Hundredvis af millioner er de seneste år endt som godtgørelser til fyrede topchefer i landets kommuner og regioner. Det viser en aktindsigt, som TV 2 har foretaget blandt landets 98 kommuner og fem regioner.

I Fredericia er der siden valget for fire år siden udbetalt 2,667 millioner kroner i godtgørelse til fratrådte chefer, hvilket svarer til syv sosu-hjælpere årsløn.

Fotograf: Helle S. Andersen
www.fredericia.dk

Susanne Eilersen fortæller til Fredericia Avisen: “Beløbet skyldes en kommunaldirektør fra en tidligere periode, der havde en åremålskontrakt, den kunne vi ikke gøre noget ved, derfor ændrede vi også kontrakterne fremadrettede.”

“I Dansk Folkeparti mener vi, at tiden er løbet fra åremålskontrakter. Vi har et mere fleksibel arbejdsmarked i dag, hvor man ikke er ansat i årevis, men skifter oftere job. Der er heller ikke noget der tyder på, at direktørerne har svært ved at finder nyt job, så det argument holder ikke,” siger Eilersen og fortsætter:

“Derudover er det helt grotesk, at man skal have penge med, både hvis man selv fratræder en stilling, bliver afskediget i ansættelsesperioden eller stopper når perioden er slut. Det er tankevækkende, at man kunne ansætte 600 til 700 SOSU,er for det svimlende beløb, der er udbetalt i bonus og fratrædelser. I Dansk Folkeparti vil vi, at kommunen prioriterer velfærd frem for lukrative lønninger.”

“Jeg har skubbet på for at få afskaffet åremålsaftaler i Fredericia, og var glad for at vi kunne blive enige om det i byrådet, da vi skulle ansætte en ny kommunaldirektør i 2014. Jeg mener fortsat, at lønningerne er alt for høje og fratrædelses perioden er for lang.
Derfor har jeg bedt Økonomi- og Indenrigsminister om en status på hvilke muligheder kommunerne har i dag, og ud fra det vil jeg se på om der er noget vi politisk kan gøre eller der skal lægges pres på de faglige organisationer, “ siger Eilersen til Fredericia Avisen og slutter:

“Jeg mener, at direktører har alt for høje lønninger, absurd at en kommunaldirektør har mere i løn end borgmesteren. Og at borgernes skattekroner skal forgylde direktører når de er stoppet i et job hører ingen steder hjemme. Jeg havde ønsket at vi i stedet for kunne ansætte de 7 SOSU’er. Jeg vil arbejde videre på at ændre det. “