Tirsdag d. 30. juni samles demonstranter i kajakker og både foran Shells havneterminal i Fredericia. Her har olieselskabet forurenet miljøet i årtier og nægtet at tage ansvar for oprydningen. Shell er også på vej til i Arktis, hvor selskabet forventes at påbegynde meget risikable olieboringer d. 1 juli. Derfor har Greenpeace indkaldt til en demonstration under sloganet “Ikke i Fredericia – Ikke i Arktis”.

– Sagen fra Fredericia er et tydeligt eksempel på, at Shell ikke tager hensyn til miljøet i jagten på olie. Derfor er det dybt bekymrende, at olieselskabet nu planlægger at bore efter olie i Arktis, hvor der er overhængende risiko for et olieudslip. Allerede 1. juli kan boringerne gå i gang, og Greenpeace vil bruge demonstrationen til at kræve, at Shell standser alle planer om arktiske olieboringer, skriver Greenpeace i deres pressemeddelelse.

”Shells forurening af miljøet i Fredericia er meget alvorlig, og det er en skandale, at der ikke er løftet en finger for at rense området. Derfor indkalder vi til demonstration – nu er det på tide, at Shell tager ansvar”, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace.

”Det er ekstremt risikabelt at bore efter olie i Arktis. Store dele af året er havet dækket af is, og det er umuligt at bremse et olieudslip, hvis havet et frosset til. Når de ikke engang kan tage ansvar for forurening i Fredericia, er der ingen grund til at tro, at de vil gøre det i Arktis.”

Allerede i 1980’erne opdagede man, at 150.000 liter olie er sivet ud fra Shells havneterminal i Fredericia. Olie – med det kræftfremkaldende stof benzen – har spredt sig til havet, grundvandet og den offentlige badestrand, Østerstrand. 30 år senere har Shell stadig ikke gjort noget for at rense området.

Demonstrationen i Fredericia er inspireret af den seneste måneds protester mod Shells borefartøjer i Seattle, hvor hundredvis af demonstranter har protesteret i kajakker.

info om demonstration:

Hvor: Shells havneterminal v/ Østerstrand, Fredericia

Hvornår: Tirsdag d. 30. juni kl. 15-17