Årsresultat for boligmarkedet 2020: RealMæglernes BoligBarometer / December (baseret på mere end 100 butikkers landsdækkende salgstal) samt beregninger på salgsstatistikker fra Boligsiden.dk viser, at salget af boliger i Danmark – når alle handler er gjort op – når over 103.000. Det er historisk rekord for Danmark. Alene i ejendomsmæglerkæden RealMæglerne ligger salget for 2020 i index 142 ift. 2016, og salget er ligeledes det højeste i kædens historie siden etableringen i 1988.

2020 har på mange måder været et helt utroligt år. Corona var en omvæltning for samfundet, og nedlukningen af Danmark medførte bl.a. bekymringer på det finansielle marked. Nu aner vi imidlertid et lys i horisonten, og de livsvigtige vacciner er på vej lige om lidt.

Men ét af de områder, hvor Danmark trods alt har klaret sig bemærkelsesværdigt godt igennem krisen og har overrasket alt og alle, er boligmarkedet. Hverken økonomer eller politikere havde forudset, hvad der ville ske. Mange pegede på fald i salg og fald i kvadratmeterpriser. Men der skete det stik modsatte.

– Det har været et helt utroligt år, og vi har aldrig haft så travlt. Vi har stadig svært ved at fatte det, fortæller Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne med mere end 100 butikker landet over.

RealMæglerne gør i BoligBarometeret for december 2020 status for året. Og her taler statistikkerne sit tydelige sprog. Salgstallene fra Boligsiden.dk viser, at salget af boliger med al sandsynlighed når over 103.000 handler, når alle handler ved udgangen af 2020 er gjort op. Det er ikke sket før i Danmark.

– Det er især salget af villaer/rækkehuse og fritidshuse, der har slået takten an, men ejerlejligheder og andelsboliger har også været fint med. Mange andelsboliger sælges nu igen via mægler. Alt kan sælges lige nu for at sige det rent ud, fortæller Preben Merrild Angelo.

Der kan være mange forklaringer på, hvorfor det er gået, som det er, men især én ønsker han at fremhæve:

– Danskerne har ikke været ude og rejse i år, og der har generelt set været tid til at tænke fremsigtet. Mange har ønsket at sikre pengene i mursten og optage boliglån, mens renten er lav. Mange har købt sig et frirum i et sommerhus, mens andre har realiseret de boligdrømme, som allerede var der, men som der måske ikke har været et mentalt overskud til før. Og bum, så har vi den her situation, hvor alle køberne pludselig vælter ud af busken, og hvor efterspørgslen er høj, mens udbuddet halter lidt efter, slutter han.

Samme indtryk lokalt

»I Fredericia har boligsalgene gået over alt forventning siden Corona blev meldt ud i marts 2020. Der er ingen tvivl om, at vi frygtede en opbremsning i salgene og det blev også meldt ud af de såkaldte ”eksperter”.
Dog må vi efter snart 10 måneder med Corona konstatere at der har været godt gang i handlerne i Fredericia og der er ikke noget som tyder på, at vi skulle få en opbremsning af handler i 2021. Tværtimod har vi fortsat travlt og vi glæder os til, at kunne hjælpe mange boligejere med salg af deres ejendom,« siger Erik Vestergaard fra RealMæglerne i Fredericia og fortsætter:

»Hvad årsagen er til, at boligmarkedet fortsat er godt i gang kan måske forklares ved, at Fredericia er kommet på Danmarkskortet i form af de mange arbejdspladser, som er og fortsat bliver placeret i byen. Den stadigvæk lave rente og det faktum, at folk ikke kan komme ud at rejse og heraf sætter deres penge i investering og fast ejendom har også en betydning, dertil kommer, at en negativ indlånsrente giver folk et behov for at investere og samtidig spare op til deres pension. Dog må vi erkende, at udbuddet ikke hænger sammen med efterspørgslen og derfor mangler vi boliger til salg.«

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer