Mandag uddelte Middelfart Kommune Klimastafetten for femte gang, og bedømmelsesudvalget endte med at pege på Middelfart Gymnasium & HF, mens elbilentusiasten Bent Vistisen vandt årets klimafighterpris.

Uddelingen fandt netop sted på gymnasiet i Middelfart, hvor kantinen dannede rammen om overrækkelsen. Eleverne sad klar til at høre bedømmelsesudvalgets dom. Udvalget bestod af Chandra Simanowsky (borger i Middelfart Kommune), Hans Christian Jørgensen (sidste års vinder), Linda Frølund (sidste års viser af årets klimafighter), Anne Dorthe Hjorth (Middelfart Erhvervsråd), Bo Juul Nielsen (tidligere byrådsmedlem), Paw Nielsen (tidligere byrådsmedlem) og Morten Westergaard (klimachef i Middelfart Kommune).

Kantinen på gymnasiet var fyldt op. (Foto: AVISEN)

Til stede for at uddele priserne var formand for Klima-, Natur og Genbrugsudvalget i Middelfart Byråd, Jacob Nielsen (A). Han startede med at fortælle lidt om uddelingen af priserne.

– Jeg har glædet mig til at komme og uddele prisen på vegne af byrådet. Med stafetten ønsker vi at sætte fokus på klimaområdet og dem, der gør en ekstraordinær indsats for klimaet. Det bliver diskuteret i hvilken retning man skal gå, og det er en nødvendig diskussion. Dem, der er nomineret, har valgt at have en vej at gå. Det er femte gang, at vi uddeler prisen, og alligevel er der nye grupper og personer, som dukker op, og gør en særlig indsats for klimaet. I inspirerer andre til at følge jeres fodspor, sagde Jacob Nielsen.

Bent Pandal og Jacob Nielsen. (Foto: AVISEN)

Tiden var efterfølgende kommet til at kåre årets klimafighter. De nominerede i kategorien var Bent Pandal og Bent Vistisen. Pandal var nomineret for sin evne til at inspirere og hjælpe andre med at udføre klimavenlige tiltag. Bent Pandal er medinitiativtager til Middelfart Vilde Kommune, der er en borgerdreven gruppe, hvis mål er at skabe mere biodiversitet. Han har også været tovholder for gruppen, der har plantet en miyawaki skov sammen med skolebørn i Ejby. En miywaki skov er en lille, tætbeplantet skov, der øger biodiversitet og lagring af CO2. En historie der blandt andet tonede frem på skærmen hos TV2s Go’morgen Danmark. Derudover er Bent Pandal også aktiv i Bedsteforældrenes Klimaaktion.

Vistisen var nomineret for altid at øse ud af sin store viden om elbiler og arbejde for at sikre gode vilkår for elbilbilister. Han har spillet en stor rolle for udstillingen af elbiler til Klimafolkemødet, hvor besøgende kan afprøve nogle af de nyeste og mest interessant elbiler. Til Klimafolkemødet i 2021 havde Bent Vistisen også sørget for, at ladeoperatører lagde vejen forbi og fortalte om deres produkter. Tidligere har han også taget initiativ til en analyse af, hvor der er ledig strømkapacitet på p-pladser til ladestandere. Privat stiller Bent Vistisen også sin egen ladestander til rådighed for naboerne.

Bent Vistesen og Jaco Nielsen. (Foto: AVISEN)

Efter at have læst indstillingerne op, og overrakt blomster til de to nominerede, endte Jacob Nielsen med at offentliggøre, at Bent Vistisen vandt prisen som årets klimafighter.

Gymnasium fik hæder

Efterfølgende var tiden kommet til at kåre et projekt, en virksomhed eller en forening for at gøre en forskel for klimaet. De nominerede var GrowTek Enterprise ApS, Regitzes Have og Middelfart Gymnasium & HF.

Jacob Nielsen lagde ud med at fortælle om indstillingen af GrowTek Enterprise. Firmaet var nomineret for sit innovative arbejde med at udvikle klimavenlige tagløsninger i sedumplanter. Sedumtag er CO2-reducerende, og det optager regnvand, tiltrækker insekter og bier og virker støjdæmpende. Growtek er også begyndt at dyrke sine egne økologisk sedumplanter for at undgå håndtering og transport fra Holland. Selvom tagmarkedet i starten ikke var helt klar til de nye, grønne tagløsninger, har GrowTek været vedholdende og er i dag en vigtig spiller på tagmarkedet.

Regitzes Have var nomineret for sin bæredygtige blomsterproduktion og for at inspirere andre til et bæredygtigt liv. Regitzes Have dyrker primært blomster på marker under åben himmel, jorden er under omlægning til økologisk landbrug, og firmaet har hele tiden dyrket efter økologiske og biodynamiske principper. Og det er en selvfølge, at blomsterne bliver leveret lokalt. Derudover har Regitzes Have den sociale bæredygtighed in mente og donerer smukke buketter til fx krisecentre og plejehjem. Som et nyt tiltag laver Regitzes have også et Årsarkiv, der er en form for kalender med både gode råd og opgaver til haven og til personlig udvikling.

Karla tog imod blomsterne, da gymnasiets nominering blev læst op. (Foto: AVISEN)

Gymnasiet var nomineret for sin indsats med at skabe større bevidsthed om miljø, klima og natur blandt ansatte og elever samt inspirere andre skoler til det samme. Gymnasiet har arbejdet med at udbrede samkørsel, mindske energiforbruget og skabe vild natur på skolens arealer. To gange har skolen været vært for Ungescenen på Klimafolkemødet og har sat fokus på aktuelle problemstillinger og skabt et godt afsæt for diskussioner og undervisningsforløb. Middelfart Gymnasium & HF er desuden medlem og medstifter af Gymnasieskolernes Klimaalliance, der laver klimainitiativer på tværs af skoler.

Jacob Nielsen med vinderne af klimastafetten. (Foto: AVISEN)

Efter de obligatoriske blomster offentliggjorde Jacob Nielsen, at Middelfart Gymnasium & HF vandt prisen. Miljøudvalget fra skolen kom på scenen for at modtage prisen, og i den forbindelse sagde Karla fra 1.X:

– Tak til lærerne, der har gjort det muligt at give os gratis fravær og ledelsen, der har bakket os op Miljøudvalget også, som også er repræsenteret her, og for at I gider bruge tiden på et. Tuborg Fonden og de andre fonde, der har givet os penge og støttet os, skal der også lyde en stor tak til, sagde hun og blev suppleret af Samuel fra 3.X:

– Vi lægger hvert år hundredvis af timer i arbejdet for at gøre noget. Klimafolkemødet som alle har været en del af, og miljødag, har været nogle af projekerne, forklarede han inden, at Ninna fra 2.Q sluttede med at sige:

– Den grønne omstilling er bragt på dagsorden og at vi får et skulderklap af andre, er vi stolte over. Vi er også stolte over, at vi bare var nomineret. Vi som udvalg arbejder med projekter som klimadag og at gymnasiet støtter op om det, er vi taknemmelige for.