Inger Nielsen er skuffet og vred over den kommunikation, som Fredericia Kommune har udsendt i kølvandet på hendes oprør i forhold til lærepladser i elektrikerfaget. Hun forstår hverken, håndværkerforeningens formand eller sin tidligere politiske kollega, Pernelle Jensen (V).

– Jeg er skuffet og vred. Jeg læste, hvad udvalgsformand Pernelle Jensen og Michael Kristensen sagde. Det gør mig vred. Tænkt sig, at de vil slutte en pressemeddelelse af med at give de unge skylden for, at de ikke har fået en læreplads. Det er simpelthen så uartigt. Det er så groft, og det viser deres egen manglende selvforståelse, når de giver de unge skylden, hvad er det for noget, indleder Inger Nielsen.

– Jeg ved udmærket, hvordan der bliver skrevet pressemeddelelser i Fredericia Kommune, og de bliver godkendt af de citerede, der i øvrigt ofte også leverer materiale og viden ind til pressemeddelelserne. Jeg er særligt skuffet over, at Pernelle Jensen og Michael Kristensen kan godkende sådan noget. Jeg læser, at det kan hænde, at de unges kompetencer ikke rækker til en læreplads, men hvad er det for noget at give til de unge, når de ikke kan få en læreplads i byen. Jeg bemærker også, at da jeg kom med kritikken, var der mange – både unge, forældre og bedsteforældre, der kunne nikke genkendende til kritikken, men det glemmer man nok, fordi de selv finder en vej, siger Inger Nielsen og fortsætter:

– I virkeligheden var det Pernelle Jensen og Michael Kristensen, der skulle til at komme i omdrejninger. Jeg har været til et møde, hvor Michael Kristensen ville skaffe lærepladser til alle unge. Ha, siger jeg bare. Pernelle Jensen skulle prøve at få sat sin forvaltning i gang. Hun er ansvarlig for ungeindsatsen her i byen, og det er måske ikke gået op for hende endnu, men den indsats handler også om unge, der ikke har fået lærepladser endnu. Der kunne hun da sætte nogle jobkonsulenter i gang, for når man ser hendes kæmpe liste under udvalget, så læser jeg både jobcenter, jobkonsulenter, ungeindsats og meget mere, så hun kan bare komme i gang. Men kniber måske, fordi det ikke er akademisk nok, men pressemeddelelsen er en generel pressemeddelelse på området. Jeg efterlyste i sin tid lærepladser til elektrikere, og senere fandt jeg også ud af, at tømrevirksomhederne i Fredericia har et stort efterslæb. Hvorfor er der ingen af de virksomheder, der tager et ansvar.

– De unge løber rundt med ansøgninger hele tiden, og det har de gjort for lang tid siden, eller også kender Michael Kristensen ikke sine medlemmer. Det kan ikke være rigtigt, at de skal have 27 ansøgninger. Enten kan de tage lærlinge eller også kan de ikke. Enten bidrager de og får de politiske ønsker, de måtte have opfyldt, eller også gør de ikke, og får derfor også mindre igennem, som eksempelvis en sænkning af dækningsafgiften, siger Inger Nielsen, der finder pressemeddelelsen for skammelig.

– Jeg synes, at det er noget af det mest skammelige, jeg har læst de senere år. Det er ikke lang tid siden, at jeg læste en artikel, hvor en fra EUC håbede på, at flere unge ville komme i gang med erhvervsuddannelserne, men der må jeg også sige: Ha! Hvorfor skal de dog det, hvis man ikke gør noget for dem i Fredericia. De har ikke fået samme hjælp, som smedene får i Fredericia, det handler derfor om tømrerlærlinge og elektrikerlærlinge. Jeg hørte en lærling sige, at han havde spildt to år, fordi han ikke kunne få en læreplads, siger Nielsen og uddyber:

– Dertil kommer, at forældre bliver da også kede af at læse sådan en pressemeddelelse, hvor deres børn direkte hænges ud på den måde. Jeg vil gerne spørge; hvorfor gør man ikke noget, Pernelle? Det er jo latterligt at skrive, at stort set alle får plads. Så kan hun holde sin skåltale, for det er rigtigt nok, når man ser på det generelle billede, jeg ser mere bredt på det. Endelig kan jeg oplyse de ærede udvalgsmedlemmer og Michael Kristensen om, at de kan finde ud af det i Middelfart. Der skaffer man lærepladser til elektrikerlærlinge. Vi har så mange store firmaer i Fredericia, og så kan de ikke hjælpe. Jeg fatter det ikke, men den aktive indsats i Middelfart virker, men der går stadig elever i Vejle på en skolepraktik, og det er for dårligt. Det er for dårligt, at udvalget i Fredericia ikke har sat noget i gang, og det er for dårligt, at Michael Kristensen ikke ved, hvad han skal gøre ved problemet. Jeg hører, at håndværkerne skriger på arbejdskraft, at de siger nej til opgaver, fordi de mangler arbejdskraft. Det skulle de måske tænke over, når de ikke alle bidrager til at uddanne dem, der står tilbage.

Det er særligt det sidste afsnit i pressemeddelelsen, som Inger Nielsen opponerer imod.

Der vil naturligvis være tilfælde, hvor enkelte unge ikke har kunnet finde en læreplads på egen hånd. Her har uddannelsesinstitutionerne gennem dialog fokus på at lave det gode match for både de unge og for virksomhederne. Der kan også være enkelte tilfælde, hvor de unges personlige eller faglige kompetencer ikke rækker til at få en læreplads, står der i pressemeddelelsen.

– Hvad mener de? Er de unge dumme? Matcher de ikke? Det skulle da være mærkeligt, at der ikke er en af de elever, der matcher. Det gode samarbejde med EUC – ja tak, men jeg forstår godt, at forældrene tænker på om, de skal lade de unge mennesker gå i gang derude. Det kan jeg ikke opfordre dem til, før der er lærepladser. Elektrikerne, der er bosat i Middelfart og Vejle, kan gå få lærepladser, det er bare dem fra Fredericia, der må stå udenfor. Jeg ved ikke, hvad der sker, men Fredericia Kommune kunne jo også bede leverandører om at tage lærlinge, hvis de skal arbejde for dem. Noget skal der ske, og det med at de fleste har, er ikke godt nok, slet ikke når arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft, og får alle mulige skattekroner ud at arbejde for at skaffe dem diverse opgaver og hjælp, så må de uddanne flere. Generelt, når der er mangel på medarbejdere i disse brancher, så er det fordi, det er få, men gode og ansvarlige virksomheder, der bærer lærepladserne, men det skulle ikke kun være få, det skulle være alle. Endeligt skal udvalget i gang, for det pladder, de har skrevet her i pressemeddelelsen, kan jeg ikke bruge til noget. Lad os se nogle resultater i stedet for, at de ævler løs om strategier. De skal ud i virkeligheden og arbejde for de unge, så de kan få den arbejdskraft, de i sidste ende mangler. Det er måske en investering i dag, men det er også noget, de får mange gange tilbage, når de ikke mangler folk, slutter Inger Nielsen.

Håndværkere: Vi er klar til at mødes

Formand for Fredericia Håndværkerforening, Michael Kristensen er ked af, at Inger Nielsen er blevet fortørnet. Det har aldrig været hensigten, siger han.

– Jeg er er da ked af, at Inger bliver fortørnet, vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe, og vi er også klar til at mødes med Inger Nielsen og hendes nevø. Jeg vil meget gerne møde ham personligt, så skal vi nok hjælpe ham med at finde en læreplads. Det vil vi gøre alt for, siger Michael Kristensen og sender en åben invitation.

Udvalgsformand Pernelle Jensen opfordrer til, at de unge mennesker kontakter Business Fredericia

– Jeg har haft en dialog med EUC Lillebælt, Business Fredericia og Fredericia Håndværkerforening om at finde lærepladser til dem, der mangler en læreplads. Jeg kan ikke gå ind i de konkrete eksempler, som I skriver om. Jeg vil opfordre til, at man tager kontakt til Business Fredericia, så kan de hjælpe med at finde det gode match mellem elev og virksomhed. Jeg ved også, at alle aktører gør et stort stykke arbejde med at sikre alle elever lærepladser, siger Pernelle Jensen.

– Der bliver gjort et stort stykke arbejde fra mange menneskers side. Vi har en strategi, der går på manglen på arbejdskraft, så vi vil meget gerne have flere i gang, og har man udfordringer med at finde en læreplads, så skal man henvende sig til Business Fredericia, gentager og slutter Pernelle Jensen.