Det sidste afsnit omkring vores serie i julen i tidligere krisetider handler om oliekrisen i 1973, som arkivar hos Museerne i Fredericia, Lisbeth Aagaard Lykke, fortæller om.

Tidligere har Lisbeth gennemgået den spanske syge og besættelsen i juletider, og nu er tiden kommet til oliekrisen i 1973.

»Danskerne skulle klare sig igennem en krise, der var en lidt anden end den spanske syge og besættelsen, hvor man ikke frygtede en sygdom eller en fjende. Men man lider afsavn i form af benzin og gas, da der kom restriktioner, som gjorde, at varemangel blev et tema, da man ikke kunne købe de ting, sm man håbede på pga. logistik. Man kunne heller ikke køre i sin egen bil, som en del havde købt i starten af 1970’erne. Der var bilfriesøndage, og det gjorde, at vejene var tomme i julen 1973, og danskerne skulle derfor klare sig igennem på anden vis,« indleder Lisbeth.

»Fredericianerne rykkede sammen, da man ikke kunne være sammen om at kørr ud og besøge venner. Den offentlige transport kørte heller ikke om søndagen, og man skulle derfor finde sammen på anden vis. Der blev lavet opskrifter så man kunne lave en festmiddag uden, at det skulle varmes op.«

»Men på trods af krise har vi behov for hinanden, og har behov for relation til andre mennesker, og det er også det jeg tror vil få os igennem coronakrisen, hvor vi lever med restriktioner.«

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer