Brug energien rigtigt. Få lang levetid, lækkert lys og en besparelse på elregningen. Sådan siger rigtig mange butiksejere, når man spørger dem, hvad, der er vigtigt, når de vælger lyskilder til deres butikker. Og der er rigtig mange, der kan sige sådan i Middelfart.

I forhold til landsgennemsnit var butikkerne i Middelfart i 2016 kommet længere i forhold til udskiftningen til energibesparende LED belysning. Faktisk var det 40,7 procent af butikkerne i Middelfart, der havde al belysning i LED, hvor det var 25,7 procent på landsplan.

Derfor var det spændende, da belysningskonsulenter 29. og 30. marts besøgte 54 butikker i Middelfart og tilbød rådgivning om energibesparende belysning. Fordi så mange i Middelfart allerede havde skiftet belysning, blev der ikke i antal lavet så mange rådgivningsrapporter. Nu følger Middelfart Kommune op på projektet og laver en rundspørge for at undersøge, hvor mange butikker der har fulgt anbefalingerne i rapporterne. Af rapporterne fremgår det, at der kan spares op til 175.000 kroner over en periode på 7 år. ved at skifte til LED.


Samarbejde mellem kommune og med lokal belysningsrådgiver

Det er belysningsrådgiver Hans Jørn Beck, der vil stå for rundspørgen. Skulle der være butikker, der savner lidt hjælp, inspiration eller konkret tilbud vil de kunne få det. Middelfart Kommune håber, at de sidste butikker vil tage godt imod rådgiveren, og at butikkerne fortsat vil være i den grønne point-trøje, når undersøgelsen er gennemført.

Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen ser også frem til undersøgelsen. Johannes Lundsfryd Jensen udtaler således:

“Jeg glæder mig over flere ting. Dels at butikkerne i Middelfart allerede gør det så godt, dels at kommunen samarbejder med lokale virksomheder om at samle op på grønne løsninger og hjælpe hinanden. Det er sådan, vi sikrer den grønne omstilling, nemlig ved samarbejde mellem borgere, virksomheder og offentlige myndigheder. Jeg er faktisk ret spændt på rundspørge resultaterne”

At der er store gevinster ved LED er tydeligt ved følgende fakta fra Energistyrelsen.

Fordele ved LED-belysning:

Længere levetid: LED- lyskilder og armaturer har en levetid på 15.000-100.000 timer. Til sammenligning har en sparepære en levetid på ca. 10.000 timer og en halogenpære en levetid på 2.000-3.000 timer
Lyskilder og armaturer tænder med det samme
Lyskilder og armaturer bliver mindre varme og er dermed gode for indeklimaet
Lyskilder og armaturer er fri for kviksølv
Kvaliteten af LED lys, for eksempel farvegengivelse, er i dag fuldt på højde med de tidligere anvendte lyskilder. 


Så meget kan du spare med LED-belysning:

Har du en mindre butik med 18 halogenspots, 12 lysstofrør og 2 almindelige elpærer, kan du spare ca. 15.000 kr. over 5 år. Besparelsen er baseret på en totaløkonomisk beregning, der både inkluderer energibesparelsen og løbende investeringer i lyskilder samt montering. Over 10 år vil den pågældende butik kunne spare ca. 38.000 kr.

Energistyrelsens undersøgelser viser, at belysning udgør 50 procent af branchens energiforbrug, og at en konvertering til LED vil reducere forbruget betydeligt. 60 procent af danske virksomheder har en eller flere LED installationer, og 84 procent er tilfredse med kvaliteten af deres belysning.