Hele 330.000 danskere klæder i løbet af et år om og tager på en tur på deres mountainbike. En motionsform, der har taget danskerne med storm, kan man roligt sige. 45-årige Christoffer Riis Svendsen fra Fredericia er manden, der skal stå i spidsen for udviklingen af 100 spor, som også skal gradueres, som man kender det fra skiferien løjpefarver.

De 330.000 danskere svarer til 6 % af den samlede befolkning. Nogle er medlemmer af mountainbikeklubber, andre organiseret i sporbyggergrupper og atter andre mountainbikere uafhængigt af klubber og foreninger.

Foto: Thomas Lægaard Sørensen, Fredericia Avisen.

I løbet af de kommende tre år bliver cykelruter og mountainbikespor over hele landet markeret med grønne, blå, røde og sorte skilte, som markerer ruternes sværhedsgrad.

Sådan bliver de kommende MTB-stier inddelt.

De fleste mennesker ved, at det næppe er klogt som ny skiløber at begive sig ned ad en sort løjpe. For sorte løjper og pister er skisportens allersværeste.

De fleste motionister på mountainbike ved af erfaring, at sværhedsgraden også varierer i skovens cykelspor, men hidtil har man bare ikke kunnet se forskellen.

Christoffer Riis Svendsen
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia Avisen.

Christioffer Riis Svendsen skal som projektleder nu i gang med det store arbejde i samarbejde med klubber, frivillige, borgere og kommuner. Projektet realiseres i et samarbejde mellem Danmarks Cykle Union, Naturstyrelsen, DGI og frivillige i landets sporbyggerforeninger og mountainbikeklubber.

Christoffer Riis Svendsen er selv en habil moutainbiker.
Foto: Privat.

Christoffer Riis Svendsen, der også er kendt i Fredericias bybillede, blandt andet fra posten som formand for SIF, er formelt set blevet ansat af Danmarks Cykle Union. Han har tidligere været projektleder ved både DGI og DIF.

”Det er virkelig spændende, det jeg skal arbejde med nu. Målet er, at der kommer skilte, opmærkning og graduering til mountainbike. Cykelunionen har et frivillig udvalg, som har søgt om midler til projektet. Hele 10,7 millioner har projektet fået af Nordea Fonden,” fortæller Christoffer Riis Svendsen. I den forbindelse udtalte Nordea Fonden:

”Det er vigtigt for os, at der er lokal forankring af projektet, og at kvaliteten af afmærkningen og hensynet til skovens andre brugere er høj. Vi er glade for at kunne støtte det kæmpe frivillige arbejde, der er i gang på de danske mountainbikespor,” sagde Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, der støtter gode liv, tilbage i maj-måned.

Foto: Thomas Lægaard Sørensen, Fredericia Avisen.

Gradueringer skal give en bedre oplevelse og forbygge skader

Alene i Fredericia er der 3.000 mennesker, der kører på mountainbike, fortæller Christoffer. Og det alene giver grobund for at styrke forholdene for mountainbikerne. Det er populært som aldrig før at køre mountainbike, og i statens skove og naturarealer er alene i dag 540 km mountainbikespor fordelt på 54 spor, og flere er på vej.

Christoffer Riis Svendsen har i øvrigt selv kørt på mountainbike siden halvfemserne. Han ved meget om at køre i svært terræn, og fortæller også til Fredericia Avisen, at ca.30-40 bliver lammet ved alvorlige styrt på cyklen hvert året. Han håber derfor, at den nye opdeling af spor i kategorier, som man kender fra skiferien, vil hjælpe på den statistik, og så opfordrer han flere til at melde sig ind i en klub og øve sig under organiserede forhold.

Foto: Thomas Lægaard Sørensen, Fredericia Avisen.

”Grøn, blå, rød, sort og orange bliver stiernes farver. Jeg kan godt være med på orange i mange af tilfældene, men jeg siger også fra til nogle af de stunts, man ser på nettet. Det gør man nok, når man har børn, så tænker man lidt mere,” siger Christoffer med et smil.

”Mange tror, at de er bedre, end de er, og så bliver de overrasket, hvis de bare banker af sted. Nogle står på hovedet og brækker måske nakken. Jeg håber med projektet, ”On trail”, at vi kan gøre det hele mere sikkert, for på den positive side, er det fantastisk, at så mange mennesker nyder den danske natur og får motion”, siger Christoffer.

Christoffer Riis Svendsen sammen med familien. Fra venstre, Christoffer, Malle Marie, Storm og hustruen Mette til højre. Foto: Privat

”Målet er at udvikle 100 spor i Danmark over en treårig periode. I praksis skal vi rulle dem ud i 2018- og 19. Jeg skal rundt til alle. Vi skal gå efter en bedre brugeroplevelse, så alle der kommer ud på et spor kan finde rundt og så man på forhånd kender sværhedsgraden”, slutter Christoffer Riis Svendsen.