Julen 2022 bliver uden det traditionelle julelys i Fredericias gader. Det er besluttet i forlængelse af ansvarlige, gode drøftelser mellem Fredericia Kommune, Fredericia Shopping og Business Fredericia. Parterne har i stedet aftalt at lave julehygge som i gamle dage, skriver Fredericia Kommune i en pressemeddelelse torsdag morgen.

Julehyggen, juletræer og julemanden er der stadig, men Fredericias flotte julebelysning bliver ikke tændt i år, kun byens store juletræer på Rådhuspladsen og Axeltorv får fortsat lyskæder.

– Der er en klar national opfordring til at kigge på energiforbruget. Det gør Fredericia Kommune på en lang række områder, og sideløbende har kommunen haft en god dialog med Fredericia Shopping i forhold til julebelysning. Jeg er glad for dialogen og samarbejdet om at sikre Fredericia som en fortsat god handelsby op mod jul. Vi går en tid i møde, hvor energiforbruget helt naturligt stiger, og derfor er det endnu mere vigtigt, at vi er bevidste om, hvad vi bruger den sparsomme strøm til. Når borgere og erhvervslivet oplever stigende energipriser, vil det være et forkert signal at sende, at vi tænder tusindvis af julelys, så derfor har vi i fællesskab besluttet en fornyet og anderledes juleoplevelse i Fredericia, siger borgmester Steen Wrist.

Den nationale anbefaling går blandt andet på at slukke lys, der kun har æstetisk formål.

– Vi står i en ekstraordinær situation, så vi er nødt til i fællesskab at tage ansvar, så vi kan være med til at bidrage til, at der er strøm i stikkontakterne. Julehandlen er ekstremt vigtigt for detailerhvervet og restaurationsbranchen, men vi er også en del af et samfund, som vi gerne vil vise medansvar og samfundssind. Det her er vores måde at synliggøre vigtigheden af at stå sammen i en svær tid, og vi håber naturligvis, at fredericianerne vil bakke op om deres lokale handelsliv. Det er vi afhængige af. Vi lover til gengæld at give den fuld skrue på en anderledes men oprigtig god gammeldags juleshopping, siger Ole Mortensen, formand for Fredericia Shopping.

Støt det lokale handelsliv

God, gammeldags dansk julehygge og en kampagne skal forsøge at sikre, at fredericianerne og turister fortsat lægger deres handel i byen. 

– Dansk jul handler jo ikke kun om elektrisk lys. Det handler om traditioner, hygge og om at gøre noget godt for hinanden. Nu sender vi et klart signal i en svær tid, hvor danskere oplever dramatiske stigninger i deres udgifter til energi, så vi håber selvfølgelig, at fredericianerne vil stå sammen og bakke op om byens handelsliv, så vi sammen sikrer, at Fredericia også er en stærk handelsby fremadrettet, siger Susanne Eilersen, formand for Bosætnings- og Turismeudvalget.

Sideløbende understøtter Visit Fredericia med en national julekampagne for at synliggøre Fredericia som en hyggelig juledestination, og en ny ”Handel lokalt”-kampagne vil henvende sig til fredericianerne og opfordre til at stå sammen i en svær situation.