Det er en meget alvorlig bestyrelsesformand, Gitte Lillelund Bech, der pænt siger hej på telefonen, da vi ringer til hende for at høre om Fredericia Teaters prioriteringer for 2020. Og det er der en grund til. Fredericia Teater lander nemlig et tocifret rekordunderskud og må som følge heraf hæve kassekreditten og sige farvel til en fjerdedel af medarbejderstaben.

“Vi har taget nogle drastiske skridt i bestyrelsen, fordi salget i 2019 ikke levede op til forventningerne. Vi får et underskud på 20 millioner kroner, hvilket betyder, at vi i dag siger farvel til 25 procent af medarbejderne, samt udsætter Broerne fra Madison County til 2021,” siger Bestyrelsesformand for Fredericia Teater, Gitte Lillelund Bech til Fredericia AVISEN og uddyber:

“Vi har været alle omkostninger igennem. Der skæres helt ind til benet. Det er selvfølgelig dybt beklageligt, men det er det, der skal til for, at vi kan sikre os et teater i den kvalitet vi er kendt for. Vi skal konsolidere os i 2020 og 2021.”

Hvornår blev I klar over i bestyrelsen, at det ville gå så galt?

“I midten af december kunne vi se, at Tarzan-forestillingerne i København ikke solgte det de skulle. Bestyrelsen og direktionen havde i 2018 lagt et budget, hvor man har været alt for optimistiske. Det er en alvorlig situation, men for den nye bestyrelse er det vigtigt at sikre, at vi har et teater at bygge videre på. Vi slår en streg i sandet, vi konsoliderer og bygger op mod et nyt teater på havnen, men der skal først være styr på økonomien,” siger formanden.

Hvordan dækker I de 20 millioner kroner ind – Fredericia Kommune har dækket underskud tidligere, hvad gør I denne gang?

“Vi har en forstående bankforbindelse, hvilket betyder, at vi har været i banken for at sikre os en kassekredit, som vi kan afdrage på,” fortæller Gitte Lillelund Bech.

Hvad siger Fredericia Byråd – har de kautioneret for jer?

“Nej. Økonomiudvalget har i mandags behandlet sagen. De har i den forbindelse fået at vide, at bankforbindelsen har bedt om, at der kommer transport i tilskuddet. Det betyder, at hvis vi ikke betaler vores afdrag og renter, så kan banken gå til kommunen – der i stedet for at give et tilskud til Fredericia Teater, kan give det til banken,” fortæller Lillelund Bech.

Hvordan siger I farvel til sådan mange medarbejdere – det er virkelig mange?

“I alt afskediger vi 12 fastansatte fuldtidsmedarbejdere og seks deltidsansatte. Hele personalet blev orienteret i går, og i dag har vi indkaldt til samtaler med de mennesker, vi skal sige farvel til. Vi er stillet sådan, at nogle af de medarbejdere, der bliver fyret nu får tilbudt at arbejde på produktionsbasis. Det vil sige, at de bliver hyret ind til de forskellige produktioner. Derudover gør vi som alle andre virksomheder alt for, at de kommer godt videre,” svarer Gitte Lillelund Bech.

Du forstæller, at det er produktionerne i København og Aarhus, der ikke har solgt nok – skal Fredericia Teater blive ved med at spille udenbys?

“Nej. Bestyrelsen har besluttet, at hvis man skal spille udenfor Fredericia, skal man dele risikoen sammen med en anden partner, eller sælge hele forestillinger uden billetrisici. 2020 er lagt fast, hvor vi f.eks. spiller She Loves You i København, men i en CO-produktion med Maestro Productions, hvilket betyder, at vi er to om at dele riskoen. Fra 2021 vil vi i bestyrelsen tage stilling fra forestilling til forestilling,” svarer Lillelund Bech og fortsætter:

“Jeg kan konstatere, at bestyrelsen og direktionen har været for optimistiske. Vi var klar over i starten af efteråret, at man ville komme ud med et minus, fordi Prinsen af Egypten ikke solgte som den skulle, og som sagt vidste vi midt i december, at vi ville ramme minus 20 millioner kroner. Derfor bad bestyrelsen Teaterchef Søren Møller om at lave en redningsplan, finde en løsning med vores pengeinstitut og derfra sætte i værk, så vi nu skal reducere vores omkostninger.”

Hvor langt væk er udsigterne til et teater i Kanalbyen?

“Vi er blevet meget klogere i forhold til det fremadrettede strategiske arbejde. Jeg mener faktisk, at den situation vi er kommet i gør, at vi kan gå alt efter i sømmene. Vi kommer til at følge alt tæt i bestyrelsen,” siger Gitte Lillelund Bech.

Vi har historisk i Fredericia hørt lignende fortælling før ved underskud, og så tog Monjasas Anders Østergaard stafetten med at styre og styrke økonomien, nu står Fredericia Teater igen økonomisk skidt, hvordan står I set med dine øjne?

“Jeg har en stor tiltro til, at vi bygger op igen mod et nyt teater. Vi er gået et skridt frem og to tilbage, men jeg er sikker på, at vi kommer til at gå fremad. Det har samtidig været væsentligt for bestyrelsen, at kvaliteten i forestillingerne ikke må forringes. Vi beholder Teaterchefen, fordi vi ser nogle muligheder, og man må sige, at det Søren Møller har bygget op har bidraget med en høj kvalitet og et internationalt renommé, som vi skal fastholde,” svarer formanden.

I forhold til 2020, så vil der være nogle omkostninger ved at sige farvel til medarbejderne, hvordan sikrer I jer, at I ikke kommer ud med et tocifret underskud igen?

“Det er min forventning, at vi ikke kommer ud med et tocifret underskud, fordi budgetterne er lagt meget konservativt på billetsalget,” siger Gitte Lillelund Bech.

Kan du forstå, hvis skatteborgerne i Fredericia er utålmodige?

“I den situation vi er i, er det teateret og dettes bankforbindelse, der løser det. Det væsentlige er, at vi har taget en beslutning om ikke at spille udenfor Fredericia med mindre man deler riskoen med andre, hvilket jeg ser som et klart signal til skatteborgerne i Fredericia,” svarer hun og uddyber:

“Hvad angår kommunens tilkendegivelse, så svarer det til, at Fredericia Teater kunne have betalt det selv. Det er teknisk, og hvis Fredericia Teater ikke betaler afdrag og renter, så kan kommunen brugene pengene fra deres tilskud, men under alle omstændigheder kommer Fredericia Teater til at betale for de afdrag, som Fredericia Teater skal.”

I har en drøm om at få del i den større kulturøkonomi, blandt andet via jeres arbejde på Christiansborg, hvordan ser det ud?

“Først og fremmest, så skal man huske på, at Fredericia Teater har en omsætning på 100 millioner kroner, de 20 millioner kroner er tilskud. Det kan mange teatre i Danmark ikke præstere. Normalt er det omvendt, altså 20 procent i billetsalg og 80 procent i tilskud. Så vi kan konstatere, at vi er en kommerciel virksomhed, og hvis vi ikke sælger nok, så giver det underskud i kassen, det er det, der er sket. Nu arbejder vi fremad,” slutter Gitte Lillelund Bech.

Fredericia AVISEN følger op på nyheden i dag, hvor kun Bestyrelsesformand Gitte Lillelund Bech udtaler sig fra Fredericia Teater på denne sag.