Det har været en travl sæson for WWF Verdensnaturfondens isbjørnepatrulje i den grønlandske by Ittoqqortoormiit. Mindst 21 gange har isbjørne været inde i byområdet.

Da Dines en tidlig, mørk morgen i september møder på job ved forbrændingen i Ittoqqortoormiit og vil ryge en cigaret, får han sig en oplevelse, han sent vil glemme. Idet han tænder sin lighter, kigger han ind i øjnene på en isbjørn, som står ved hans ATV-køretøj fire meter væk. Bjørnen sætter i løb direkte imod ham. Det lykkes Dines at nå bag om hjørnet på bygningen, og heldigvis vælger bjørnen at fortsætte i en anden retning.

Dette er en af beretningerne fra WWF’s isbjørnepatrulje i den lille østgrønlandske by Ittoqqortoormiit.

Overalt i Arktis er antallet af konflikter mellem isbjørne og mennesker steget i takt med, at klimaforandringerne har fået havisen til at skrumpe. Bjørnene er nu tvunget til at blive på land i længere perioder end tidligere, og her er maden knap. I deres søgen efter føde kommer de ofte ind i byer og bygder.

Det problem er særligt stort i Ittoqqortoormiit, hvor flere og flere sultne isbjørne de senere år har aflagt byen visit og skabt livsfarlige situationer både for byens indbyggere og for bjørnene. Derfor driver WWF Verdensnaturfonden en isbjørnepatrulje i byen, som forsøger at sikre, at børn og voksne ikke møder en isbjørn på vej i skole eller på arbejde. Men som Dines’ beretning viser, er det ikke altid byens borgere når at tilkalde patruljen.

I 2007 blev der registreret ni isbjørnekonflikter i hele Grønland, mens tallet i 2017 var 21 alene i Ittoqqortoormiit mellem august og december måned. I næsten alle 21 tilfælde blev isbjørnepatruljen tilkaldt og sikrede, at bjørnene blev skræmt væk fra området og holdt under observation.

Også en ansat på byens vejrstation gjorde sig et skræmmende bekendtskab dette efterår. I en af rapporteringerne fra isbjørnepatruljen lyder det:

18. oktober 2017: Mikkel skal opsende vejrballon kl. 22. Da han går mod huset, hører han isen knase bag sig. Han vender sig om og ser en isbjørn tre meter fra sig. Han løber indenfor, og isbjørnen flygter ned over skrænten ved dumpen og svømmer over mod Storesten.

– Byens borgere fortæller os, at patruljen giver dem større tryghed, og samtidig forhindrer vi, at en masse isbjørne bliver skudt i selvforsvar. Så på den ene side er vi rigtig glade for, at isbjørnepatruljen gør så flot et stykke arbejde. På den anden side er vi kede af, at patruljen har så meget at se til. Alt tyder på, at problemet med sultne isbjørne i byerne bliver ved med at vokse i takt med, at havisen skrumper, siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg.

WWF understreger, at de 21 registrerede hændelser blot er det antal, som patruljen har viden om. Højst sandsynligt har der været flere bjørne i byen, som ikke er blevet observeret.

FAKTA:
  • WWF Verdensnaturfonden etablerede isbjørnepatruljen i Ittoqqortoormiit i 2015.
  • I højsæsonen for problembjørne afpatruljerer
  • Isbjørnepatruljen byområdet hver morgen før skoletid.
  • Patruljeringen virker forebyggende dels på grund af den systematiske overvågning og dels på grund af den motorstøj, som patruljens ATV udsender i området.