Mogens ”Muggi” Jeppesen er ikke bare en tidligere håndboldlegende i Fredericia, han er fortsat en mand, der bliver nævnt, når man taler om håndbold i fæstningsbyen. Han mindes mange store oplevelser – og så mærker han en stemning i byen, der nærmer sig stemningen ved de fem danmarksmesterskaber.

For håndboldnørder er Mogens Jeppesen bedre kendt, som ”Muggi”, en mand man ikke kommer udenom, når man skal tale om fredericiansk håndboldhistorie. Han er tidligere kåret som Danmarks bedste håndboldspiller, han er fem gange danmarksmester, han har vundet pokalturneringen og spillet finale i Europa-Cuppen. Til trods for, at håndbold i slutningen af 70’erne var med en noget anden økonomi end i dag, så husker Muggi tilbage på en perlerække af gode oplevelser.

– Dengang jeg startede var det jo mere eller mindre Fredericia-drenge alle sammen. Der havde man både Fredericia KFUM og FfF’erne, der begge havde gode hold. Fredericia var virkelig en håndboldby. Byen blev også kaldt for Danmarks håndboldby nummer 1 – og det var jo nok ikke helt løgn, fortæller Mogens Jeppesen.

– Det var fantastisk at være en del af, for der var en kæmpe interesse for det i Fredericia. Der var fuldt hus i hallen, hver gang vi spillede. Det var super! Der var så mange håndboldspillere. Jeg kan huske fra ungdomsårene, at der jo var 6-7 hold i hver årgang. Det var jo helt vildt. Hele Fredericia var koncentreret omkring håndbold. Så havde vi et par gode årgange, så vi kom i 1. division. Dengang var der ikke en håndboldliga.

Landshold, Danmarks bedste spiller og DM-titler

Mogens ”Muggi” Jeppesen er noteret for 141 A-landskampe for Danmark i perioden fra 1973 til 1987. Herudover er han noteret for 15 U- og Y-landskampe for Danmark. I år 1987 blev han kåret som Årets Mandlige Håndboldspiller, en titel der før og siden er givet til KFUM-legenden Anders Dahl-Nielsen, den nuværende landstræner Nikolaj Jacobsen til Mikkel Hansen og Hans Lindberg.

– Det var stort at opleve. Jeg var med på landsholdet, hvor vi en årgang var otte fra Fredericia KFUM der var med. Det var helt unaturligt med så mange fra samme hold. Men det hele begyndte jo der i start 70’erne. Vi blev jo Danmarksmestre fem år i træk fra 1975 til 1979, siger Mogens Jeppesen.

– Det var en fantastisk tid. Vi vandt jo de her danmarksmesterskaber og en seks-syv pokaltitler i løbet af 70’erne. Vi var også i Europa-Cup finalen, hvor vi tabte til et jugoslavisk hold, fortsætter han.

– Det er en tid jeg tænker tilbage på med stor glæde. Det var mange store oplevelser, selvom vi jo var de glade amatører. Der var ikke de samme penge i det. Men det fik vi så tilbage i oplevelser med håndbold, det kan man ikke købe for penge, fortæller Mogens Jeppesen.

Landsholdet var med til at give mange gode oplevelser og rejser, noget som Mogens Jeppesen den dag i dag fortsat ikke ville bytte for penge. Det har været store oplevelser, der har bragt ham verden rundt.

– Det største var at blive dansk mester, men også Europa-Cup finalen. Det var fantastisk. Det var også stort at være en del af landsholdet. Vi var med til OL i ’80 og ’84, samt til flere VM-turneringer. Det var jo stort og store oplevelser for mig. Vi har været en masse steder, hele Europa, Norden og USA. Det var jo de gratis oplevelser, vi fik med ved at være på landsholdet, siger Mogens Jeppesen.

– Alle trænede meget, men det er slet intet i forhold til i dag. Vi havde vores gode arbejde ved siden af. Det var 40 timers arbejde og håndbold ved siden af, så døgnet havde til tider ikke timer nok til at nå det hele. Jeg var så heldig, at jeg havde en forstående arbejdsgiver. Jeg ved, at der var nogle af de andre, der måtte bruge deres ferie for at komme med. Det var en helt anden tid, forklarer Mogens Jeppesen.

Lag på lag er en god vej frem

Mogens ”Muggi” Jeppesen er forsat at finde jævnligt i Fredericia Idrætscenter og thansen ARENA, når Fredericia Håndboldklub spiller kampe. Han følger meget med, og han er særligt glad for, at man bygger på stille og roligt, fremfor at købe sig til stor succes på kort tid.

– Jeg kan mærke meget af den samme stemning. Det har gået lidt op og ned med økonomien, men nu er der styr på det. De har bygget stille og roligt på fra år til år, det tror jeg på er den helt rigtige måde, siger Mogens Jeppesen.

– De bygger stille og roligt på for hvert år. Nu har de fået en islandsk landstræner, OL-guldvinder med Danmark. Det bliver rigtig spændende at følge det næste år, hvad det bliver til, fortsætter han.

– Man skal have ambitioner og have mål frem i tiden. Jeg synes absolut ikke, at det lyder urealistisk, når de har sat sig et mål om at spille med i Europa i løbet af det næste år, lyder det afslutningsvist fra legenden Mogens “Muggi” Jeppesen.