Af Jens Jonatan Steen, Folketingskandidat for Socialdemokratiet i Fredericia

Jeg blev dybt bekymret på Fredericias, Trekantsområdets og hele velfærdssamfundets vegne, da jeg læste sommerens optagelsestal for vores alt afgørende velfærdsuddannelser.

Det fundament Danmark hviler på, risikere at skride, hvis vi ikke får løftet løn- og arbejdsforholdene for den livsnerve som sygeplejersker, pædagoger, lærer, jordemødre, SOSU-assistenter, fængselsbetjente og mange andre udgør. Mangel på arbejdskraft er en massiv trussel mod fremtidens velfærd.

Alt det vi har opbygget over de sidste 100 år med vores stærke velfærdssamfund, vil blive undermineret, hvis vi ikke har medarbejderne til at sikre et sundhedsvæsen, der griber de syge, en folkeskole der kan få alle med, en ældrepleje der giver et værdigt ældreliv, daginstitutioner der giver vores en tryg opvækst og meget meget mere. De ansatte i velfærdssamfundet er en forudsætning for vores produktivitet, vores lave ulighed og ikke mindst vores muligheder for, at sikre alle danskere et godt liv.

Vi skylder hver enkelt offentligt ansatte en langt større taknemlighed og ufatteligt meget mere respekt om den uundværlige indsats de yder.

Men den respekt kommer ikke, når man som De Konservative vil spare 86 milliarder på velfærden frem mod 2030. Opskriften er desværre velkendt: De Konservative vil skære i danskernes velfærd, så de kan give skattelettelser til deres rige venner i Gentofte.

De konservatives politik vil blot medføre mere stress, dårligere arbejdsmiljø, yderligere mangel på hænder og ringere kvalitet hos landets pædagoger, sygeplejersker, lærer og andre offentligt ansatte. Det kan vi ikke være bekendt.

I direkte modsætning til de konservatives opskrift, så bliver vi nødt til at investere i velfærdssamfundet. Vi skal have hævet lønningerne forbedret arbejdsmiljøet, hævet kvaliteten på velfærdsuddannelserne, sikret større frihed til medarbejderne og generelt løfte den fælles anerkendelse af det arbejde, som tusinder af offentligt ansatte udfører hver eneste dag.

Det handler om respekt for de offentligt ansatte.