Fredericia har de seneste år fået meget opmærksomhed vedrørende unges misbrug af ulovlig receptpligtig medicin – særligt morfinpræparater. Et lokalmedie lavede i den forbindelse over 30 artikler om udfordringerne. Man inddrog myndigheder, fagpersoner, misbrugere og pårørende. Først da DR-dokumentaren “Narkoland” blev vist i bedste sendetid, gik det op for politikerne, hvor slemt det faktisk står til, men der skete ikke noget. Det var først, da Fredericia kom på landkortet som ”morfinbyen”, at man skred til handling.

Det er nu et år siden at DR-dokumentaren blev sendt, men hvad er der så sket siden? Jo, den længe ventede evalueringsrapport fra Center for Rusmiddelforskning, blev offentliggjort i september 2019 og konstaterede, at i Fredericia kommune er misbrugsbelastningen væsentligt højere end landsgennemsnittet.

Ud over offentliggørelsen af rapporten har man fra lokalpolitisk side også investeret 5 millioner kroner i forebyggelse af misbrug. Jeg hilser altid midler til forebyggelse velkommen, men jeg havde dog håbet, at man fra lokalpolitisk side havde haft et større ambitionsniveau, meget større endda.  De 3,5 ud af de 5 millioner kroner, som årligt er blevet sat af til forebyggelse, er i første omgang gået til at dække et underskud fra forrige år. De resterende 1,5 millioner kroner er fordelt til forebyggende indsatser på byens folkeskoler og ungdomsuddannelser. De forebyggende indsatser er dog ikke startet endnu, og derfor er situationen noget nær status quo.

Det er ingen hemmelighed at Fredericia har en stor social slagside, vi har desværre rigtigt mange børn og unge som mistrives, børn og unge som er i en udsat position, børn og unge som har retning mod et negativt livsmønster. Derfor undrer det mig, at vi stadigvæk ikke kan tilbyde vores børn og unge et sted, hvor de kan komme efter skole og i aftentimerne i hverdagene. Det er der et tydeligt behov for og særligt i midtbyen.

Men det er ikke kun den forebyggende indsats blandt børn og unge, som kræver politisk opmærksomhed. Hvis vi skal bryde tabuet og have fokus på den målgruppe, som gang på gang har mærket at blive nedprioriteret, så skal vi have fokus rettet mod de, som dagligt kæmper en kamp mod afhængighed.

Hjælp og behandling skal stå klart så hurtigt som overhovedet muligt til de mennesker, der har bedt det offentlige om hjælp til at komme ud af et misbrug. Vi skal styrke behandlingsgarantien og generelt sikre os et løft af behandlingskvaliteten. Vi skal passe godt på de, som allerede er i behandling og er tilknyttet Halvvejshuset. De kæmper en kamp mod deres afhængighed, men kan fristes til at hente stoffer nede foran huset, da både Havnecafeen og Misbrugscentret er placeret nedenfor. Begge steder færdes der aktive stofbrugere. En ny placering af Halvvejshuset er derfor nødvendig.

Vi må også erkende at vi har en målgruppe, som aldrig bliver stoffri, jeg mener at vi i Fredericia skal kunne rumme alle også de særligt udsatte. Derfor skal vi være mere progressive i forhold til skadesreduktion. Det betyder at vi med rette kunne opføre et stofindtagelsesrum med en gadesygeplejerske tilknyttet og med udlevering af gratis sterilt værktøj og modgift.

En mere målrettet forebyggende indsats for byens børn og unge, et mere effektivt behandlingsforløb og et højere fokus på skadereducerende tiltag til vores mest belastede stofbrugere er den vej, vi skal gå for at hjælpe vore udsatte unge med at få godt fat på livet igen og ikke mindst for at skabe mere tryghed blandt vores mest belastede stofbrugere.

Sune Nørgaard Jakobsen

SF Fredericia

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Jens Jørn Pedersen
Jens Jørn Pedersen
1 måned siden

Det drejer sig ikke kun om penge! Måske alt andet end penge!