikke noget KM Telecom blev ramt af i første omgang.

– Telebranchen var ikke ramt, da man skulle bruge os. Vi startede i Norge og Tyskland, og det gik godt. Problemet var faktisk, at vi fik for meget succes, og vækstede for hurtigt.  Vi var lidt pressede livdkidtesmæssigt. Vi kunne ikke håndtere, at en af vores kunder holdt 15 millioner kroner tilbage, siger Michael Hermansen.

Situationen gjorde, at virksomheden måtte dreje nøglen, og den situation var alt andet end optimal for Hermansen.

– Det var frygteligt, men det er alt når du går konkurs. Du ved ikke hvor du står. Man har kun sin familie og det er selvfølgelig dejligt, fordi de altid har været en stor opbakning, siger han.

Det var dog ikke kun sig selv, at Michael Hermansen tænkte på. Væksten havde ført til, at der på daværende tidspunkt var 200 ansatte i virksomheden.

– Det berørte en masse mennesker, der kæmpede og knoklede røven uden af bukserne for at vi skulle have succes. Et par små fejl gjorde, at vi skulle starte forfra. Det var en hård tid, men når man er i det, og det er så hårdt, så tager man en dag af gangen og heldigvis for KM havde vi en dygtig kurator så vi lavede en rekonstruktion. Kravet var, at jeg skulle eje 25 procent, ellers ville de ikke. I 2016-17 stykker ejede jeg 49 procent og i 2019 købte jeg det hele tilbage, siger Michael Hermansen og forsætter:

– Årsagen til, at vi gik til Tyskland og Norge var vi kunne se, at det ville blive nogle magre år i Danmark og det var i netop i de år, hvor vi skulle have rekonstruktionen i gang. Vi skar derfor til. Efter konkursen var vi 75 og i 2016 var vi 25, men heldigvis ville vores kunder bruge flere penge, og investerer i nettet igen, og nu kører det bare derudad, fortæller han.

Det helt store indenfor telebranchen er 5G, der for alvor er ved at blive rullet ud, og det kommer til at gøre en stor forskel.

– Jeg tror, at 5G er det, der giver den største forskel i forhold til, når vi tænker tilbage. Den mængde data den kan er mere, end vi har været vant til og det er mere stabilt. Den digitalisering tager fart over de næste år. Vi er i gang med at udskifte på de eksisterende positioner, og vi skal i gang med at udbygge nettet. Der skal større kapacitet og flere master til, forklarer Michael Hermansen.

Fremtiden i KM Telecom ser lys ud, og selvom fortiden har sat sine spor i lærdommen, så er en udvidelse under opsejling.

Vi er kun i Danmark lige nu, og vi har lige lejet 900 kvadratmeter ekstra. Det ender også med, at vi skal have en afdeling i København, og vi vil nok gerne til udlandet igen, siger Michael Hermansen og fortsætter:

– Det er lærerrigt at komme igennem og der er sket meget for vores kunder. De gamle havde havde umulige betalingsbetingelser så det kræver ikke den samme mængde penge. Jeg tror, at jeg er blevet meget klogere på mange af tingene. Efter ti år bliver man klogere. Det har også noget at gøre med man bliver ældre.

Selvom der nu er gået en del år med KM Telecom, har flere af medarbejderne været med på hele rejsen.

– Vi har en håndfuld. Vi havde en montør, der sagde op, da han ville prøve noget andet. Han var her i 15 år, så det var noget specielt, da vi var glade for ham

Når snakken går på fremtiden har Michael Hermansen forretningsområder, som han vil udvikle på, og særligt er der et område, som er særligt oppe i tiden.

–  Nu er det indendørs og hvordan vi kan få signalet ind, da det har svært ved at komme ind i bygningerne. Klimavenlige huse lukker også mobilsignalet ud. Man isolerer alt bedre og så skærmer man signalet, siger han og kommer med eksempler på, hvordan man kan løse det:

– Man sætter små antenner op i bygningerne. Det er brugt i Aarhus og der laver vi det for bygherrerne. Det startede med en sag i Aarhus og så kunne man ikke tale i mobilen uden at stå ved vinduet. Siden dengang har man taget den lille investering. Ellers er der steder, hvor der er mange mennesker som storcentre, messecentre og så tror jeg, at det kommer på fodboldstadions.

Slutteligt nævner Michael Hermansen, at kun fantasien sætter grænser for, hvordan man kan bruge KM Telecom. Han nævner, at en kommune eksempelvis kan se, når skraldespanden er fyldt, og det samme kan man gøre på gadelamper og på den måde kan man se, når de ikke virker og der kan blive reageret hurtigt. 

– Vi synes, at fremtiden ser spændende ud. Vores udfordring er, at Danmark er et lille land i forhold til Tyskland, der er meget langt bagefter. De bruger stadig fax, og der skal vi være dygtige og finde andre ben, slutter Michael Hermansen.