Borgmester i Middelfart Kommune ser tilbage på et blandet 2022, men også på en årrække, hvor alle har stået sammen for at hjælpe hinanden, og det er også det, den nuværende krig i Ukraine gør ved folk. Alle vil hjælpe og bidrage.

– 2022 var et meget blandet år, vil jeg sige. På den ene side gik rigtig meget godt. I Middelfart Kommune havde vi massiv befolkningstilvækst. Vi har solgt erhvervsjord som aldrig før. Det er både gamle virksomheder, der har været her i mange år, der har brug for at udvide, men også nye virksomheder, der er flyttet hertil. Vi har arbejdet med velfærdsområdet. Vi har arbejdet med verdens største klimafolkemøde med 21.000 deltagere, fortæller borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd (A) indledningsvist.

En krig i Europa havde borgmesteren aldrig forestillet sig ville forekomme i hans levetid. Men det var en ny virkelighed, der mødte ham og resten af verden den 24. februar 2022.

– Den lyse del af 2022 har fyldt meget, men der har været mørke. Krigen i Ukraine, som er ret vild at tænke på. Jeg havde aldrig troet, at der skulle være krig i min levetid i Europa, og så kommer det. Det er få timers transport herfra. Hvad hvis det var min mor, jeg måtte efterlade. Hvad hvis det var mine drenge, jeg måtte sende til fronten. De skygger krigen har kastet ind over Europa, Danmark og i Middelfart med inflationer, stigende renter og usikkerhed. Derfor har det været et år, der har rummet både det lyse og det mørke, fortæller borgmesteren.

En krig, en energikrise og en økonomisk usikkerhed, som man ikke har mødt siden Finanskrisen var også en realitet i 2022, og det påvirker naturligvis også borgerne i Middelfart, men det er også i kriser, at folk arbejder tæt sammen.

– Det påvirker både godt og skidt. Lige da coronakrisen brød ud havde vi indkaldt alle fagforeninger i dette lokale. Vi vidste ikke, hvad det ville betyde, men det var en unormal situation. Jeg bad alle om at hjælpe til. Alle om at se på opgaven. Alle gav hånd på, at vi hjælper hinanden. Der var en vilje og en pionerånd, hvor alt kunne lade sig gøre. Et samarbejde mellem kommune og region, hvor alt kunne lykkes på ingen tid. Butikslivet blev ramt og måtte lukke ned, men lokale virksomheder købte gavekort og løsninger, så vi kunne holde det i gang. Det var en opgave uden lige. Det var en jætteindsats, der blev vist, siger Johannes Lundsfryd blandt andet i interviewet, hvor han også fortæller om de forskellige indsatser, man igangsatte under coronakrisen.

En ny ældrepolitik

Middelfart Kommune blev også sat fri, og som frikommune fik man også sat medarbejderne fri, så de kunne vurdere, hvordan man kunne hjælpe Fru Hansen bedst i sin seniortilværelse.

– Vi må tilsidesætte en lang række love og regler på ældreområdet som frikommune. Vi har også fjernet en række lokale regler. Blandt andet kataloget med tid og rettigheder. Vi sagde, at vi skal ikke sidde her i byrådssalen og vurderer, hvad Fru Hansen har behov for. Det er medarbejderen, der er kommet hos Fru Hansen i 15 år meget bedre til. Vi startede derfor med at sætte medarbejderne fri. Vi fik talt om, hvad de brænder for. Det igangsatte en helt fantastisk udvikling. Normalt, når man laver en ændring, så skal den igennem hele organisationen. Vi vendte det om, og sagde, hvis du har en god ide, så gør det, fortæller Johannes Lundsfryd i interviewet.

En ny regering

En ny regering så også dagens lys i slutningen af 2022, og med den flere større kommende reformer af samfundet, men de reformer og ændringer hilser Middelfarts borgmester velkommen. Særligt de mange dokumentationskrav skal væk, siger han. Samtidig har man altid haft et bredt politisk samarbejde i Middelfart og andre kommuner.

– Der ligger 20-30.000 siders regler og procesregler på Jobcenterområdet. Det sker i rummet mellem borger og medarbejder i Jobcentret, der er regelstyret, når de ikke kan mødes om det menneskelige, men skal forholde sig til en masse regler. Derfor tror jeg også på, at vi får menneskelighed ind, når vi fjerner alle reglerne. Det er noget af det, jeg håber, vi vil se med den nye regering. Jeg tror også, at muligheden for at bringe faglighed indtil mødet med borgernes reele behov, siger Lundsfryd.

Se hele interviewet her, hvor borgmesteren også glæder sig over, at Rock Under Broen vendte tilbage i 2022 efter år med coronanedlukniger. Et to-dages-folkefest, der sendte 8 millioner kroner ud til foreningerne. Lundsfryd fortæller også om de store klimaprojekter i millionklassen, der ser dagens lys i 2023.