Tingene er blevet mere komplekse, men ellers laver jeg jo bare det samme, fortæller Anna Maria Jaskas. Den 16. februar 2022 er det Anna Marie Jaskas 50 års jubilæumsdag hos Interacoustics.

I et halvt århundrede har hun været en del af Interacoustics’ udviklingsafdeling. Anna Marie Jaskas skærme er fulde af farverige diagrammer. Her ser man hundredevis af små komponenter forbundet af lige så mange linjer på kryds og tværs i et stort kaos. Det skal Anna nok få orden i.

Bangsgården hvor Interacoustics holdt til først i 1970’erne

I 50 år har hun designet de såkaldte printplader i Interacoustics’ apparater, og hun er kendt og respekteret blandt kollegaer for sit helt særlige talent for at holde styr på de tusindvis af dele og forbindelser, der udgør hver enkelt printplade.

– Jeg kan åbenbart et eller andet med at overskue mange ting og sætte dem ned på en printplade. Jeg har nemt ved det. Jeg kan det bare. Man kan sige, at jeg samler et kæmpe puslespil hver dag, fortæller Anna Jaska.

Startede som 19-årig

Som ung plejede Anna at bruge mange timer på at rode rundt i sin fars autoværksted i Snave. Han var mekaniker, og – måske inspireret af hendes interesse i værkstedsarbejde – skaffede han Anna en læreplads som elektronikmekaniker. Det blev starten på hendes lange karriere hos Interacoustics.

Anna startede som lærling hos Interacoustics, den gang virksomheden holdt til på Bangsgården i Voldsbro ved Assens den 16. februar 1972. Hun var lige blevet 19 år, og Margrethe d. 2. var lige blevet Dronning af Danmark.

Det betyder at Anna og Dronningen begge har 50 års jubilæum med kun en måneds mellemrum.

– Det er faktisk lidt pudsigt, husker hun, og fortæller at Kong Frederik døde og Dronningen blev regent på Annas 19 års fødselsdag.

Måske kommer de to kvinder nu til at møde hinanden ansigt til ansigt. Anna Marie Jaskas leder, Lars Berthelsen, har indstillet hende til den Kongelige Belønningsmedalje og skriver i indstillingen:

– Anna har fulgt udviklingen af en teknologi fra 1972 til i dag. Gennem 50 år har Anna designet printplader til elektronik og dermed fulgt en af de største udviklinger, der har været inden for de sidste 100 år. Anna har gjort denne faglige disciplin hos Interacoustics til det den er i dag. Anna er en varm kollega, der altid deler ud af smil og god stemning.

Fritiden er vigtig når Anna har fri har hun nok at se til. Hun dyrker sin egen urtehave med grøntsager, er medlem af Lokalhistorisk forening i Dreslette, hvor hun bor og går til gymnastik i vinterhalvåret. Hver dag går Anna Jaska tur med sin hund, hun hækler og syr patchwork, og så syr hun sit eget tøj. Gerne i lilla. Anna mistede sin mand for snart fire år siden, men hun har tre børn og fire børnebørn, der ofte fylder hjem og fritid.


En stille fejring

På sin jubilæumsdag har Anna Marie Jaska ikke planlagt noget særligt.

– Det må gerne gå hen i stilhed for min skyld. Jeg kan bedst lide at være i baggrunden. Det er ligesom printene. De er inde i apparaterne. Man kan ikke se den printplade, men den er vigtig, for det fungerer ikke uden den, siger Anna.

Om Interacoustics kan fungere uden Anna Jaska vil tiden vise. Hun er 69 år. Og hvert eneste Interacoustics apparat, der er mere end ti år gammelt, har en printplade indeni, som Anna har designet. Den tanke kan hun godt lide:

– At se at det fungerer. At det, man har lavet, kan bruges til noget.

Med sine 50 år på tronen er Dronning Margrethe den danske regent, der har regeret i næst-længst tid.

I Interacoustics kommer ingen op på siden af Anna Marie Jaska. Med sine 50 års ansættelse er hun uden sammenligning den medarbejder, som har været i virksomheden i længst tid. Og hvis man får den tanke, at hun er på vej på pension, så tager man fejl.

– Jeg bliver ved, så længe jeg er glad for at gå på arbejde, siger Anna Marie Jaska.