Christian Eriksen er godt i gang med træningen i Brentford og har også fået en uofficiel debut i en reserveholdskamp, hvor han tilmed lavede en assists. Næste spørgsmål i rækken er, hvornår han løber på banen i Premier League, og det kan meget vel være snart.

Brentford rykker længere og længere ned i tabellen. Efter at de tog Premier League med storm i efteråret har hverdagen ramt danskerkolonien i Londonklubben. Det kan i virkeligheden vise sig at være Christian Eriksens lod i forhold til at komme tilbage i en gældende kamp hurtigst muligt.

Det helt store problem for Brentford har været offensivt. I kun en Premier League-kamp i 2022 har de formået at score to mål. I de resterende kampe har de enten lavet et eller nul mål, og så er det svært at vinde fodboldkampe. Christian Eriksens force er netop at være chanceskaberen, og det kan komme ham til gode i den henseende.

I den uofficielle debut mod Southend United, som Brentford vandt 3-2 over, spillede danskeren en time og bidrog med en assists. Modstanderen var naturligvis af en lavere kaliber end Premier Leauge-niveau, men det at Eriksen, efter i otte måneder ikke at have spillet en fodboldkamp, kan gå ind og gøre en forskel vidner om, at han er på rette vej og det er oppe over med, hvornår han løber på grønsværen i Premier League.

Fra Brentfords side har der hele tiden været opmærksomhed på, at Eriksen ikke skal kastes i ilden for hurtigt, men når han i første testkamp kunne holde til 60 minutter, kan der sagtens være overvejelser omkring at bringe den danske troldmand i spil til den sidste halve times tid i en Premier League-kamp. På lørdag spiller Brentford mod Newcastle, der ligger på 17. pladsen, og det er på forhånd udpeget til at blive et nøgleopgør. Er kampen på vippen, eller skal Brentford jagte en føring, vil Christian Eriksen være ideel at bringe i spil. Kigger man på Newcastles defensiv har den ikke set alt for prangende ud, og målt på antallet af indkasserede mål er de det hold, som har lukket tredje flest ind i Premier League, og med Eriksens offensive kvaliteter taget i betragtning, vil han kunne gøre en forskel der – især når modstanderne er blevet mør.

Landsholdet må vente

Et andet spørgsmål, der melder sig i rækken er, hvornår Christian Eriksen så er klar til landsholdet. Det spørgsmål afhænger af, hvornår han har vist sig at være i stand til at starte inde for Brentford og samtidig gøre en forskel. Den dag, at Eriksen er det, så er han naturligvis blandt Kasper Hjulmands udvalgte. Landsholdet samles igen i uge 12 og 13, hvor der står Holland og Serbien på menuen i to træningskampe.

På nuværende tidspunkt er det ikke realistisk, at Christian Eriksen er med i den trup. Ser man på det fra et perspektiv, hvor han skal kunne bidrage i Brentford, vil det derudover være smartest at holde ham hjemme og træne med klubben. Det er trods alt klubben, der betaler hans løn, og man skal ikke udtages til landsholdet af navn, men af gavn. På sigt får landsholdet formentlig også gavn af Christian Eriksen, men en Eriksen, der over længere tid har fået kontinuerlig spilletid, er at foretrække og med knap en måned til samlingen, er det endnu for tidligt.

Det vil være over al forventning, hvis Eriksen fra dag et starter inde for Brentford og kan spille en times tid i Premier League. Kan han det, så kan et comeback til kampene i slutningen af marts ikke udelukkes, men det scenarie er ikke i spil endnu. Christian Eriksen kan ikke ”nøjes” med at have spillet to-tre kampe fra start for at være tilbage på landsholdet efter så lang en pause fra fodboldbanen.

Derfor skal man mere kigge hen mod juni, hvor Danmark spiller fire kampe i UEFA Nations League. Der vil det til gengæld være en overraskelse, hvis netop ikke Christian Eriksen er med. Til den tid vil han over flere måneder have haft kontinuerligt forløb med spilletid på et højt niveau, og går alt som alle håber og tror, har han gjort en forskel for Brentford i deres bestræbelser på at sikre sig endnu en sæson i Premier League.

Fremtiden klubmæssigt

Christian Eriksens nuværende kontrakt løber frem til sommeren 2022, og spørgsmålet er hvad der efterfølgende skal ske. Præsterer Eriksen på det niveau, som han tidligere har haft, vil han uden tvivl være interessant for større klubber end Brentford, men på den korte bane har danskeren et mål, der vægter over det klubmæssige. Han vil med til VM i Qatar, der afholdes fra den 21. november og frem til den 18. december.

For at være i betragtning til den danske VM-trup skal Eriksen spille fast, og det vil han med statsgaranti komme til i Brentford, hvis han kommer tilbage på det niveau, som vi tidligere har set ham på. Det er ikke sikkert, at han vil komme til at spille en markant rolle i en større klub, og det er derfor et sats at tage, hvis Eriksen skifter til en større adresse allerede til sommer.

Samtidig skal man huske på, at i Brentford får Christian Eriksen trygheden i form af London, som han kender som sin egen bukselomme fra tiden i Tottenham, og derudover er Brentford en danskerkoloni, hvor han er omgivet af en stab og en del spillere, som kender ham, og det aspekt skal man ikke underdrive. Derfor vil det være en overraskelse, hvis Christian Eriksen allerede skifter Brentford ud med en ny klub til sommer, når han har sat VM som sit helt store mål. Når Eriksen har vist sig frem i nogen tid, og hvis alt går vel, har været med til VM, kan han sætte næsen op efter at vise sig frem på den helt store europæiske klubscene igen.

Inden spekulationerne om fremtiden bliver for store, skal Eriksen dog først have sin officielle debut for Brentford, og går det som præsten prædiker, kan det meget vel blive på lørdag.