For flertallet af boligkøbere er det retten til at bestemme selv i egen bolig, der er afgørende i valget mellem eje, andels- eller lejebolig. På andenpladsen i vigtighed kommer opsparingselementet, og mindst afgørende er det rent praktiske argument, nemlig at den ønskede bolig kun findes på ejerboligmarkedet. Det viser svarene fra 1.372 boligkøbere hos EDC, der blev spurgt til hvorfor de søgte en ejerbolig fremfor en lejebolig.

Selvejertrangen er lidt større i regionerne udenfor Hovedstadsområdet, mens københavnerne i lidt højere grad også ser på muligheden for at foretage opsparing i ejerboligen. Det er dog i alle regioner fortsat ønsket om at bestemme selv, der er det vigtigste for boligejerne.

– Tallene understreger det, vi som mæglere ofte hører fra kunderne, nemlig at det er en god fornemmelse at eje sin egen bolig, siger indehaver Johs. Andersen fra EDC Domus i Trekantområdet – Og det er ikke kun fornemmelsen af at eje, men også friheden til selv at bestemme om døren skal være blå, eller om to rum skal slås sammen til et stort, der tæller for boligejerne.

Også muligheden for at spare op i sin bolig vægter for mange. Ifølge ejendomsmægler Johs Andersen planlægger mange boligkøbere at afdrage på boliglånene, således at de er gældfri eller i hvert fald tæt på, når de nærmer sig pensionsalderen: – Til forskel fra de der lejer deres bolig, foretager boligejeren hver måned en lille opsparing, såfremt han eller hun ikke har valgt afdragsfri lån. Efter 30 år står mange boligejere med en gældfri bolig, hvilket er det samme som en opsparing og ofte i millionklassen.

Samme undersøgelse viser dog også, at de fleste kun i begrænset omfang betragter boligen som en investering, der skal give et afkast: – Jeg har altid syntes at det var lidt søgt, når nogen sammenligner køb af en bolig med eksempelvis investering i aktier. Man kan jo ikke bo i en aktie, og for langt de fleste er den primære årsag til at købe fast ejendom nu engang at løse sit behov for tag over hovedet og for at have en god ramme om sit eget og familiens liv, slutter Johs. Andersen

Hvad er den primære årsag til at du søger ejerbolig fremfor lejebolig?
Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland Hele landet
Den bolig jeg søger, findes ikke som lejebolig 12 % 12 % 8 % 9 % 8 % 10 %
Jeg ønsker at eje min bolig, så jeg selv bestemmer 46 % 57 % 55 % 56 % 52 % 52 %
Jeg sparer op, når jeg har en ejerbolig fremfor en lejebolig 31 % 20 % 26 % 29 % 28 % 28 %
Andet 11 % 11 % 12 % 6 % 12 % 10 %

 

 

Kilde: EDC, november 2017, undersøgelse baseret på svar fra 1372 personer i EDC’s køberkartotek