Fredericia Håndboldklubs cheftræner, Jesper Houmark, evalurerer på FHK’s sæson, og han fortæller, at han har klart flere plusser i bogen end minusser.

FHK’s 2021sluttede bogstavelig talt med et brag. I forbindelse med opgøret mod Skanderborg Aarhus Håndbold den 30. december troppede HK Ultras op ude foran thansen ARENA før opgøret, hvor de tændte op for en del fyrværkeri, mens spillertruppen så på. Efter kampen blev der tændt op for kedlerne igen, da fansene fejrede sejren på 25-24 sammen med spillerne, men det var langtfra givet, at FHK ville slutte året af med en sejr. Undervejs i opgøret var FHK nemlig bagud med 7-12.

– Det er helt outstandning, at vi har en fanklub, som bakker os sådan op. Det gav os noget til anden halvleg efter en tam første halvleg. Vi følte, at vi skyldte noget til fansene, som stod og tog imod os i kulden, siger Jesper Houmark.

Stabiliteten har indfundet sig i FHK

Året sluttede af med to sejre mellem jul og nytår mod KIF Kolding på udebane, og efterfølgende fulgte sejren mod Skanderborg Aarhus. De kom i kølvandet på et efterår, hvor FHK undervejs har taget store skalpe med sejre mod hold som TTH Holstebro og Bjerringbro-Silkeborg. Det har nu udmøntet sig i, at fredericianerne ligger på tredjepladsen, og har fire point op til Aalborg på andenpladsen.

– Vi har kampe, som vi gerne ville have vundet, men vi kan ikke forlange mere. Vi har været stabile og gode, og så har der været lidt svipsere, men vi har vundet ”pluskampe”. Den stabilitet vi har haft, har gjort, at vi er på en fortjent tredjeplads, siger Houmark.

Er der flere plusser end minusser?

– Ja, selvfølgelig er der det, svarer FHK-træneren.

Pointtotalen viser nu 23 point for 18 kampe, og det overgår FHK’s to forrige sæsoner i ligaen, hvor pointantallet viste 20 point efter 26 kampe i grundspillet i sidste sæson.

– Vi kom over det allerede efter Kolding-kampen, og det er fedt. Vi har været stabile og dygtige til at vinde tætte kampe, siger Jesper Houmark

FHK’s helt store målsætning for sæsonen er at ende i top-8, og en del skal gå galt, hvis det ikke lykkes, når regnskabet gøres op i starten af april. Kigger man på antallet af point, som det har krævet siden indførelsen af den nuværende ligastruktur, med undtagelsen af den specielle 2019/20-sæson, har det krævet gennemsnitligt 25,5 point. Sort på hvidt skal FHK derfor ren statistik ikke hente mange point for, at slutspillet er en realitet.

Efter en start på sæsonen, hvor FHK besejrede Bjerringbro-Silkeborg og TTH Holstebro fulgte en periode med resultater, som FHK gerne havde været foruden. Det blev til nederlag i ligaen til Ribe-Esbjerg og et pokalexit mod Mors-Thy, men ellers har det været småt med svipsere for FHK. Den seneste af slagsene i kampe, som FHK havde forventet at vinde, var udekampen mod TMS Ringsted den 18. december, hvor fredericianerne tabte 33-31. Ud af i alt 18 ligakampe er der derfor på papiret to minusser at sætte, mens der er adskillige plusser på kontoen, som gør, at FHK nu holder EM-pause på tredjepladsen.

Tilgange har løftet FHK

Kigger man på den rent statistisk, har FHK lagt et lag på forsvarsmæssigt i forhold til sidste sæson. Gennemsnitteligt lukkede FHK 31,65 mål ind, og det tal er i denne sæson faldet til 31,17, og fortsætter FHK formkurven fra slutningen af 2021, vil tallet for denne sæson falde. Mod Skanderborg Aarhus lukkede FHK 24 mål ind, og det er det laveste antal, som FHK har indkasseret i ligaen i nyere tid. Det skete efter et opgør, hvor Emil Tellerup rullede gardinet ned og endte med en redningsprocent 37,84 procent, mens Jens Fredsgaard reddede tre ud af tre straffekast. Samtidig stod forsvaret med Lasse Balstad solidt plantet, og det vil kun blive bedre i takt med, at holdet bliver spillet endnu mere sammen.

Angrebsmæssigt har FHK også lagt lag på. I tidligere sæsoner har meget været bundet op på Kristian Stoklund skulle ramme en god dag for at FHK skulle hente point, men sådan er det ikke mere. Stoklund rammer stadig et højt niveau, og målt på statistik har han haft sidste eller næstsidste hånd på 161 ud af FHK’s 541 mål. Med tilgangen af Cornelius Kragh hænger alt ikke længere på Stoklund, og samtidig har en spiller som Anders Kragh Martinusen løftet sit niveau, og i flere opgør vist sig at være den afgørende angrebsspiller for fredericianerne.