Hvis du skal starte virksomhed, så er det ikke lige meget hvor i landet, du lægger firmaadressen. De tre sydjyske kommuner Vejen, Billund og Aabenraa er blandt de ti mest erhvervsvenlige kommuner i hele landet, som henholdsvis nummer fire, syv og ni ud af 98 kommuner. Fanø derimod ligger i den mindre erhvervsvenlige ende som nummer 88.

Det viser den årlige analyse fra Dansk Byggeri, hvor kommunernes erhvervsvenlighed bliver vurderet ud fra 29 forskellige indikatorer. Det handler om alt fra åbningstider på genbrugspladsen til ventetiden på en byggetilladelse og størrelsen på skatter og afgifter.

Flere sydjyske kommuner ligger i den bedre halvdel af ranglisten. Vejle som nummer 16, Varde som nummer 20 og Haderslev som nummer 37.

– Det er også min generelle opfattelse, at mange af vores lokale kommuner faktisk er ret gode til at være imødekommende overfor erhvervslivet og har en forståelse for, at virksomhederne er afhængige af, at effektiviteten og betjeningen er i top. Til gengæld har vi også nogle kommuner, som ligger et godt stykke længere nede ad listen, der godt kunne trænge til at pudse deres erhvervsvenlighed lidt af, siger Michael Mathiesen, formand for Dansk Byggeri Sydjylland.

Det gælder blandt andet Fanø på plads nummer 88, Fredericia på plads nummer 68, Kolding på plads nummer 64 og Sønderborg på plads nummer 61.

– Fanø er selvfølgelig begrænset af, at det er en mindre ø-kommune, men derfor er der stadig behov for at passe godt på det lokale erhvervsliv. Men ellers er det meget typisk, at de større byer er lidt mere nonchalante, fordi her kommer virksomhederne og væksten af sig selv, mens de mindre kommuner skal gøre sig lidt mere umage for at tiltrække og fastholde virksomheder. Det er også det, som afspejler sig her, og det er værd at huske på, når man vælger, hvor man vil placere sin virksomhed, siger Michael Mathiesen.

Danmarksmesteren i erhvervsvenlighed er Holstebro, mens landets mindst erhvervsvenlige kommune er Rødovre.