Jørgen Leth er en kulturel tungvægter, som de fleste har en mening om, men uanset, hvad man mener, så kan hans malende sprog, når han kommenterer cykelløb, begejstre og tryllebinde de fleste.

Jørgen Leth er født den 14. juni i 1937 i Aarhus, men hans sprog og måde at betragte verden på, er langt mere farverig end smilets by.

Når det kommer til Tour de France er Jørgen vel nærmest den mest kendte, når det kommer til kultfaktor af den danske tv-dækning. Han har holdt længere, end de danske cykelryttere som stod for triumfer og senere røg ud i skyggen af doping. Her har alle Jørgens bedrifter, der har kunnet hidse den danske befolkning op aldrig diskvalificeret ham, tværtimod. Hans viden om cykelløbet og den franske kultur og natur kan han til fingerspidserne, som ingen anden.

Det er den 29. april, at Lecture.dk får besøg af Jørgen Leth i Fredericia Idrætscenter, ADP Lounge.

Jørgen vil i foredraget fortælle om helte, nogle af de mange helte, han har haft gennem et langt og farverigt liv. For mig er Jørgen selv en slags helt, det er dog ikke alle hans gerninger, jeg ser med ensartet glæde, men hans mod er helteværdigt.

En af de helte som Jørgen Leth vil fortælle om er Thelonious Monk.

Nogle af de helte han blandt andet vil fortælle om er cykelryttere som Reg Harris, Joseph Scherens, Børge Gissel. Så jazzmusikere som Duke Ellington, Monk, Bud Powell. Også en ældre mand som Ove Brusendorff og en ældre kvinde som Katherine Dunham. Hans første helt var hans far, og kender man Jørgen ret, så vil han nok komme i tanke om flere helte undervejs, i det to timers arrangement fra Lecture, mon ikke også, at han vil tale om Frankrig og Tour De France.

Mandag den 29. april 2019 kl. 19.00-21.00 vil den dedikerede mand, som kan male, som Picasso med sine abstrakte ord, være på scenen i ADP Loungen i thansen Arena i Fredericia Idrætscenter. Køb billet her.

Nogle af de ting, som har fået Jørgen i modvind, er hans passion for kvinderne på Haiti og da bogen, “Det Uperfekte Menneske” udkom og passagen i bogen som omhandlede Kokkens Datter så pressen lys, stod helvede i flammer. Som jeg kan læse mig frem til har sagen om udtalelserne, næsten kun været bragt fra pressens side, og hetzen og forargelsen mod Jørgen blev også vendt til en genansættelse hos TV2 som Tour de France-kommentator.

Senere er Jørgen blevet mere rund og folkelig, specielt hans omtale af Magnumisen er legendarisk, her kørte han Frankrig rundt med Hans Pilgaard i en episk serie programmer. Hans reklamer for den franske bil Citroen gjorde også den maleriske digter mere likeable, end den kendte poesi og kærligheden til de to hjul, der tryllebinder cykelentusiaster årligt, når de franske landevej køres tynde.

Jørgen Leth fortæller om Citroen Cactus

Jeg skal helt sikkert ud i ADP Loungen og høre Jørgen sige Magnum.

https://www.facebook.com/mrhoejer/